Razgovor sa Sven Špehar

Od meetupa do konferencija: Kako je u 6 mjeseci HUB385 ugostio čak 300 događanja

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

U posljednjih šest mjeseci, koliko se HUB 385 ozbiljnije posvetio događanjima, ovaj je prostor uspio ugostiti, a djelomično i organizirati, čak tristotinjak susreta, konferencija, radionica… Naime, uz coworking prostor i urede, potom i edukativni dio, akademiju, upravo je ‘event’ prostor jedan od glavnih čimbenika koji ovaj projekt čine zanimljivim i onima koji organiziraju manje neformalne susrete, ali i korporacijama koje traže nešto drugačije. Da prostor i organizacija budu prilagodljivi, ali i funkcioniraju “po špagi”, brine se Sven Špehar koja najavljuje zanimljiv završetak ove sezone događanja u Hubu, ali i otkriva što nas očekuje iduće.

Sven Špehar je event managerica u HUB385, koja se “zarazila” startup kulturom, a upravo taj duh prostora želi prenijeti i na druge.

Ne mogu poreći – kao članici novinarske redakcije koja prati tehnološka događanja, iznimno mi je praktično biti u prostoru kao što je HUB385 posljednjih nekoliko mjeseci. Osim fantastičnog prostora, lokacije (da, imam 10 minuta pješice do ureda i, ne, nemam pojma što su to zagrebačke jutarnje gužve), zajednice i “vibre” koja vlada prostorom, velika prednost je činjenica što se mnoštvo događanja, od specijaliziranih meetupa, hackathona i radionica, preko konferencija za medije, do višednevnih konferencija, održala upravo dva kata ispod mene.

A bilo ih je doista mnogo – čak tristotinjak, a sudeći prema fotografijama s raznih događanja koje možete susreti na društvenim mrežama ili u medijima, na kojima je lako uočiti sada već prepoznatljive boje Huba, čini se da potražnja za ovim prostorom ne jenjava. Za prvotni “bum” zasigurno je bio zaslužan hype koji se digao oko samog prostora i prije njegovog otvorenja, ali za održavanje potražnje te njen rast zaslužan je i sam prostor, koji je zanimljiv i poprilično prilagodljiv, ali i ekipa koja se nerijetko i OCD-ovski brine da svi detalji budu na mjestu. Prostor mora biti inspirativan, njihova je misao vodilja, stoga se mjesecima planirao svaki kutak u kojemu se mogu održati razna okupljanja i događanja.

Od ‘dnevnog boravka’ do inspirativnih učionica

Ladies of New Business/Luka Travaš

Event managerica prostora nije nepoznata u startup i coworking zajednici. Oni koji su je upoznali, zapamtili su je po iznimnoj energiji, što je svakako potrebno u zahtjevnom poslu organizacije događanja, ali i po neobičnom imenu za djevojku, zbog čega se iznenade oni koji joj šalju mail naslovljen na “dragi gospodine” – Sven Špehar. Sven se prisjeća događanja koja su obilježila prvih nekoliko mjeseci Huba:

Imali smo vrlo različita događanja koja su sjajno iskorištavala modularnost koju nudi prostor. Od manjih edukacija, koje zahtijevaju neformalnije uređenje prostora s našim foteljama i kaučevima, čime se postiže željeni opušteni ugođaj “dnevnog boravka”, do nešto formalnijih edukacija u kojima se dvorane pretvaraju u inspirativne učionice.

Svoje mjesto u HUB događanjima su našli i niz community meetupa koji se vole opustiti u ugodnom uređenju lobija, gdje imaju priliku održati prezentacije i opušteno pričati o nizu tema koje ih povezuju, bilo da je to Star Wars ili JavaScript ili PMI ili igre ili bloganje… Svoje su mjesto našli i veći eventi, paneli, prezentacije i konferencije kojima odgovara inspirativan i vedar prostor glavne konferencijske dvorane u koju se može smjestiti i do dvjestotinjak sudionika. Od promocija knjiga, press bruncheva do hackathona – prostor se prilagođava svakoj namjeni. U kratkom vremenu, HUB385 je postao mjesto okupano inovacijama, bojama i dobrom vibrom. :)

Raznolikost s razlogom

Formula je jednostavna – cijeli je Hub prvenstveno namijenjen startupima, freelancerima, manjim tvrtkama, ali i onim većima otvorenima prema (digitalnom) inoviranju, stoga nije ni čudo što su se upravo takve tvrtke i pojedinci počeli okupljati oko prostora. No, čak su i oni nešto korporativnijeg mentalnog sklopa odlučili ostvariti barem neku suradnju s Hubom, ne bi li se dio te inovativnosti, inspiracije i energije “prelio” i na njih. Tako se na popisu korisnika našla i Podravka, koja je nedavno u Hubu održala konferenciju “Znanje u fokusu”, tu su se šetali blogeri na Diablogu, pjevao se Mišo Kovač na TEDx Zagreb Women… A i mi iz Netokracije morali smo isprobati prostor, i to više puta – dio naše konferencije OMGcommerce održao se upravo tu, kao i već dva izdanja konferencije Ladies of New Business, ali i edukacija posvećena native oglašavanju.

Prostor je modularan, stoga je lako u njega smjestiti razne vrste događanja, od konferencije većih razmjera do specijaliziranih radionica namijenjenih manjoj skupini ljudi.

A ni raznolikost događanja nije slučajna – upravo je zbog svoje modularnosti, koju je Sven spomenula, lako veliku konferencijsku dvoranu podijeliti na tri manje, a tu su i drugi prostori, ukupno njih 13 – dva lobija, mini kino-dvorana, dvorane za radionice, sastanke… A sve uređeno zanimljivim namještajem koje se može prilagoditi tonu događanja.

Sezona Božića, domjenaka, ali i planovi za 2017.

Trenutno u fokusu? A što drugo negoli prosinački tradicionalni božićni domjenci.

Kao jedan od novih koncepata događanja promoviramo brunch domjenke gdje se može opušteno proslaviti kraj godine uz mogućnost prezentacije uz istovremeni snack i piće. Sjajna je to prilika za pozvati goste – od novinara do partnera – kako biste se pohvalili s ovogodišnjim uspjesima i najavili nove planove za iduću godinu. Trenutno nudimo blagdanski popust od 20% na sva događanja koja se organiziraju tijekom prosinca, a kako bismo zainteresirane dodatno upoznali s prostorom, planiramo održati i neformalno predblagdansko druženje s onima koji se bave organizacijom događanja, marketingom, PR-om…

Iako je Sven originalno karijeru započela u korporativnom svijetu, “zarazila” se svijetom startupa i coworkinga, stoga joj, kako kaže, rad u Hubu pokriva sva područja koja su joj profesionalno zanimljiva – coworking, događanja i edukacija. Stoga ne krije zadovoljstvo s proteklih pola godine, ali najavljuje još bolju iduću:

Imamo velike planove za sljedeću godinu. Od HUB385 meetupa na različite teme, kao što je Girls in STEM ili Freelancer Anonymous, do susreta na kojima ćemo ugostiti vodeće ljude iz fintecha, SaaS-a, robotike i ostalih zanimljivih područja.

zelena_soba_hub

Godina još nije gotova, stoga nas očekuje još pokoje zanimljivo događanje, objašnjava Sven.

No, ova godina još nije gotova, stoga nas očekuje još pokoje zanimljivo događanje – idući je planiran već za ovu subotu, a riječ je o glazbenom hackathonu. Kako bi zainteresirane dodatno upoznali s prostorom, u HUB385, u srijedu, 14. prosinca planiraju održati i neformalno predblagdansko druženje s onima koji se bave organizacijom događanja, PR-om i marketingom – prvi Comms@HUB385 Xmas Edition. Za edukativni dio pobrinut će se kreativci iz ENTG-a, CoreInterfacea i Degordiana koji će otkriti uzbudljive mogućnosti naprednih tehnologija počevši od pametne analitike, neuromarketinga do virtualne stvarnosti.

Jedno je sigurno: u HUB 385 nikad nije dosadno, a sudeći prema prethodnih nekoliko mjeseci, očekuje nas događajima ispunjena 2017. Ako dolazite na koji, svratite i do nas – 3. kat nije daleko, mi to dobro znamo. ;)