Novi hub otvorio svoja vrata

Američki ambasador Michael Kirby otvorio ICT Hub u Beogradu

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Na svečanom događaju koji je okupio oko stotinak gostiju, novi beogradski startup inkubator ICT Hub konačno je otvoren. Događaju su prisustvovali ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Michael Kirby, Ministar trgovine i Telekomunikacija Rasim Ljajić i drugi visoki zvaničnici koji su ukazali na važnost tehnološkog sektora u državi Srbiji, ali i na potencijal koji se dodatno može razviti upravo na jednom ovakvom mestu.

icthub1

Prostorije novog poslovno-tehnološkog inkubatora ugostile su veliki broj predstavnika srpske startup zajednice i medija koji su skupa otvorili novi ICT Hub. U pitanju je inkubator koji je smešten u srcu naučno-tehnološkog parka na Zvezdari, a projekat su sa čak 700.000 dolara podržali Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Orion telekom i DNA Communications. Vršilac dužnosti direktora ICT Hub-a, Dejan Rađić, pozdravio je sve prisutne izjavivši da je ICT Hub projekat na kome su USAID, Orion telekom i DNA Communications dugo radili, a koji danas konačno postaje realnost.

IT generisao €230 miliona u 2013.

Ministar trgovine i telekomunikacija, Rasim Ljajić, izjavio je da su informacione tehnologije izuzetno važan deo srpske ekonomije koji se dodatno treba razvijati. Čitav sektor uznapredovao je poslednjih godina, a Srbija se po globalnom indeksu danas zauzima 40. mesto sa prihodom od preko 230 miliona evra u prethodnoj godini, sa tendencijama da se taj broj značajno poveća u 2014. godini. Visoko-tehnološka industrija danas zapošljava preko 16.000 ljudi, a kada je penetracija novih tehnologija u pitanju, u Srbiji danas 63,2 odsto porodica ima računar, od kojih čak 52,8 i pristup Internetu. Polovina tih porodica ima pristup širokopojasnom Internetu, što je čak 11 odsto više nego prethodne godine.

Njegova ekselencija, ambasador Michael D. Kirby otvara ICT Hub u Beogradu

Njegova ekselencija, ambasador Michael D. Kirby otvara ICT Hub u Beogradu

Američki ambasador u Srbiji Michael Kirby zatvorio je svečanu ceremoniju dodavši da novi prostor izgleda zaista impresivno, kao i da se nada da će veliki broj budućih uspešnih kompanija krenuti upravo sa ove tačke. Uporedivši uslove sa onima u kojima danas rade zaposleni u kompanijama kao što su Google i Facebook u Silicijumskoj dolini, američki diplomata našalio se sa prisutnima istakavši da je pomalo ljubomoran na uslove koji imaju mladi preduzetnici u tehnološkom parku na Zvezdari, gde se ujedno nalazi i ICT Hub.

U ovom trenutku već nekoliko timova boravi u novim prostorijama, a prva generacija ugostiće ukupno 40 preduzetnika koji će uz pomoć obezbeđene infrastrukture i dugogodišnjih mentora raditi na razvoju svojih proizvoda, sa ciljem kasnijeg podizanja investicija ili pristupa nekom od mnogobrojnih akceleratorskih programa.