Vučinić pokreće ‘Kickstarter’ za medije nakon što je u njih uložio 100,000.000 dolara

IndieVoices: Bivši direktor B92 pokreće ‘Kickstarter’ za nezavisne medije nakon što je u njih već uložio preko 100,000.000 dolara

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

IndieVoices želi biti prva i najbolja crowdfunding platforma za nezavisne medije, za Netokraciju je ekskluzivno otkrio međunarodni tim na čelu s Sašom Vučinićem, TED alumnijem, bivšim direktorom srpskog B92 koji je potom osnovao Media Development Loan Fund, a koji je dosad osigurao preko 100 milijuna dolara u financiranju nezavisnih medija u preko 25 zemalja širom svijeta.

Saša Vučinić već godinama podržava nezavisne medije, a IndieVoice novi mu je projekt.

Saša Vučinić već godinama podržava nezavisne medije, a IndieVoice novi mu je projekt.

IndieVoices želi biti prva i najbolja crowdfunding platforma za nezavisne medije, za Netokraciju je ekskluzivno otkrio međunarodni tim na čelu s Sašom Vučinićem, TED alumnijem, bivšim direktorom srpskog B92 koji je potom osnovao Media Development Loan Fund, a koji je dosad osigurao preko 100 milijuna dolara u financiranju nezavisnih medija u preko 25 zemalja širom svijeta. IndieVoic.es je, za razliku od najvećih svjetskih crowdfunding platformi Kickstarter i IndieGogo, namijenjen isključivo nezavisnim medijima s naglaskom na one u zemljama u razvoju. Pri tome je po pitanju društvene odgovornosti bliži Kivi. Dugoročni cilj projekta je, prema riječima osnivača, ne samo uključiti publiku kao aktivnu podršku projektima, već i demokratizirati vlasništvo u medijima.

Kako IndieVoic.es radi

Po svojem sučelju i načinu sudjelovanja IndieVoic.es se ne razlikuje mnogo od drugih platformi za financiranje projekata, ali zato nudi niz različitih mogućnosti financiranja koje nisu dostupne, primjerice, na Kickstarteru. U početku će, s obzirom na veličinu projekta, IndieVoices podržavati samo klasične “contributione” poznate s Kickstartera. crowdfunding_4 Za razliku od svojih većih uzora, IndieVoic.es bit će fleksibilniji po pitanju financiranja te nuditi ne samo klasičan crowdfunding temeljen na “contributionima”, već i bezkamatne kredite, kredite s niskom kamatom te druge načine financiranja. Mogućnost dobivanja udjela u projektima kroz financiranje bit će pak predstavljeno u ožujku sljedeće godine. Raznovrsnost načina financiranja pokazuje da je IndieVoic.es zaista logičan i prirodan nasljednik Vučinićevog MDLF-a, koji će biti zastupan kao not-for-profit entitet The Independent Voices Foundation u SAD-u:

U smislu veličine, cilj nam je da za 2 godine postanemo najveći izvor finansiranja medija u zemljama u razvoju. Ali, naš najvažniji cilj jeste da u oblast finansiranja medija uvedemo inovacije i kreativnost koja im sada nedostaje i da pokažemo da i mediji, baš kao i sve kreativne industrije, moraju da budu finansirani na kreativan način.

Media Development Loan Fund već je financirao preko 277 nezavisnih medija s preko 123 milijuna dolara gotovo isključivo u zemljama u razvoju. Ukupnu publiku tih medija čini preko 65 milijuna ljudi. Vučiniću je IndieVoices zapravo itekako logičan način da pomogne u investiranju u još više nezavisnih medija, tj. cijeli proces skalira na veći broj sudionika i s jedne i druge strane. IndieVoic.es je namijenjen različitim vrstama medija, od istraživačkog novinarstva do vijesti i specijaliziranih blogova. Jedini kriterij je zapravo da će taj medij poboljšati medijski ekosistem na području kojem se obraća, neovisno o tome radi li se o cijeloj zemlji ili tek jednom kvartu. Vučinić objašnjava kako i vaš najdraži medij potpada pod kategoriju medija koji se mogu ‘fundirati’ na IndieVoices:

Svaki medij koji, sadržajem koji stvara i distribuira, čini medijski ekosistem zajednice kojoj služi bogatijim, raznovrsnijim, inteligentnijim, kvalitetnijim, obrazovanijim i različitijim biće ohrabren da koristi IndieVoices platformu. Iz ove definicije je sasvim očigledno da Netokracija ispunjava sve kriterijume da se pojavi na IndieVoices.

crowdfunding_3projekt Stoga, ne očekujte da će svaka banalna ideja za blog pokrenut na Blogspotu proći, jer neće. S obzirom na to koliko je lako pokrenuti medijski projekt, tim IndieVoic.esa se odlučio na kuraciju projekata kako bi se na platformi pojavili oni zaista kvalitetni, inovativni te potrebni. Iako klasični investitori koji investiraju u brzorastuće tehnološke projekte neće biti zainteresirani u medije, Vučinić navodi kako njegovo dugogodišnje iskustvo govori kako će investitori – veliki i mali – u medijima naći mnoge interesantne prilike:

Sve je to stvar kreativnosti. Ponude koje smo mi videli na našoj platformi kreću se od večere sa uredništvom medijske kompanije koju podržavaju ili večere sa bivšim premijerom Tajlanda, do razglednice sa usamljenog i izolovanog ostrva u Indoneziji na kome će od priloga publike biti otvorena radio stanica. Jedan projekat, na primer, nudi besmrtnost onima koji doniraju 500 dolara. Besmrtnost se postiže tako sto će programeri softvera koji će donacija da finansira ubaciti ime donatora u sam kod. Nekome ovakva besmrtnost može da bude privlačna i dostupna.

Iako su različite vrste medija dobrodošle, čini se da će upravo mediji s jakom social good crtom imati najviše uspjeha, poput Forum.tma, nasljednika Večernjakovog Foruma, koji danas vodi neprofitna udruga Dom kulture.

Društveno poduzetništvo kroz medije

Osnivači naglašavaju kako IndieVoices podržava društveno poduzetništvo, tako da su im cijene i udjeli koje uzimaju napravljeni na način da ne uključuju profit. Sve što se zaradi od platforme vraća se u razvoj IndieVoicesa kako bi njihove usluge bile što jeftinije te dostupnije medijima u zemljama u razvoju. U početku će IndieVoice ipak biti skuplji od Kickstartera kako uz manji promet (koji je rezultat specijaliziranosti) mogli što prije doći na operativnu “pozitivnu nulu”. Ukoliko pak budu imali veći promet, Vučinić navodi kako će logično – smanjivati cijene:

Tu se radi samo o veličini prometa kao funkciji cene. Nas je imperativ da od 01.01.2016 kompanije ne pravi gubitke i bude na operativnoj nuli. Ako budemo imali promet veći nego sto je predviđeno biznis planom, logično je – snizimo cene. Dakle – skuplji smo zato sto smo manji i zato sto smo na početku.

crowdfunding_2projects

Sve se promijenilo u medijima – osim vlasništva

Vučinić smatra kako se unatoč svim promjenama u medijskom svijetu u digitalnom dobu jedino nije promijenila struktura vlasništva. Navodi kako u današnjem dobu postoji cijeli niz ljudi koji žele biti suvlasnici medija ne zbog profita, već stvaranja informiranog društva u kojem žive. Primjer koji navodi je da bi 10 tisuća stanovnika Madrida s ulaganjem od, primjerice, 1000 eura po glavi mogli stvoriti nevjerojatnu, digitalnu tvrtku za svoj grad. Vučinić zaključuje kako bi svaka zemlja mogla imati svoj Guardian te investitore spremne da pomognu nezavisnim medijima, pri čemu mediji više nikad neće biti isti. U praksi se pak čini da će IndieVoices širu publiku upoznati s konceptom podupiranja medija tako da bi iz svijeta prvenstveno aktivitističkih medija trebalo biti koristi i za medije drugih tema, namjena te interesa. Mnogi zanimljivi mali mediji nikad ne zažive, jer pokretači nisu upoznati sa svijetom oglašavanja i medijskih poslovnih modela ili su pak u industriji koja ih u početku neće podržati kao što je bio slučaj s Netokracijom prije nekoliko godina kad je pokrenuta. Upravo zbog toga bi IndieVoice mogao dati priliku jednoj novoj generaciji medijskih igrača da probaju osvojiti svoje publike, a publikama priliku da podrže medije koje zaista žele pratiti.