Matej Lončarić, Joomboos

Svi misle da je to samo u SAD-u, ali YouTube zvijezde postoje i u Hrvatskoj

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Utjecajne ‘youtubere’ ne prate samo američki tinejdžeri i milenijalci. Oni su zvijezde i među hrvatskom publikom i onom u regiji, istaknuo je na Digital Takeoveru Matej Lončarić, voditelj JoomBoosa koji uskoro kreće i s prvom YouTube serijom.

"Ovdje postoje YouTube zvijede, oni su okosnica današnje mladeži i njima milenijalci i generacija Z vjeruju", istaknuo je Matej na jučerašnjem Digital Takeoveru.Davor Puklavec/PIXSELL

Ovdje postoje YouTube zvijede, oni su okosnica današnje mladeži i njima milenijalci i generacija Z vjeruju, istaknuo je Matej na jučerašnjem Digital Takeoveru.

Jučer je održana konferencija Digital Takeover na kojoj je po pitanju komunikacije s milenijalcima i generacijom Z jedno od ključnih predavanja održao Matej Lončarić. Matej je netokratima već dobro poznat kao voditelj projekta i YouTube kanala JoomBoos koji okuplja mlade influencere. Da je riječ o osobama koje među mlađom publikom postaju zvijezde, dokazuju odazivi i “ekstaze” na događanjima poput Videostara i Balkan Tube Festa koji daju naslutiti da pravo vrijeme YouTubea možda tek dolazi.

‘Gledam televiziju kada namjestim YouTube na televiziji’

U jednome danu pregleda se gotovo 5 milijardi videa, svake minute se uploada 300 sati videa, a 6 od 10 ljudi preferira online video platforme spram televizije, kažu statistike YouTubea. Da televizija u tradicionalnom smislu gubi bitku za opstanak govori i podatak da 74% milenijalaca spaja televizor s računalom, ističe Matej. Stoga ne čudi da jedna od mladih vlogerica Lara Borna kaže da gotovo nikad ne gleda televiziju. To ipak ne znači da ne koristi televizor.

Gledam televiziju kada namjestim YouTube na televiziji.

Jedan od razloga ovog trenda je i taj što YouTube i slične platforme pružaju mnogo više prostora za interakciju, a to postaje sve važniji kriterij pri odabiru medija. Zbog toga Matej kaže da je druga najveća tražilica nakon Googlea mjesto ‘novih Beatlesa’. Tamo se, naime, prate novi idoli kao što je PewDiePie.

‘Svi misle da je to tamo negdje u Americi. Ali i u Hrvatskoj je.’

Nekada su djeca željela postati pjevačima i glumcima, danas žele biti YouTube zvijezde. Međutim, u Hrvatskoj i regiji još vlada opći konsenzus da se to događa samo u Americi, priča Matej.

Na sastancima uvijek svi govore: To vam je tamo negdje u Americi, nije to kod nas. Ali je, i u Hrvatskoj je.

Za one koji sumnjaju, Matej pokazuje statistiku 1. YouTube talent showa koji je pokrenuo tim s JoomBoosa. Riječ je o Videostaru na koji je stiglo 2000 prijava, do finala ga je pratilo 85.000 korisnika, a tijekom showa se snimilo 500 sati videa.

Ovdje postoje YouTube zvijede, oni su okosnica današnje mladeži i njima milenijalci i generacija Z vjeruju.

U Hrvatskoj mnogi brendovi i oglašivači još nisu svjesni trendova koji dolaze i do hrvatskih tinejdžera.Davor Puklavec/PIXSELL

U Hrvatskoj mnogi brendovi i oglašivači još nisu svjesni trendova koji dolaze i do hrvatskih tinejdžera.

Uskoro stiže JoomBoosova 1. YouTube serija

JoomBoos, koji trenutno ima 123.000 pretplatnika na YouTubeu, nedavno je otvorio i novi kanal za njemačko govorno područje sa sjedištem u Beču, a Matej je na konferenciji najavio prvu YouTube seriju u kojoj će glavnu ulogu imati JoomBoosovi vlogeri.

Da JoomBoosovci rade dobar posao dokazuje i nominacija za nagradu Global Media Awards u kategoriji najboljeg novog koncepta ili inovacije za stvaranje novog profita. Ne ostaje nam drugo, nego se strpiti do svibnja i Inma World Congressa u New Yorku kada će biti proglašen pobjednik.