Detaljni vodič

Kako je moguće potrošiti 1GB (pa i više) dok ste spavali ili čak niste koristili pametni telefon?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Posljednjih nekoliko dana na društvenim mrežama i u medijima se pitamo kako je moguće potrošiti 1GB internetskog prometa (pa i više) ne samo tijekom dana, već i kad svoj pametni telefon ne koristimo aktivno. Kad još dodamo tome da smo svi većinom na moru, daleko od doma (i WiFi-ja), a apetiti za internetskim sadržajima su nam sve veći – jasno je da ćemo podatke trošiti više nego ikada prije.

Nakon što su mnogi korisnici krajem srpnja shvatili da im se mobilni promet potrošio brže nego inače, obratili smo se Vipnetu za komentar. Umjesto komentara, Vipnetov je voditelj Operativne podrške za temeljnu podatkovnu mrežu u Vipnetu, Tomislav Janković, za Netokraciju detaljno odlučio opisati situaciju – i savjetom pomoći korisnicima.

Svjesni smo da ste kao korisnici frustrirani i ljuti, jer smatrate da ste oštećeni. S druge strane, vjerujte, da ni tim ni ja nemamo dobar osjećaj kad vam ne uspijevamo objasniti i pomoći. Nije niti slučajno da smo ove izazove osjetili u ljetnim mjesecima kad smo na moru – daleko od WiFi-ja na koji smo naučeni da radi u pozadini.

Telekomunikacijski sustavi su tehnološki kompleksni, a najveća pozornost posvećuje se upravo integritetu i vjerodostojnosti podataka tih sustava. Najviše od svega se pazi upravo na informacije korisnika, posebno one vezane za naplatu usluga, jer si ne možemo priuštiti da vam se usluga naplati greškom. Ne samo da mi provjeravamo da ne dođe do takvih situacija, već svi telekom operateri u Hrvatskoj dodatno prolaze kontrole Hrvatske regulatorne agencije za komunikacije (HAKOM-a), kao dodatnu razinu zaštite vas kao krajnjih korisnika.

Koji sve sustavi paze da vam se ni bit ne naplati greškom

Dobar dio mog radnog vremena je posvećen redovitom testiranju naplate prijenosa podataka koje izvodimo pomoću specijaliziranih sustava čija je zadaća “odglumiti” ponašanje stvarnog korisnika: pogledati video na YouTubeu, posjetiti Facebook, skinuti datoteku preko FTP-a, posjetiti web stranicu putem HTTP protokola, itd.

Iako su navedeni sustavi zaštite krajnjeg korisnika vrlo učinkoviti, apsolutno razumijem da ste imali dodatna pitanja, nedoumice i komentare putem naših digitalnih kanala poput Facebooka, koji služe kao “produžena ruka” naše Službe za korisnike.

Telefoni za digitalno doba – i podatke

Otkad je Apple predstavio novi koncept pametnih telefona kroz primjer iPhonea, ti se uređaji intenzivno oslanjaju na internetske komunikacije i aplikacije. Još 2013. je istraživanje Strategy Analyticsa previdjelo da će potrošnja mobilnog prometa do 2017. porasti 300 posto globalno, pri čemu će ključan faktor biti video: YouTube i Netflix.

Već i sami operativni sustav može uvelike doprinijeti potrošnji mobilnih podataka, i ne govorim samo o updateovima aplikacija, već i satu. Jeste li znali da vaš uređaj podatke o točnom vremenu traži na Internetu? Ode nešto podataka, a nismo ni pogledali ni na sat ujutro.

Instalacija redovitih nadogradnji i prelazak na novu verziju operativnog sistema je posebna priča, jer se količina prenesenih podataka u tim slučajevima može kretati u rasponu od nekoliko MB do nekoliko GB, pri čemu je posljednja redovita nadogradnja softvera za Samsung S8 imala 750 megabajta. Zamislite da greškom ažurirate omiljenu društvenu mrežu ili igru u hodu? Uf.

Trend korištenja pametnih telefona je u gotovo eksponencijalnom porastu, a istraživanje platforme App Annie pokazuje da nas većina danas ima instalirano 60 do 80 različitih aplikacija, a na mjesečnoj razini ih koristimo 30-ak. Nije teško pogoditi koje su nam najdraže: komunikacijske aplikacije (WhatsApp, Messenger…), društvene mreže (Instagram, Facebook, Snapchat…) te multimedijalne (YouTube, igre…).

Ove globalno najpopularnije aplikacije, od YouTubea do Facebooka i Instagrama, ujedno su i najzahtjevnije po pitanju prijenosa podataka. Bitno je da imamo na umu kako količina prenesenih podataka neće ovisiti samo o brzini podatkovne mobilne veze, već i o mogućnostima uređaja poput rezolucije ekrana, procesorskoj brzini i podržanom tipu mreže).

Dobar primjer je YouTube na kojemu pratimo kanale poput Ray Maka i Michi Yamamotoa. YouTubeova aplikacija prije reprodukcije video-sadržaja provjerava brzinu podatkovne veze, podržanu rezoluciju te na temelju toga prilagođava i brzinu isporuke podataka.

Isti YouTube video vam može potrošiti 20 ili 130 megabajta?!

Tako će npr. „Despacito“ (lagani ljetni hit pogledan više od 2.7 milijardi puta koji nam svima već ide vjerojatno na živce), mjereno na dva različita uređaja (Samsung A5 vs. S8) za reprodukciju potrošiti drastično različitu količinu podataka: Na A5 nam je potrošio samo 20 MB, a na S8 čak 130 MB podataka! WhistleOutova analiza, koju uključujem u nastavku, pokazuje kako YouTube može potrošiti u prosjeku 300 MB – svaki sat gledanja!

Što se tiče društvenih mreža, veliku podatkovnu potrošnju može uzrokovati automatsko učitavanje video sadržaja na Facebooku ili pri pregledu Instagram Storyja. Primjerice, naš test u trajanju od 60 sekundi potrošio je 50 MB podatkovnog prometa.

Telefon vam može “skakutati” između WiFi-ja i mobilne veze

Većina pitanja koja smo dobili i odgovarali putem službe za korisnike i društvenih mreža se može svesti na jedno ključno: Kako je moguće potrošiti 1GB (pa i više) dok ste spavali, isključili internet ili uopće ne koristili mobilni telefon!

Prije nego što lupite još jedan ljuti emoji, morat ću vas rastužiti više od tužnića: Da, moguće je.

Generalna je preporuka da isključite automatske nadogradnje operativnog sustava i svih instaliranih aplikacija te da ih pokrećete dok ste spojeni na kvalitetnu WiFi mrežu. Naime, po noći, čak i ako ne koristite uređaj – u pozadini se mogu osvježavati i biti aktivne različite aplikacije.

U praksi će, ako mu je na raspolaganju, mobilni uređaj preferirati WiFi mrežu za prijenos podataka ispred mobilne veze. Međutim, ako WiFi veza nije kvalitetna (niska razina signala, zagušenje), vaš će se uređaj gotovo neprimjetno „prebaciti“ s korištenja WiFi-ja na mobilnu vezu.

Moja je preporuka – imate li npr. u vašem stanu WiFi mrežu i koristite je za prijenos podataka – isključite mobilni prijenos podataka. Iako možda naporno, ova jednostavna postavka može vam pomoći u kontroli potrošnje.

Također, na Android uređajima se pobrinite se da tzv. „download booster“ opcija na vašem Android uređaju bude isključena. Download booster je mogućnost koja uređaju omogućava istovremeno korištenje WiFi i mobilne podatkovne veze, a kako bi se povećala brzina preuzimanja podataka. Još 2014. je PCmag ovu mogućnost zbog potencijalne neplanirane potrošnje mobilnih podataka prozvao najopasnijom mogućnošću tada aktualnog Samsung pametnog telefona.

Spriječite aplikacije da vam u pozadini ‘cuclaju’ promet

Mobilne podatke na pametnim mobilnim telefonima možete kontrolirati putem izbornika i postavki:

Za Android uređaje

To što ne koristite određenu Android aplikaciju ne znači da je ugašena, već se i dalje izvršava u pozadini (što možete provjeriti instalirate li primjerice besplatnu Advanced Task Manager aplikaciju).

Kako biste spriječili da takve aplikacije šalju (i troše) mobilne podatake “u pozadini”, isključite tu mogućnost u postavkama mobilnog uređaja. Količina prenesenih podataka u određenom razdoblju vidljiva je u podatkovnim postavkama vašeg uređaja, posebno za WiFi i mobilnu mrežu, a dostupna ne samo na razini sustava već svake pojedinačne aplikacije.

Dodatno možete postaviti limit potrošnje – dosegnete li postavljeni limit, vaš će uređaj prikazati odgovarajuću obavijest u sistemskoj traci.

Za iOS uređaje

iPhonei i iPadovi također pružaju pregršt mogućnosti za kontrolu i/ili ograničavanje upotrebe mobilnog prijenosa podataka. Tako je u postavkama mobilnih podataka moguće vidjeti ukupnu količinu prenesenih podataka za promatrani vremenski period, detaljno odrediti koja aplikacija smije, a koja ne smije koristiti mobilne podatke te isključiti opciju „pomoć za WiFi“ koja – pogodili ste – telefonu dopušta ili ne dopušta korištenje mobilnih podataka u slučaju da je WiFi mreža loše kvalitete.

Dodatno, koristite li iCloud za pohranu podataka, pažljivo odaberite koje aplikacije i sadržaje želite spremati “u oblak”, jer vam veće datoteke na koje ste zaboravili mogu konstantno trošiti promet.

Aplikacije iTunes i mobilni App Store također možete podesiti da su dostupne isključivo preko WiFija te isključiti automatsko ažuriranje aplikacija. Ako ne želite da vam aplikacije “u pozadini” troše podatke, u općenitim postavkama možete isključiti osvježavanje aplikacija u pozadini.

Kako “smiriti” najpopularnije potrošače mobilnog prometa

Vratimo li se na popularne aplikacije poput YouTubea i Facebooka, te su tvrtke itekako svjesne da korisnicima troše puno prometa. CNET-ov Matt Elliot stoga preporučuje među ostalim:

  • Isključite autoplay Facebook video sadržaja tako da odete na postavke – selektirate Account Settings – Videos and Photos – Autoplay te odaberete On Wi-Fi Connections Only ili Never Autoplay Videos.

Bloger Graham Todd je 5-minutnim testiranjem Facebook aplikacije s uključenim autoplayem uspio u tom kratkom roku iskoristio čak 37 MB-a, što bi značilo da bi kroz samo 4 sata korištenja Facebooka potrošio paket od 2GB! Imajući na umu da smo prosječno na toj društvenoj mreži 20 minuta dnevno, očito trebamo isključiti te tihe video zapise.

  • Isključite učitavanje Instagram slika i videa prije nego što ste ih pogledali tako da odete na svoj profil pa potom postavke u kojima ćete kliknuti na Cellular Data Use i odabrati Use Less Data.

Ugledni tehnološki magazin Wired je u članku pod imenom “Skrivena cijena Instagram Storyja” naveo kako je taj format povećao potrošnju prometa te aplikacije za 41 posto. Dapače, u 2017. nam Instagram u prosjeku potroši 28.4. MB dnevno, u usporedbi s 16.2. MB još prošle godine.

  • Postavite YouTube da radi na WiFi mreži tako da odete na svoj profil, odaberete Settings te tamo uključite Play HD on WiFi only. Ako pak ne želite da uopće radi putem mobilne mreže, u postavkama svog uređaja potpuno isključite mobilni promet.

U našem je testiranju HD verzija videa potrošila 130 MB, a obična samo 25 MB prometa.

Do 2022. ćemo trošiti 15 GB mjesečno

Zahvaljujući razvoju telekomunikacijske infrastrukture, ulaganju u povećanje pokrivenosti kapaciteta 4G mreže koja omogućava brzine prijenosa podataka usporedive s kablovskim pristupom te razvoju i dostupnosti OTT sadržaja i društvenih mreža (Netflix, Amazon Prime, YouTube, Facebook, Instagram itd), prijenos podataka putem mobilnih mreža prati eksponencijalni trend rasta, pri čemu u ukupnoj količini prenesenog prometa video dominira s udjelom od 50 posto!

Iako vas možda ne mogu razuvjeriti – nadam se da sam vam objasnio tehničku pozadinu toga kako moderni pametni telefoni i aplikacije troše vaše podatke. Ericssonova istraživanja predviđaju da će u srednjoj i istočnoj Europi prosječni pametni telefon trošiti preko 15 GB prometa mjesečno, usporedno s manje od 3 GB prošle godine!

Uzmemo li sve u obzir – pristup mobilnom internetu bilo kad i bilo gdje, naši sve veći apetiti i navike koje smo stekli pa samim time i potreba za praćenjem potrošnje, povlače za sobom i potrebu za informiranjem o tome kako koristimo svoje pametne telefone. U našem slučaju to znači da se moramo truditi što više vam pomoći i savjetovati vas, jer će vam upravo ovakve informacije pomoći neovisno o mreži i uređaju koji koristite.