Net.cube

Izložba Napokon se isplatilo!: Kakve veze imaju internetska ekonomija i umjetnost?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Izložba Napokon se isplatilo! otvara se 15. rujna 2016. u 20 sati u Galeriji Galženica u Velikoj Gorici. Kroz radove Željka Badurine, Maje Čule, Hrvoja Hiršla, Dine Karadžić, Tee Stražičić i Igora Štromajera dotaknut će se različiti aspekti ekonomija uvjetovanih novim odnosima na mreži. 

napokon se isplatilo

Kliknite za masažu! Nemojte se iznenaditi ako dio izložbe idućih dana ugledate i na Netokraciji.

Predstavljeni radovi inspirirani su fenomenima mreže koji se odražavaju na njihovu koncepciju, produkciju, razumijevanje i recepciju. Oni su simptom, ali i posljedica internetske stvarnosti, a pojedini su bili dostupni isključivo online. Njihovim prevođenjem u galerijski prostor dodatno se zamagljuju granice između materijalnog i virtualnog svijeta.

Umjetnici 2.0

Otvoreni tabovi, prokrastinacija, samopromocija, kolaboracija, spamovi, komentari, shareovi, likeovi čine fragmente, materijalne i digitalne, cirkulacije podataka. Na mreži, proces kruženja kojeg izvode mnogobrojni korisnici daje vrijednost i moć putujućoj informaciji. Internetske ekonomije stoga ne podrazumijevaju samo uobičajene protokole digitalnih financijskih transfera, već se velik dio temelji na generiranju simboličnog kapitala, odnosno vrijednosti. Imajući u vidu kontekst mreže kao korporativan i nadziran prostor, izložba u prvi plan postavlja ulogu umjetnika ili umjetnice čije je djelovanje reakcija na ekonomske modele razvijene unutar weba 2.0.

Polazeći od pretpostavke da internetska stvarnost utječe na suvremeni način djelovanja, druženja i mišljenja, izložba preispituje načine na koji internet i digitalne ekonomije utječu na položaj i živote ljudi koji ga koriste. Naime, korisnici su ti koji u zamjenu za slobodu na mreži daju informaciju, a time pristaju da postanu resurs pojedinih korporacija, u skladu s izrekom “Ako ne plaćaš proizvod, ti si proizvod” (“If you’re not paying for the product, you are the product.”, Andrew Lewis, 2010.). Stoga se izložba fokusira na ispreplitanja tih naoko podijeljenih svjetova unutar postojećih ekonomskih odnosa; s jedne strane, sama produkcija obilježena je aktualnim ekonomskim stanjem, a s druge strane, online prostor izvanredno je mjesto eksploatacije i eksperimenta.

Tko izlaže?

Dio rada Dine Karadžić, "COMCOM"

Dio rada Dine Karadžić, “COMCOM”

Umjetnici će na izložbi Napokon se isplatilo! predstaviti sljedeće radove:

  • Željko Badurina, “MICMIC”, 2016.
  • Maja Čule, “BIC, za nju”, 2014.
  • Hrvoje Hiršl, “Click Massage”, 2016. (suradnici: Luis Rodil-Fernández i Vedran Kolac)
  • Dina Karadžić, “COMCOM”, 2016. (savjetnik: Vedran Gligo)
  • Tea Stražičić,”Vatra”, 2016.// “Močvara”, 2016. (suradnici: Filip Ščekić, glazba; Marta Stražičići Filip Ugrin, animacija)
  • Igor Štromajer, “intima.org/intimadotorgslashfuture“, 2016.
Izložba je organizirana u sklopu projekta “net.cube”, pokrenutog 2015. unutar programa Centra za dramsku umjetnost, kojim se žele osigurati kontinuirani uvjeti za umjetničke internetske projekte i poticanje internetskog umjetničkog stvaralaštva u Hrvatskoj. U 2016. projekt koji čine virtualni netdotcube.org prostor i diskurzivna događanja kao temu je izdvojio ekonomije virtualnog svijeta i unutar toga online radove koji bilježe, komentiraju, nude alternativu ili promišljaju ekonomske odnose. Kustoski koncept potpisuju Irena Borić, Martina Kontošić i Renata Šparada.