Google+ nas želi naučiti kako se ponašati na Internetu, a mi nećemo slušati

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Ako niste primijetili, s Netokracije smo maknuli gumbić koji vas je vodio na naš službeni Google+ profil. Zašto? Poput službenih profila Forda, Mashablea, Sesame Streeta i Search Engine Landa i naš su profil suspendirali.

Google poput strogog učitelja želi pokazati korisnicima, ali i (bezobraznim) brendovima kako “pravilno” koristiti Google+. Stoga, budite pristojni, sjednite i pozorno slušajte dok vam na virtualnoj ploči objasnim zašto Google nije mogao učiniti veću grešku…

Ako niste primijetili, s Netokracije smo maknuli gumbić koji vas je vodio na naš službeni Google+ profil. Zašto? Poput službenih profila Forda, Mashablea, Sesame Streeta i Search Engine Landa i naš su profil suspendirali.

Google poput strogog učitelja želi pokazati korisnicima, ali i (bezobraznim) brendovima kako “pravilno” koristiti Google+. Stoga, budite pristojni, sjednite i pozorno slušajte dok vam na virtualnoj ploči objasnim zašto Google nije mogao učiniti veću grešku

Kao klinca me roditelji gotovo nikad nisu kažnjavali, jer sam bio jedan od onih prepristojnih slatkiša koji su znali kako se ponašati u posjeti obiteljskim prijateljima, u parku ili pak kod kuće. Upravo zbog toga mi se Googleovo pucketanje po prstima Netokracije nimalo ne sviđa.

Google je pri pokretanju Google Plusa napomenuo kako će brendovi morati pričekati službene stranice za poslovne korisnike, ali na žalost nisu svi željeli slušati. Korisnika je bilo sve više, a potencijal za ranu popularnost Google+ profila mogli ste okusiti. Dok je Mashable svojim službenim profilom ušao među deset najpopularnijih korisnika novog Googleovog servisa, Techcrunchev MG Siegler naveo je kako se oni osjećaju kao budale što su slušali Google i čekali.

Kako bi poslovne stranice mogle izgledati jednog dana (Izradio Sean Percival)

U međuvremenu su profili mnogih brendova suspendirani, iako su se neki vratili poput Mashableovog preimenovanog u svog osnivača Petea Cashmorea. To bi možda i bilo po Googleovim community pravilima da Cashmore već nema vlastiti profil. Googleov voditelj društvenih servisa Vic Gundotra izjavio je kako su vrlo loše riješili problem poslovnih profila za Google+, ali kako i dalje moramo čekati kraj godine kako bismo ih napokon dobili.

Izuzetno loš potez, Google.

Google zna najbolje

Osim što Google daje brendovima “niske ocjene” i što im do kraja školske godine neće omogućiti popravak, ni pojedinačni korisnici ne prolaze bolje. Dapače, Googleovo pravilo o imenovanju zabranjuju vam da navodite išta drugo osim svog imena i prezimena. Nemojte me krivo shvatiti: možete probati upisati nešto slatko ili barem istinito u stvarnome svijetu, ali Google će vam najvjerojatnije suspendirati profil.

Zanimljivo za društvenu mrežu čiji je Sergey Brin svojevremeno koristio Facebook pod pseudonimom. Google nam zaista želi očitati lekciju.

Nema pravila

U Googleu rade neki od najboljih inženjera na svijetu, a odnedavno i mnogo psihologa te sociologa koji pomažu u razvoju Googleovih servisa. Bonusi svih Googleovih zaposlenika ove godine ovise prvenstveno o uspjehu tzv. Google Social divizije koja se bavi društvenim alatima.

Brend ili osoba? Ni Google nije siguran.

Zaista se čudim kako su onda uspjeli uprskati tako dobar početak svog novog servisa koji smo detaljno opisali u vodiču od G do +.  Problem kod Googleovih pravila jest što ne vrijede za sve, jer ne mogu. S jedne strane uvijek će postojati ljudi koje iz objektivnih razloga neće moći poštovati pravila imenovanja (glazbenici, umjetnici…), a s druge Google nema resursa da tako strogo prati sve korisnile. Sve dok ima iznimaka i mogućnosti da ih se ne poštuje, postojat će pobunjenici, alternativci ili jednostavno netokrati koji žele na Internetu raditi po svome.

S kime Google ima posla?

Prvi korisnici Google Plusa su netokrati, korisnici koji ne samo da znaju koristiti Internet, već ga znaju i iskorištavati u svoje svrhe. Geekovi i hakeri koji se jednostavno znaju snaći. Ispričavam se: koji se jednostavno znate snaći. Nećete poštovati pravila, a neće ni brendovi za koje radite.

Twitterov RT smislili su korisnici koji su našli jednostavniji način za prenošenje poruka u mreži, a Facebook je uveo fan stranice na kojima možete nabijati fanove nakon što su tvrtke počele koristiti grupe. Obje društvene mreže profitirale su od svojih korisnika, bilo privatnih ili poslovnih.

Google s druge strane smatra da zna bolje, da zna kako bismo trebali koristiti društvene mreže. Na žalost, to rade namečući pravila koja se ne mogu uvijek poštovati umjesto razvijanja kulture korisnika koja bi sama nametnula društvene norme potrebne za njihovu realizaciju. Da, ne krademo jer nam zakon zabranjuje, ali još više zbog toga što bi nas naši prijatelji i kolege osudili. Pisano pravilo vam ništa ne znači kad vidite da se drugi korisnici ponašaju “neprimjereno”.

Googleova arogantnost u tome da nametne svoja pravila korisnicima na krivi način zasad im nije naštetilo i iskreno sumnjam da će usporiti rast Google Plusa. Ukoliko se ne srede i ne počnu shvaćati da pravila (formalna ili neformalna) nameće upravo zajednica, mogli bismo im razbiti najnoviju igračku.