RSVP 2017

3 stvari koje Hrvatska o destinacijskom marketingu može naučiti od Nizozemske

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Posljednja dva dana među organizatorima događanja bila su rezervirana za RSVP, regionalni festival posvećen upravo ovoj industriji. Drugi dan festivala bio je posvećen događanjima u turizmu, a otvorio ga je Eric J.A.M. Bakermans iz Nizozemske turističke zajednice (NBTC) predavanjem o destinacijskom marketingu na nizozemski način.

O tome kako je Nizozemska pristupila destinacijskom marketingu, govorio je Eric Bakermans.

O tome kako je Nizozemska pristupila destinacijskom marketingu, govorio je Eric Bakermans.

Iako je Eric J.A.M. Bakermans već u nazivu svog predavanja istaknuo da nizozemski način nije nužno najbolji način, nekoliko je stvari koje bismo mogli naučiti od Nizozemske turističke zajednice koja je stvorila ambasadora Nizozemske – Mr. Hollanda. Ambasadora je „utjelovila“ prava osoba, inače performer i glazbenik Koen Brouwer, s ciljem isticanja svih kvaliteta koje su smatrali da odgovaraju Nizozemskoj. Mr. Holland je trebao biti šarmantan, otvorenog uma, pouzdan, pametan, svjetski čovjek, sa smislom za humor i rekreativni sportaš. Također, za ambasadora je kreirano posebno odijelo, koje Koen nije smio nositi u drugo, slobodno vrijeme. Kako „odijelo čini čovjeka“, ono nije smjelo biti obično odijelo, stoga su se odlučili za tulipane, simbol Nizozemske, te narančastu boju koja je obilježila cijelu kampanju.

No, Mr. Holland je samo jedan dio pomno isplanirane kampanje koja je počela 2011. godine. Ona je bila više osobna nego racionalna, rekao je Eric. No, sve je počelo pomnom analizom i planiranjem strategije.

Prvo: Odredi top područja

rsvp_2017_publika

Konferencija RSVP održavala se 7. i 8. veljače u City Plaza Centru, a bila je namijenjena organizatorima događanja.

Prvi korak kojim je Nizozemska turistička zajednica započela svoju strategiju u event turizmu bilo je određivanje najvažnijih područja i sektora po kojima se Nizozemska razlikuje od drugih destinacija, poput kreativne industrije, energije, high techa i toplica, odnosno zdravstvenog turizma. Međutim, priliku su prepoznali i u

Međutim, priliku su prepoznali i u poslovnim događanjima čiji se broj sve više povećava, a vrijednost koju prosječni poslovni posjetitelj donosi tržištu kreće se oko 1000 eura, istaknuo je Eric. Stoga su poseban naglasak stavili na destinacijski marketing za poslovna događanja, ali su znali da će se taj marketing morati razlikovati od uobičajenih fotografija terena za golf, praznih konferencijskih prostorija i sretnih ljudi koji piju šampanjac.

Te fotografije pokazuju nešto što se može događati bilo gdje u svijetu, a destinacijski marketing treba biti autentičan, relevantan i u pravom trenutku, publici je objasnio Eric. Kako bi ponudu za kongrese i poslovne sastanke učinili što privlačnijom, kreirali su i poseban portal, ali zanimljivo je to što su Eric i njegovi suradnici otkrili da su im ciljana skupina zapravo žene, jer, čak i kod obiteljskih posjeta, one su te koje primarno iniciraju posjet Nizozemskoj. I zbog toga je za nizozemskog ambasadora odabran mister, a ne missus Holland.

Drugo: Uloži kreativnost, ne novac

Mr. Holland je 5 godina nastupao na događanjima, upoznao je 11.000 ljudi, pojavljivao se na svim sadržajima vezanim uz promociju poslovnog turizma te komunicirao kroz vlastite kanale na društvenim mrežama. Marketinška strategija je obuhvatila i e-mail newslettere te direktni pristup poput oglasa u toaletima gdje su igrom riječi pozivali korisnike da se slikaju s Hollandom. Uz to, uključeni su i audiovizualni sadržaji poput sljedećeg videa:

Ako isključimo privatna ulaganja, NBTC je na kampanju potrošio manje od pola milijuna eura, uključujući plaću Mr. Hollanda, što je dokaz da financije nisu toliko važne koliko – kreativnost.

Treće: Brini o sigurnosti

Naravno, kao u svakoj industriji, da biste stekli prednost spram drugih destinacija, potrebno je biti u tijeku. Neki od trendova koje je Eric istaknuo u području event turizma su konvergencija sadržaja, festivalizacija te, ono što je Nizozemskoj turističkoj zajednici posebno zanimljivo, naglasak na iskustvu u kreiranju poslovnih događanja kao brenda.

Međutim, jedna od temeljnih stvari, koja danas zbog iskustava terorističkih napada u Europi sve više dobiva na važnosti, je sigurnost. Čak 1 od 14 međunarodnih putnika je žrtva rizika prilikom putovanja, naglasio je Eric. U rizike se ubrajaju zdravstveni, kriminal, ali i spomenuta opasnost od terorizma koja utječe na sve veću potražnju za manjim, autentičnim mjestima.

Autentičnost, live like a local iskustva, atipični i neformalni prostori, intelektualni kapital destinacije i lokalna domaća hrana trendovi su koje mogu i trebaju iskoristiti i hrvatske destinacije, iako smo tek u fazi “polaganja kamena temeljca”, kako se izrazila Neda Telišman-Košuta iz Instituta za turizam koja je jučer govorila o strateškom pogledu na Hrvatsku kao destinacijski brend. Pri kreiranju strategije možemo puno toga naučiti od već uspješnih domaćih kampanja poput Ultre, ali i međunarodnih kao što je nizozemsko iskustvo s Mr. Hollandom.

Važnost sadržaja za promociju događanja

Na konferenciji je i naš Ivan Brezak Brkan stavio naglasak na kvalitetu i distribuciju sadržaja o događanjima.

Na konferenciji je i naš Ivan Brezak Brkan stavio naglasak na kvalitetu i distribuciju sadržaja o događanjima.

Inače, ovogodišnjem smo RSVP-u i mi dali doprinos – osim što je naš Ivan održao predavanje o važnosti sadržaja pri promociji događanja, uz studije slučaja naših konferencija kao što su OMGcommerce ili Ladies of New Business, održali smo i jedan-na-jedan besplatne konzultacije za one koji su željeli nešto znati više o tome.

Ako ste propustili tu priliku, bez brige – samo nam se javite s upitom na info@netokracija.com. ;)