Zabavnije novogodišnje fotografije uz 9 mobilnih aplikacija za vaš iPhone, Android, Symbian ili BlackBerry

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Nemoguće je ovih dana naići na mobilni telefon koji nema kameru. U budućnosti će vjerojatno svaki dolaziti sa barem dvije. Bez prave aplikacije, niti vaš iPhone, Nokia, BlackBerry niti Android neće proizvesti najzanimljivije fotografije koje mogu.

Nema potrebe za trošenjem vremena u nekom alatu za obradu fotografija, niti upoznavanjem “fotošopiranja”. Sve što vam treba jest samo prava aplikacija.

S obzirom da nas samo desetak sati dijele od Nove godine, uđite u nju s zanimljivijim fotografima na svom mobilnom ljubimcu!

Foto aplikacijeNemoguće je ovih dana naići na mobilni telefon koji nema kameru. U budućnosti će vjerojatno svaki dolaziti sa barem dvije. Bez prave aplikacije, niti vaš iPhone, Nokia, BlackBerry niti Android neće proizvesti najzanimljivije fotografije koje mogu.

Nema potrebe za trošenjem vremena u nekom alatu za obradu fotografija, niti upoznavanjem “fotošopiranja”. Sve što vam treba jest samo prava aplikacija.

S obzirom da nas samo desetak sati dijele od Nove godine, uđite u nju s zanimljivijim fotografima na svom mobilnom ljubimcu!

Pregled zanimljivih fotografskih aplikacija za vaš mobitel omogućio je Ovi by Nokia kojeg ćete naći i na Facebooku. Novi modeli N8 i C7 dobro će vam poslužiti u fotografiranju, a dodatne fotografske aplikacije moći ćete preuzeti s Ovi Trgovine. Osim fotografskih, naći ćete brdo drugih aplikacija među kojima su sigurno i one za sigurniju te zabavniju zimsku vožnju.

Instagram

Instagram (besplatna iOS aplikacija za vaš iPhone i iPod Touch) je aplikacija koja će vašim fotografijama dati novi izgled pomoću mnogih filtera. Princip rada je vrlo jednostavan: kroz aplikaciju fotografirajte, a nakon okidanja odaberite željeni filter. Odmah ćete vidjeti zanimljivu promjenu slike i spremiti je odnosno objaviti na Instagramovom internetskom servisu.

Fotografije možete podijeliti i na drugim društvenim mrežama, poput Facebooka ili Twittera ili putem e-maila. Instagram omogućuje i praćenje prijatelja i drugih osoba koje postavljaju fotografije koje vam se sviđaju, zbog čega je servis uspio doći do milijun korisnika u samo četiri tjedna.

Instagram

To bi rekao da su u 80-ima postojali ovakvi radijatori... oh, to je samo Instagram

Hipstamatic

Hipstamatic (2 dolara, iOS aplikacija za vaš iPhone i iPod Touch) pretvara iPhone u analogni fotoaparat koji koristi filmove. Množina spominjem s razlogom, jer možete birati između nekoliko ponuđenih filmova kako biste dobili različite efekte. Ako vam početni filmovi nisu dovoljni, dodatne možete kupiti unutar aplikacije.

Osim filmova, možete izmjenjivati objektive i bljeskalice. Hipstamatic vam omogućuje i narudžbu printova fotografija, ali dostava vrijedi samo za područje SAD-a. Srećom, u planu je širenje i na druge zemlje.

Camera+

Camera+ (1 dolar, iOS aplikacija za vaš iPhone i iPod Touch) je potpuno opremljena fotografska aplikacija za iPhone. Uz filtere kakve nude ostale aplikacije, Camera+ dodaje i opcije za rotiranje i izrezivanje fotografije.

Camera+

Camera+ i samo neke od njenih opcija

Snimljene fotografije možete ponovno učitati i uređivati, jer se sve čuvaju u tzv. lightboxu – svojevrsnom albumu unutar kojeg odabirete fotografiju za uređivanje ili objavu na društvenim mrežama. Odabir točke fokusa i dodatne ekspozicije, 5x digitalni zoom i okviri čine ovu aplikaciju jednom od važnijih aplikacija na vašem iPhoneu.

Joyeye

Joyeye Lite Touch (besplatna za vaš Symbian ili Android uređaj) je aplikacija za ljubitelje lomografije (fotografije bez podešavanja otvora blende i brzine zatvarača).

JoyEye možete koristiti i kao običnu foto aplikaciju, no prave mogućnosti ćete otkriti tek u dodatnim opcijama. Fotografirajte četiri fotografije s razmacima od pola sekunde, nakon čega će aplikacija te fotografije spojiti u jednu, dajući vam dobar primjer lomografije.

QuickPanorama Pro

QuickPanorama Pro (3 dolara, Symbian aplikacija za Vašu Nokiju) će vam pomoći u izradi panoramskih fotografija. Tako izrađene fotografije možete postaviti kao pozadinsku sliku na svom mobitelu ukoliko podržava panoramski format.

QuickPanorama

Uz QuickPanoramu lako snimite sve oko vas (preuzeto sa Ovi Storea)

Fotogram for Facebook

Fotogram for Facebook (2 dolara, Symbian aplikacija za vašu Nokiju) je aplikacija koja vam olakšava dijeljenje fotografija s vašim prijateljima na Facebooku. Kako ne biste postavljali samo obične fotografije, Fotogram nudi mnoštvo efekata koji će fotografijama dodati onaj starinski “štih”.

Kroz Fotogram for Facebook možete slati i nove fotografije i stare iz albuma.

Camera Illusion

Camera Illusion (besplatna Android aplikacija) će vam u stvarnom vremenu prikazati utjecaj odabranog efekta na fotografiju.

Camera Illusion

Efekti u stvarnom vremenu (preuzeto sa Androlib.com)

Za razliku od ostalih aplikacija gdje odabirete željeni efekt nakon fotografiranja, u Camera Illusion aplikaciji efekte vidite i mijenjate ih u hodu. Kada ste zadovoljni postignutim – jednostavno fotografirajte.

PicSay

PicSay (besplatna Android aplikacija) omogućuje dorađivanje fotografija raznim dodacima. Na fotografije možete dodati ikonice i sličice, podešavati razinu svjetline i kontrasta fotografije i dodati kratki tekst.

Postoji i Pro verzija aplikacije koju možete dobiti za 3 dolara, a koja nudi dodatne opcije poput uklanjanja “crvenih očiju”.

PicSay

Zabavni efekti u PicSayu (preuzeto sa picsaypro.com)

PhotoClub

PhotoClub (7 dolara, BlackBerry aplikacija) će vam poslužiti za ukrašavanje fotografija koje napravite na svojem BlackBerry uređaju. S obzirom da košta mnogo više od konkurenata na drugim platformama, bilo bi dobro da nudi više mogućnosti od pukog dodavanja okvira ili promjene veličine fotografije.

Jeste li već isprobali neku od navedenih aplikacija? Koji je vama najbolji mobilni fotografski app?