#izboriHR

Hashtagovi, profili i sve ostalo što trebate znati o izborima na društvenim mrežama

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Predizborna kampanja u punom je jeku, a posebno je živahno na društvenim mrežama. No, koga pratiti na Facebooku ili Twitteru? I tko se najviše spominje na društvenim mrežama? U kojem kontekstu? S obzirom na to da cijela priča ulazi u finale te da će na društvenim mrežama biti sve zanimljivije i živahnije, donosimo analizu dosadašnjeg stanja i popis važnijih mjesta na Facebooku i Twitteru koja trebate posjećivati ako želite biti u tijeku s događajima.

izbori

Od 5. do 27. listopada tim iz Mediatoolkita analizirao je spominjanja najvećih hrvatskih političkih stranaka i njihovih lidera na internetskom prostoru. Skočit ćemo odmah na najzanimljivije rezultate: HDZ je najspominjanjija stranka, a Tomislav Karamarko – najnegativniji političar.

No prije no što detaljnije krenemo na tu temu, počnimo s ključnim riječima – “parlamentarni izbori” spomenuti su u spomenutom razdoblju 4776 puta, dok su hashtagovi #izbori2015 i #izboriHR (s time da je ovaj drugi prihvaćen kao službeni, iako se oba i dalje koriste) korišteni više od 1650 puta. Što se tiče stranaka, HDZ je u navedenom razdoblju spomenut ukupno 31.705 puta, dok je SDP spominjan 22.722 puta. Spominjanja otprilike odgovaraju i drugim predizbornim istraživanjima – nakon ove dvije stranke, ostale poprilično zaostaju. Živi Zid je spomenut 3270 puta, a slijede ga HDSSB s 2015, ORaH s 1957, Hrast s 1224, MOST nezavisna lista s 1097 te Naprijed Hrvatska s 879 spominjanja.

Milanović vs. Karamarko

HDZ najviše spominjanja ostvaruje na Facebooku – 8519, odnosno 27% od ukupnog broja spominjanja. SDP slijedi s 5222, koja čine 23% od ukupnog broja spominjanja. Kad uzmemo u obzir lidere ovih stranaka, Zoran Milanović vodi – bilježi se 39770 spominjanja (što je i logično jer je on i trenutni premijer). Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko spominjan je daleko manji broj puta – 13728. Nakon njih slijedi Ivan Vilibor Sinčić koji broji 1299 spominjanja, a zanimljivo je što je on ispred Ive Josipovića, bez obzira na viralni spot inicijative Naprijed Hrvatska. Sve je popularniji i Božo Petrov čije je ime spomenuto 1244 puta.

No, prijeđimo na sentiment. Kao što je spomenuto na početku, Tomislav Karamarko spominje se u izrazito negativnom kontekstu – više od 50% objava o njemu su negativne. Što se tiče konteksta, dobar dio Karamarkovih negativnih objava u poveznici je s lošijim poznavanjem matematike, dok je Milanović negativno spominjan u kontekstu izbjegličke krize.

Gdje je tko?

Slijedi nam uzbudljivo razdoblje, a za što lakše snalaženje, napravili smo popis istaknutijih Facebook stranica, Twitter profila i hashtagova koji će vam pomoći da predizbornu kampanju pratite što detaljnije. Neke od ovih stranica i profila postoje godinama, a neke su nastale tek prije koji mjesec/tjedan, baš na vrijeme za predizbornu kampanju. Linkova na društvene mreže ima daleko više no što je tu navedeno, ali trudili smo se izdvojiti one relevantne.

Facebook stranice stranaka/koalicija

Facebook stranice pojedinaca

Dodatno

Twitter profili stranaka

Twitter profili pojedinaca

Twitter ostalo

Hashtagovi

Nešto smo propustili? Javite nam u komentarima!

Hvala Mediatoolkitu i Manjguri na ustupanju dijela podataka korištenih u tekstu.