HT želi doprinijeti masovnijem korištenju električnih vozila uz projekt MOBINCITY

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

MOBINCITYHrvatski Telekom je na konferenciji MIPRO u Opatiji predstavio ICT projekt MOBINCITY, čiji je cilj razvijanje tehnoloških inovacija koje će doprinijeti masovnijem korištenju električnih vozila.

Riječ je o projektu koji definira komunikacijske protokole kojima će električna vozila međusobno komunicirati, ali i sa svim ostalim sudionicima u prometu (transportna infrastruktura, javni prijevoz, energetska infrastruktura, druga vozila te korisnici vozila). Projekt donosi i rješenja za optimalno planiranje puta na osnovu podataka koje prikuplja u realnom vremenu (vrijeme, promet, uvjeti na cesti…) te tako rješava dio problema koji su do sada sprječavali veće korištenje električnih vozila.

Dio ICT rješenja koja će se razvijati u MOBINCITY projektu primijenit će se za energetsku učinkovitost u prometu, kako u samim električnim vozilima, tako i kod optimalnog planiranja energetskih potreba opskrbljivača i distributera.

HT radi na komunikacijskim sustavima

Sam projekt podijeljen je na osam podcjelina, a HT sudjeluje u dijelovima koji se odnose na komunikacijske sustave te projektnom menadžmentu. Što se komunikacijskih sustava unutar MOBINCITY IT arhitekture tiče, potrebno je definirati sustave za komunikaciju između električnih vozila i transportne infrastrukture, između električnih vozila i javnog prijevoza kao i komunikaciju između električnih vozila i stanica za punjenje, tj. električne mreže. Nakon definiranja potreba komunikacijskih sustava, potrebno je dizajnirati pouzdane komunikacijske sustave te sučelja koji će primati različite informacije iz brojnih izvora. Unutar, pak, dijela koji se odnosi na projekt menadžment, HT će imati ulogu u razvoju poslovnog modela MOBINCITY projekta. Ivan Ivanković, stručnjak za razvoj novih poslovanja Hrvatskog Telekoma, koji je na konferenciji MIPRO u Opatiji prezentirao ovaj projekt, istaknuo je:

Drago mi je što je Hrvatski Telekom prepoznat kao kvalitetan i poželjan partner na ovome inovativnom projektu. Vizija naše kompanije je biti lider koji pokreće online društvo i digitalno gospodarstvo u Hrvatskoj i regiji, a upravo ovaj projekt je dokaz kako suradnjom znanosti i struke iz zemalja diljem Europe možemo napraviti bitan iskorak u korištenju električnih vozila.

Cilj je da rješenja razvijena unutar MOBINCITY projekta budu implementirana kao standard unutar cijele Europske unije te će, primjerice, stanovnici grada Zagreba moći na jednak način na koji planiraju putovanja unutar Hrvatske, planirati put u neki drugi europski grad. Također, korisnici će dobiti dodatnu vrijednost prilikom planiranja puta u obliku sugestija (mogući zastoji s obzirom na vrijeme kretanja i dolaska na cilj, preporučene rute za uštedu energije kao i preporučene punionice električne energije s obzirom na cijenu energije i osobne želje korisnika). Korisnici će dobiti sugestije tijekom samog putovanja bilo o zastojima koji se događaju na njihovoj ruti, alternativnim putevima i slično. Na taj način će korisnici izbjeći poteškoće s kojima se sada suočavaju na kraćim i dužim putovanjima.

Projekt financira EU

Inače, projekt je većinskim dijelom financirala Europska unija u sklopu programa EU za financiranje istraživanja i tehnološkog razvoja. Nositelj projekta je Institute of Technology and Energy iz Španjolske, a na projektu sudjeluju ITE, ETRA, Zabala Innovation Consulting and CIT Development iz Španjolske, Fraunhofer Institut i Technomar iz Njemačke, Elektro Ljubljana, Oprema Ravne, Etrel Svetovanje iz Slovenije, ENEL i Conzorcio per la Rizerca nell Automatica e nelle Telecomunicazioni iz Italije i Energetski institut Hrvoje Požar te Hrvatski Telekom iz Hrvatske. HT je od članova konzorcija prepoznat kao telekomunikacijska i ICT kompanija koja ima potrebna znanja i resurse za sudjelovanje na ovome projektu te se na poziv Energetskog instituta Hrvoje Požar pridružio konzorciju. Energetski institut Hrvoje Požar je prethodno prepoznat kao ravnopravan partner drugih članova konzorcija te je pozvan da se pridruži projektu.

Projekt je započeo sredinom 2012. godine, a predviđeno trajanje mu je tri godine. Glavni cilj korištenja električnih vozila jest smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima, smanjenje CO2 u usporedbi s tradicionalnim vozilima s motorom na unutrašnje izgaranje te smanjenje zagađenja bukom.