Marko Vitas, StyleReply

Savjet iz prve ruke: Ako želite brzi tečaj iz poduzetništva, pokrenite svoj startup!

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Marko Vitas osnivač je startupa StyleReply koji je nedavno izazvao popriličnu raspravu serijom postova o startup ekosustavu. ‘Priveli’ smo ga stoga na jedan razgovor i saznali više o temama o kojima piše na blogu – zašto je uopće osnovao startup, s kojim dvojbama se nosio, ali i svemu naučenom od tada, od toga kako posložiti tim, do toga što očekivati od investitora.

marko_vitas_cover

Nakon što je radio u domaćoj tehnološkoj tvrtki Infinum, a potom dvije godine bio freelancer, Marko se odlučio na pokretanje startupa – StyleReply.

Nakon što je radio u domaćoj tehnološkoj tvrtki Infinum, a potom dvije godine bio freelancer, Marko Vitas odlučio je da je napokon došlo vrijeme da pokrene nešto svoje i to s timom koji će sam odabrati te je osnovao StyleReply, digitalnu platformu koja korisnicima omogućava da iskoriste usluge profesionalnih stilista, i to na zahtjev putem videa.

No, Marko je nedavno o svojim iskustvima progovorio i u seriji postova gdje je opisao kako je to pokrenuti startup iz Hrvatske s validacijom u SAD-u i Europi, zašto su startupi svojevrsna lutrija, ali i mentalitetu osnivača te elementima koji čine uspješan startup. Odmah na početku razgovora, pitala sam Marka kako je znao da je pokretanje startupa pravi odabir, umjesto ponovnog rada u nekoj tvrtki. Marko iskreno odgovara da nije znao, ali da se vodio unutarnjom intuicijom.

Ako imam osjećaj da ću za šest mjeseci biti lud što se nisam sada ulovio nečega, onda odmah ‘skočim’ u taj proces i krenem raditi na tome. Ta iskustva me izgrađuju i profiliraju tako da imam bolje razumijevanje u kojem se smjeru naposljetku želim usmjeriti.

Na tom tragu je i savjet svima koji se nalaze na prekretnici, ostati na sigurnom poslu ili osnovati nešto svoje.

Niste prije gurali svoj business? Ako želite brzi tečaj u poduzetništvu, onda definitivno pokrenite svoj startup i vidite je li to za vas. Nema univerzalnog odgovora. Ovisi o situaciji u kojoj se nalazite s obzirom na vrijeme koje imate na raspolaganju, financijskom stanju, znanju i vještinama, vezama i, najbitnije, stavu/mentalitetu kojim pristupate izazovima koji su pred vama.

Što je najgore što se može dogoditi? Završit ćete “samo” s tonu iskustva i veza koje će vam omogućiti da se dalje krećete u pravom smjeru, naglašava Marko i dodaje da prije svega treba zaprljati ruke.

Osnivač startupa mora biti ‘neumorno snalažljiv’

U jednom od blog postova, Marko kaže kako je imao malo iskustva o odgovarajućem mentalitetu kojeg bi trebao imati svaki osnivač startupa i pojašnjava:

Osnivač mora biti “neumorno snalažljiv”. Mora moći riješiti zadatak, out-sourceati rješenje ili zaposliti novu osobu u timu koja će biti zadužena za taj posao. Ovisno o vašem trenutnom iskustvu, ta vještina će biti donekle razvijena, odnosno razvijat ćete je putem.

Marko pojašnjava da se tu postavlja pitanje bitne razlike između nedostatka resursa i nedostatka snalažljivosti pojedinaca, jer će snalažljiv pojedinac naći način za riješiti izazov neovisno o trenutačnoj količini resursa koje ima na raspolaganju. Osnovni tim mora biti baziran na ovakvim pojedincima koji svojim akcijama pokazuju pravi mentalitet ostalim članovima tima i grade kulturu startupa, dodaje Marko. Kad je riječ o procesu razvoja startupa, ističe kako je bitno imati zdrav pregled glavnih faza poput okupljanja pravog osnovnog tima, validacije ideje, izgradnje financijskog modela, lansiranje proizvoda te traženja investicije. Upravo nedovoljno razumijevanje faza razvoja startupa i njihovog međusobnog utjecaja i Marku je na početku zadavalo poprilično glavobolje. Kako ističe, nerazumijevanje tih faza može rezultirati nekom od sljedećih situacija:

 • Izgradili ste nešto što ne kreira dovoljan profit.
 • Imate super ideju, ali nemate tim s kojim ju možete realizirati.
 • Izgradili ste produkt koji klijent ne voli i ne želi.
 • Nemate klijenata kojima ćete lansirati gotov proizvod.
 • Nemogućnost dolaska pred investitore na vrijeme, dok još imate sredstava za razvoj.

Kako znati da je startup na dobrom putu?

marko-vitas_new_1

Marko ističe kako za ljude koji po prvi put ulaze u svijet startupa, treba postojati više diskusije što startup zapravo obuhvaća i kako pametno, i uz pravi stav pristupiti razvoju startupa.

Govoreći o tome koji je vremenski okvir da je startup na dobrom putu, Marko kaže da to varira o nizu faktora, ali idealno, nakon validacije, pivota i uspješnog lansiranja proizvoda, tri mjeseca stabilnog rasta prihoda i broja korisnika odličan su indikator.

To su prvi stvarni podaci koje možete usporediti s financijskim modelom koji ste prethodno pripremili i vidjeti drže li projekcije vodu za sljedeće godine. Također, to je super potvrda za vaš tim, da radite pravu stvar. Investitorima pokazujete da biznis postoji i da vam je potreban novac za skaliranje provjerenog modela.

No, postoji i jedan problem, a to je da što ste udaljeniji od startup središta poput Londona, Berlina ili San Francisca gdje se nalaze investitori, mentori te lokacije vaših klijenata, taj proces je zahtjevniji i potrebno je više konkretnih indikatora uspjeha da se osigura investicija, ističe Marko.

A koja je najteža odluka koju je do sada morao donijeti?

Marko kaže:

Izbaciti suosnivača iz projekta. To te baš pogodi… Vjerovao si u osobu maksimalno. Bio ti je suosnivač i očekivao si da ćete čuda napraviti zajedno. Koliko god je taj trenutak težak, u isto vrijeme je i neprocjenjivo vrijedan. To je trenutak kada shvatiš: Neophodno je znati konstantno validirati osobe s kojima radiš. Ako si spreman izbaciti suosnivača jer ne ispunjava svoje zadatke, tada znaš da si fokusiran na pravi zadatak, odnosno izgradnju firme s pravim osobama i da si spreman na teške odluke.

Iznimno je bitno graditi mrežu kontakata

city_startup

Što ste udaljeniji od startup središta poput Londona, Berlina ili San Francisca, potrebno je više konkretnih indikatora uspjeha da se osigura investicija.

Kad govorimo o validaciji, Marko također spominje kako treba izgraditi MLP, a ne MVP. Zanimalo me zašto.

MLP je minimum lovable product. Ispravno validirani MVP je MLP, ali smatram da dodatni naglasak na lovable, bolje usmjerava tim na ono što je najbitnije, a to je da klijent voli proizvod koji izbacujemo i način na koji se koristi, a ne nas petero u uredu. Koliko puta smo čuli ‘Neću ti još reći što radim, samo da napravim v1 pa ću ti pokazati!’. Takav pristup je čista lutrija.

No, u nekoj fazi rasta, startup će trebati investiciju, a Marko objašnjava kako će investitori očekivati da stupite u kontakt s njima preko zajedničke veze jer vam to daje dodatni kredibilitet, stoga savjetuje kako je iznimno bitno graditi mrežu savjetnika i mentora koji će vam omogućiti daljnje povezivanje s investitorima.

‘Pravog’ investitora morate pronaći s obzirom na vase potrebe i vještine koje ima vaš osnovni tim. Ako ste super tehnički, onda potražite nekoga tko osim novca ima i super mrežu ljudi i poznavanje domene koju ciljate što će vam pomoći pri ulasku u tržište i skaliranju projekta.

Kako rješavati krize? Korak po korak

Za očekivati je da će u nekom trenutku razvoja startupa doći teška vremena i prepreke pa kako se najbolje nositi s krizama? Marko uz osmijeh odgovara, korak po korak. Dodaje da je jedna od najboljih vještina koje je razvio u proteklih par godina – odgoda panike.

Ukratko, zamislite si stepenice koje vode na gornji kat gdje je sljedeći prekretnica. Svaka stepenica između trenutnog i gornjeg kata je jedan manji zadatak kojeg treba riješiti. Ne možeš doći do stepenice 3, ako nisi prešao preko stepenice 1 i 2. Uzimajući u obzir istu pretpostavku, nema smisla paničariti o zadatku na stepenici 3, ako nismo još riješili zadatak 1 i 2. Ovo mi omogućuje fokus na pravu stvar u pravi tren i smanjuje stres na dnevnoj bazi.

5 savjeta za kraj

No, razgovor nije mogao proći i bez pitanja o domaćoj startup sceni, a Marko kaže kako smatra da za ljude koji po prvi put ulaze u svijet startupa, treba postojati više diskusije što startup zapravo obuhvaća i kako pametno, i uz pravi stav pristupiti razvoju startupa.

Bolje razumijevanje procesa povećava mogućnost uspjeha startupa na našoj sceni. To je jedino bitno, maksimalno povećati mogućnost uspjeha. Uspjeh nije nikada zagarantiran.

A od novijih startupa na domaćoj sceni, ističe Vollo Marka Jukića i objašnjava kako je između ostalog Vollo relevantan za hrvatsko tržište i regiju te zanimljiv lokalnim klijentima i investitorima jer je na pravom mjestu u pravo vrijeme. Za kraj, pitala sam Marka da mora izdvojiti pet stvari koje je do sada naučio sa svojim startupom koje bi to bile, a Marko spremno odgovara:

 • Izgradi pravi tim jer je tim temelj uspjeha (neumorno snalažljivi individualci).
 • Konstantno validiraj ljude s kojima radiš radi boljeg odnosa i kvalitetnijeg rada.
 • Konstantno reevaluiraj trenutno stanje startupa, adaptiraj kurs i kvalitetno prenosi namjeru timu.
 • Razumijevanje faze razvoja startupa prije investicije i pravovremena egzekucija.
 • Komunikacija je ključ.
 • Gradi MLP i postigni product-market fit.