Novi projekt Matije Kašnera

ipallet4.me: Pokrenuta Indiegogo kampanja za dizajnerska kućišta za tablete – iz Kutine

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Matija Kašner iz Kutine već je poznat po dizajnu namještaja od paleta, koji su udomile i domaće tehnološke tvrtke poput UX Passiona, a ovoga je puta od istog recikliranog materijala odlučio napraviti – dizajnerska kućišta, odnosno ‘caseovi’ za tablete. Za projekt pod nazivom ipallet4.me kreće i crowdfunding kampanja i to u travnju 2017. godine.

ipallet4me-naslovna

Dodatak, 26. travnja 2017.: Indiegogo kampanja za iPallet4.me je upravo lansirana. Provjerite što nudi!

O namještaju od paleta iz kutinske radionice Matije Kašnera već smo pisali na Netokraciji, no ovoga je puta želio otići korak dalje od dizajna namještaja. Ideja za tablet caseove pod nazivom ipallet4.me, nametnula mu se prirodno, kaže, jer mu je tehnologija uvijek pri ruci.

 Odmah sam počeo skicirati 3D model i napravio dizajn koji mi se sviđao. U tom trenutku, a to je bila sredina 2014. godine, u tijeku je bio natječaj na koji sam se prijavio i upao u finale među 10 najboljih projekata prema ocjenama žirija. To mi je bio znak da bi ipallet4.me mogao biti nešto. Počeo sam detaljnije razvijati ideju i koncept kreiranja eco friendly proizvoda od drva paleta koja se obično ne odlažu na ispravan način. Činilo mi se kao dobra marketinška priča koja ima glavu i rep.

Skice iz faze prototipiranja.

Skice iz faze prototipiranja.

Ozbiljnije je krenuo s projektom kada je prošle godine dobio bespovratna sredstva Grada Kutine te angažirao Evolve čiji je tim napravio produkt dizajn. Sada je projekt u završnoj fazi prototipa – proizvod se testira, ispravljaju se nedostaci i traži objektivan feedback od ciljane skupine.

Na svjetskom tržištu već postoji niz kvalitetnih proizvođača drvenih caseova za pametne telefone i tablete, ističe Matija. Međutim, razlika je u tome što konkurencija koristi visokokvalitetno drvo za obradu, dok ipallet4.me stvara novu vrijednost drvu niske kvalitete.

Osim drva koristim magnete i recikliranu tkaninu. Tkanina se lijepi unutar samog casea kako bi se tablet zaštitio od mogućih oštećenja. Završni premazi će također biti ekološke proizvodnje kao što je pčelinji vosak, narančino ulje i slični, neagresivni premazi.

A kako jedan takav case štiti tablet, pogledajte u videu:

“Priprema kampanje je najvažniji dio za crowdfunding

S ciljem širenja projekta, ipallet4.me će u nadolazećoj 2017. godini, točnije u travnju, krenuti s crowdfunding kampanjom. Razlog za odabir takve vrste financiranja leži u dvije stvari, objašnjava Matija, a to su jednostavnost i globalna prisutnost. Kako većina domaćih projekata ne uspijeva prikupiti željena sredstva, Matiji je jasno da u tome važnu ulogu igra i dobra marketinška podloga, stoga je odlučio slijediti primjer timova poput Baggizma i STEMI-ja i marketing započeti već u fazi pripreme kampanje.

Trenutno jako puno vremena i resursa koristim na bildanje mailing liste, objašnjavanje proizvodnog procesa kroz društvene mreže, posebno Instagram gdje imam najbolje reakcije. Još uvijek kompletnu online aktivnost radim sam, ali uskoro ću to prepustiti PR profesionalcima.

Kako bi bio što vidljiviji svojim budućim korisnicima, odlučio je okupiti i ambasadore brenda među kojima će biti Netokracijini Ivan Brezak Brkan i Mia Biberović.

Projekt koji je ekološki prihvatljiv i društveno koristan

Matijin cilj je da ipallet4.me bude i društveno koristan projekt te da nakon pokretanja vlastite proizvodnje može zaposliti skupine koje teže dolaze do posla.

Matijin cilj je da ipallet4.me bude i društveno koristan projekt te da nakon pokretanja vlastite proizvodnje može zaposliti skupine koje teže dolaze do posla.

Zasada se ipallet4.me koncentrira na Appleov iPad i Samsungove tablete novije generacije. Ako kampanja bude uspješna, možemo očekivati širenje portfelja na iPad mini, caseove za pametne telefone, dockove, ali možda i drvene satove od paleta. Također, prikupljenim sredstvima od crowdfundinga Matija namjerava kupiti CNC stroj kako bi mogao uspostaviti vlastitu proizvodnju i zaposliti teško zapošljive skupine poput osoba s invaliditetom, mladih osoba bez radnog iskustva te starijih osoba pred umirovljeničkim statusom.

Uz društvenu korisnost Matiji je važno i da njegov projekt bude ekološki prihvatljiv, ali ne samo – radi trenda.

Odgovornost nam je takav lifestyle pretočiti u nešto opipljivo, bilo da je to kroz razvrstavanje otpada, šivanjem torbica od neiskoristivih krpica, izradom teglica za cvijeće od starih guma, itd. Tom se mišlju cijelo vrijeme vodim kroz ovaj projekt.

Kampanju za iPallet4.me možete podržati na Indiegogo platformi, stoga zgrabite svoj primjerak jedinstvenog kućišta za tablete! ;)