Mobile World Congress oduševio hrvatske predstavnike, ali što su naučili?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Mobile World CongressMnogi  predstavnici domaćih tehnoloških projekata posjetili su najveći svjetski sajam mobilnih tehnologija Mobile World Congress. Odlučili su za Netokraciju podijeliti svoja iskustva i izdvojiti najzanimljivije trenutke iz Barcelone.

Gasper Sopi, Hyperactive

Dio iskustava Gaspera Sopija već smo spominjali prije nekoliko dana. Naime, kako je ekipa iz Hyperactivea izradila aplikaciju MWC Party Guide, završili su na VIP tulumu Daimler-Benza. No, osim partijanja, bilo je tu i ozbiljnoga posla, razgovora s potencijalnim partnerima kao i networkanje s predstavnicima domaćih tvrtki, a cijelo je iskustvo bilo vrlo pozitivno. Gasper objašnjava kako su i zašto išli u Barcelonu.

HGK je zainteresiranim tvrtkama ponudio mogućnost besplatne kotizacije za sudjelovanje na MWC-u kroz Brokerage Event (no, uz uvjet da se prethodno dogovore sastanci sa najmanje dvije druge domaće ili inozemne tvrtke). S obzirom da smo nova tvrtka u razvoju, učinilo mi se dobrom idejom isprobati sreću i pokušati ostvariti suradnju s tvrtkama koje su nam se činile zanimljivima. Kako ipak ne bismo išli “praznih ruku”, napravili smo aplikaciju MWC Party Guide, odnosno, vodič za neslužbene partije i off-site evente.

Gasper također navodi da je kongres prevelik za lutanje i ad-hoc improvizaciju, tako da je potreban malo fokusiraniji pristup, koji su i imali zahvaljujući Brokerage eventu, ali i jasno postavljenim ciljevima. Gasper bi mladim tvrtkama koje tek razvijaju poslovanje svakako preporučio odlazak u Barcelonu, ako ništa drugo, zbog potencijala za networking, ali i dragocjenog iskustva koje se dobije kroz razgovore s prisutnim tvrtkama.

Mobile World Congress

Josipa Majić, BabyWatch

Josipa Majić iz BabyWatcha (inače, i community managerica u Meme Media), u Barcelonu je išla u sklopu natjecanja koje je organizirao HGK i koji je pobjednicima osigurao kotizaciju i smještaj. U Barceloni je predstavljala BabyWatch, sustav koji se sastoji od uređaja i aplikacije te omogućava trudnicama da vizualiziraju otkucaje srca svoja djeteta i dijele to iskustvo sa svojim najmilijima.

Naša su očekivanja uvelike nadmašena! Prije svega, nevjerojatno je iskustvo vidjeti toliko izlagača na jednome mjestu i imati priliku vidjeti koja su kretanja i trendovi u industriji. Pored toga, naš je tim iznimno ugodno iznenađen mHealth dijelom sajma, gdje smo imali priliku održati niz izuzetno konstruktivnih sastanka. Sretni smo što mHealth segment na ovakvim događanjima poprima sve veći značaj, jer iskreno vjerujemo da se tu krije veliki potencijal i prilika za unaprjeđenje liječenja.

Josipa je zadovoljna i zbog ponuda iznimno velikih i bitnih globalnih igrača na mHealth sceni, a ujedno su dobili i brojne ponude za ostale projekte, pri čemu naglašava iznimno pozitivan feedback na njihov sustav remote patient monitoringa za prenatalnu njegu koji spada u sam vrh takvih sustava na globalnom nivou. Za iduću godinu čak razmišljaju o vlastitom izložbenom prostoru, jer im čini kako je za punu realizaciju potencijala MWC-a potrebno ipak imati jednu centralnu točku gdje vas svi interesanti mogu pronaći i kontaktirati.

Ivan Ivanković, Squee

Squeeovci su također posjetili Barcelonu u sklopu HGK-ovog natječaja, a Ivan izdvaja samo pozitivna iskustva.

U Barcelonu smo otišli s ciljem i točno smo znali što smo htjeli dobiti od toga sajma. Ono što je bitno kod takvih sajmova jest da su oni jako veliki, protežu se kroz brojne paviljone te ih posjeti, u ovom slučaju, više od 70.000 ljudi, tako da snalaženje na takvim sajmovima može biti vrlo nezgodno. Mi smo se odlučili za drugačiji pristup koji se pokazao kao pun pogodak. Sastavili smo listu svih događanjaza taj tjedan u Barceloni, a vezani su uz ono što nas zanima. Bili su to različiti TechCrunch, Google, MobileMarketing i slični eventi. To se pokazalo vrlo uspješnim te su se na takvim eventima isprofilirali baš onakvi ljudi kakvi nam trebaju, a stekli smo i brojne kontakte prema partnerima, startupima, investitorima… Najzanimljiviji trenutak je bio kada sam upao na jako bitan event na koji se moglo ući samo uz pozivnicu, koju, naravno, nisam imao. Ukratko, odazvat ću se ako me budete zvali i Gary!

I Squeeovci planiraju posjetiti Barcelonu iduće godine, ali s fokusom na „side evente“ jer su se oni pokazali kao prava meka odličnih kontakata.