Pametne preporuke

Iskon.TV će uz Big Data analizu pretpostaviti što vam se najviše gleda

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Iskon.TV od idućeg tjedna uvodi novu generaciju preporuka koje će svim korisnicima omogućiti precizno predviđanje serija ili filmova koje bi mogli gledati, koristeći kompleksne analize njihovih navika.

Super je imati internetsku televiziju, stotine programa i gomile filmova te serija, ali je u jednakoj mjeri teško listati kroz sve te sadržaje kako biste došli do onog što vas zapravo zanima, kaže Iskon. Dodaju i kako su doskočili ovom problemu kreiravši kompleksan sustav preporuka za sve vrste programa, od vijesti do kvizova i glazbe, kako bi korisnici uvijek gledali ono što im se sviđa.

Ako ste vlasnik Iskon.TV prijemnika, uskoro vas očekuje nadogradnja sustava kako bi gledanje televizije bilo nešto pametnije i mnogo ugodnije. Radi se, naime, o sustavu preporuka koji Iskon uvodi prvi u Hrvatskoj, a koji će prepoznavati mnoštvo parametara koji čine vas kao korisnika, poput vaših omiljenih glumaca ili TV emisija, kako bi vam preporučio baš ono što vas zanima.

Ovo je svakako dobra stvar za sve one koji provode dosta vremena gledajući televiziju – jer što više gledate, to će algoritam biti precizniji. Novom sučelju pristupat će se pritiskom na broj 0 na vašem daljinskom upravljaču, a osim personaliziranih preporuka za svakog korisnika, moći ćete vidjeti i što najviše gledaju članovi vašeg kućanstva, ali i još mnogo toga.

Nadogradnja potpuno besplatna

O ovoj nadogradnji Iskon.TV usluge više nam je rekao Krešimir Madunović, CEO Iskona. Prvo pitanje bilo je, naravno – koliko će to sve koštati korisnike?

Novi Iskon.TV besplatan je svim korisnicima. Već će sljedeći tjedan prvih 5000 Iskonovaca dobiti priliku isprobati sve njegove posebnosti i vjerujemo da će im se svidjeti.

Prilično sam siguran kako se nitko neće buniti ako dobije nešto besplatno, a dobra preporuka svakako dobro dođe ako je sustav dobro izveden. Radi se ovdje o posebnoj vrsti korištenja takozvane big data analize, koju je za ovu priliku s Iskonom radila tvrtka Think Analytics.

Razvoj novog Iskon.TV-a, koji nudi potpuno personalizirano iskustvo, je zahtijevalo međusobno povezivanje nekoliko Iskonovih partnera, kako bismo korisnicima omogućili kvalitetne i relevantne sadržaje. Uz stalnog vendora Beenius, naglasili bi suradnju s tvrtkom Think Analytics, u kojoj smo prepoznali pouzdanog partnera za najosjetljiviji dio projekta, a to je big data. 

Prema tome, ovaj će sustav analizirati navike korisnika i tu gomilu podataka iskoristiti kako bi skrojio personalizirane preporuke koje će unaprijediti gledanje televizije svima onima koji koriste Iskon.TV.

Bolje korisničko iskustvo

Ipak, sve je to lijepo na papiru, ali od Krešimira smo željeli saznati kako će to izgledati u praksi: 

Postoji niz prednosti pri pretrazi i prilikom preporuke sadržaja. Preporuke rješavanju problem propuštanja sadržaja za koje korisnik ni ne zna da su bili emitirani, a pogledao bi ih da je znao. Algoritam preporučuje sadržaje po tipu, žanru filma ili serije, režiseru ili glumcima. Također nudi sadržaje koje gledaju drugi korisnici sličnog ukusa, pa će vam tako, ako ste gledali Batmana, biti preporučeni drugi filmovi s Heathom Ledgerom, ali i Shawshank Redemption jer ga vole drugi ljubitelji Batmana.

Naravno, što se više vremena da algoritmu, to će bolje pretpostaviti što vam se možda sviđa, a Krešimir napominje kako će Iskon.TV sadržavati čak 90 kategorija, što otvara nove mogućnosti filtriranja. Želite li, primjerice, otvoriti kulturnu informativnu emisiju, to ćete moći pretragom kategorije informativne emisije i klikom na kulturu, gdje će vam se pokazati sve emisije tog tipa prikazane na velikom broju kanala u zadnjih tjedan dana.

Tako ćete, na primjer, moći pogledati različite epizode jedne serije na različitim kanalima, što je dosta zanimljivo. Krešimir je novi sustav usporedio i s YouTubeom:

Novi Iskon.TV se sada ponaša poput YouTubea ili sličnih online servisa, no još je pametniji jer ne morate ništa “lajkati” da biste ga naučili što točno volite. Usudim se reći i da je puno kvalitetniji s obzirom na dostupne sadržaje.

Sve u svemu, ostaje vidjeti kako će se nove značajke Iskon.TV-a pokazati kada idući tjedan ugledaju svjetlo dana, a korisnici su svakako dobrodošli dati kritike i mišljenja o sustavu kada ga isprobaju.