Event channels

Instagram naglašava video sadržaje s događanja i opet postaje sličniji – Snapchatu

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Novi Instagramovi kanali, Event channels, prikupljat će najbolje videe s koncerata, sportskih i sličnih događanja te korisnicima nuditi personalizirane sadržaje grupirane prema njihovim aktivnostima na toj društvenoj mreži. Ako vas to podsjeća na još jednu od opcija koje nudi Snapchat, niste jedini – nakon Instagram Stories, ovo je još jedno približavanje konkurenciji.

nova opcija

Event Channels će funkcionirati kao posebni kanali unutar Explore taba koji će prikupljati najbolje videe s događanja uživo.

Instagram je predstavio novu opciju koja će unutar Explore taba korisnicima nuditi video sadržaje s događanja uživo. Cilj Event channela je prikupiti najbolje videe s koncerata, sportskih i sličnih događanja kako bi korisnici imali osjećaj kao da se nalaze u prvome redu, najavljuju iz Instagrama.

Novi kanali će, kao i cijeli Explore, biti personalizirani – korisnicima će nuditi one sadržaje koji najviše odgovaraju njihovim interesima, prema aktivnostima na toj društvenoj mreži. Kao i kod drugih sličnih kanala, sadržaj koji je označen lokacijom događanja, “preuzet” će se od korisnika, što znači da bi i vaša, primjerice, snimka s koncerta ili sportske utakmice mogla postati dostupna korisnicima u cijelome svijetu.

Story Explorer na Snapchatu…?

Ova opcija s naglaskom na višestruko iskustvo live događanja slična je Snapchatovom Story Exploreru koji gledateljima omogućuje otkrivanje više sadržaja povezanih sa Snapchat “pričom”, odnosno s određenim događanjem ili lokacijom. Čini se da je Instagram u ozbiljnoj utrci sa Snapchatom čiji je sadržaj počeo kopirati, a dokaz tomu su i nove Instagram priče, što je već detaljno analizirano na Netokraciji.

Ipak, Instagram ima više od 500 milijuna aktivnih korisnika koji su u posljednjih šest mjeseci provodili 150% više vremena na video sadržajima, stoga nije čudno da u društvenoj mreži već duže vrijeme rade na kreiranju novog prostora za videe na Exploreu. Važan dio te video strategije bila je i opcija Picked for you pokrenuta u lipnju koja je prema korisnikovim interesima birala 20 kanala unutar Explorea. Međutim, ti sadržaji nisu bili dovoljno usredotočeni na događanja uživo koja su općenito veoma popularna na društvenim mrežama, kako ističe TechCrunch.

S druge strane, Event channels će sada omogućiti korisnicima pogled u događanja uživo, a prednost opcije u odnosu na Snapchat mogla bi biti upravo personalizacija sadržaja. Osim toga, Instagram bi uskoro mogao uvesti i novu Channels sekciju unutar Explorea sa zasebnom ikonicom, izvještava Mashable, što su neki protumačili i kao konkuriranje YouTubeu.

Nadogradnja s opcijom Event Channels zasad je dostupna samo u SAD-u, ali uskoro se očekuje i u ostatku svijeta.