Google Maps Live Traffic prikaz prometa u Zagrebu, prvi u regiji!

Prije godinu · Ivan Brezak Brkan · Novost, Web aplikacije · 13 komentara

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:

Google Maps Live Traffic za Zagreb! Google Maps Live Traffic za Zagreb!

Google Maps od jučer prikazuje stanje u prometu u Zagrebu kroz Live Traffic prikaz, dostupan kako pojedinim korisnicima unutar Google Maps aplikacije za Android, tako i Googleove web stranice s kartama.

Googleove karte stanje u prometu prikazuju temeljem podataka od prijašnjeg perioda u isto doba dana. Zelena boja označava da promet ide jako brzo, žuto nešto manje, crveno da je sporo, a crno da došlo do zastoja. Osim prometa “uživo” možete vidjeti i stanje prometa u specifična doba dana te specifične dane u tjednu, što vam omogućava procjenu trajanja putovanja unaprijed.

googlemapslivetraffic_2

Google je putem Twittera na svom Google Maps profilu potvrdio kako šire Live road traffic na 4 nove zemlje te preko 53 grada širom svijeta. Hrvatska metropola je očito jedan od tih gradova:

Netokracijin čitatelj Davor Plehati prvi nam je javio kako mu Google Maps na Androidu napokon prikazuje stanje u prometu, što je potom potvrdio niz drugih čitatelja, među njima i nama najdraži Androidaš Željko Marčec, kojem se zahvaljujemo na screenshotovima.

Google

Google Mapsov pregled prometa još nije dostupan u užoj regiji, kao ni Google Mapsu za iPhone (update: usluga je dostupna i na Google Mapsu za iPhone!), no to bi se moglo uskoro promijeniti. Napokon neke od mogućnosti inače dostupne samo na većim tržištima poput američkog dolaze i u naše krajeve. Da ćemo uskoro vidjeti i dolaske i odlaske buseva i tramvaja poput onog u San Franciscu, sumnjamo, ali i Live Traffic je koristan guglast dodatak našim vozačkim životima.

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:

Pratite li Netokraciju?

 1. Pratite netokraciju svakodnevno kako bi bili u toku s internetskom industrijom i kulturom
 2. Ne želite da vam promaknu trendovi u internetskom marketingu i poslovanju
 3. Želite upoznati najnovije regionalne startupe i investitore koji su ih prepoznali
 4. Ne želite propustiti detaljne analize, reportaže i informacije s bitnih internetskih događanja
 5. Želite znati da što se "događa na internetu", da o tome znate sve!
 • Emailom budite uvijek u toku (i nemojte ništa propustiti - 100% privatno i nikad vas nećemo spamirati)

 • Pratite naš RSS kanal Pratite u Google readeru
 • Pratite nas na Google Plus Dodajte nas u svoje krugove

13 komentara

 1. comment mastermachine

  Mene zanima samo KAKO su to napravili. Sumnjam da su dobili podatke od ikakve naše agencije jer oni neznaju ni koliko ulica imaju, a kamoli gdje je gužva.

  • comment Željko Marčec

   već skoro godinu dana na androidu postoji aplikacija Zagreb Traffic information koji vuče podatke iz SkyTrack sustava… vjerojatno imaju kombinaciju i s njima https://play.google.com/store/apps/details?id=hr.mring.zgtraffic&hl=en

   • comment mastermachine

    Ali skytrack radi slijedeće:
    * Praćenje
    * Kontrola i ocjena rada vozača
    * Kontrola rada vozila
    * Izvještajni sustav za pomoć pri planiranju i donošenju odluka
    * Nadzor prikupa i dostave
    * Alarmiranje u kritičnim situacijama
    * Nadzor poslovanja preko vozila
    Nemaju live feed prometa. Za ovo je potrebno nekakvo biometrično praćenje prometa u gradu, jer gužva ne mora nužno nastati samo od automobila, može i od ljudi i od bicikala, pa i 30 djece koja se šeću sa vrtićem. Dakle moja pretpostavka je da bi za to morao postojati geostacionarni satelit koji prati na visokom nivou (tojest sa velikim uvećanjem) svaki neki termin svakih 1km2, recimo, sigruno nije svake sekunde svaku točku i onda uspoređuje ulice koje su snimljene sa prethodnom verzijom tog istog prostora i ako na istom području ulice vidi promjenu gustoće onda pretpostavi da je došlo do gužve. Da li to znači da ako netko donese ceradu i postavi na ulicu da će sve mape prikazati gužvu? Ili postoji još neka informacija koju su google auti snimili a da mi neznamo a ne samo fotografije lijevo desno … možda su i cestu dolje snimali? i provjeravali? Ne bi se čudio da imaju i katalogirizana drveća po putu da znaju gustoću lišća i tako dalje. Vrlo zanimljiva tehnologija, ali iskreno sumnjam da se google sistem zasniva na nečijoj tehnologiji a koju oni nisu patentirali ili kupili firmu.
    Ali … bitna stvar je ako to sve tako seljački i radi kako sam ja opisao, bitno je za znati da onda i svaki android telefon mogu vizualno tako prikazati, što znači da mogu kompletnu demografsku sliku nekog područja znati i kretanje kompletne populacije.

 2. Prvi javni real-time prikaz gustoće prometa u regiji je napravljen još prije 5-6 godina u Rijeci (http://tinyurl.com/bocvalq). Malo kasnije i u Zagrebu (http://tinyurl.com/clj5x68), ali samo na Zagrebačkoj aveniji.
  Tu se prikazuju podaci stari svega nekoliko minuta, a očitavaju se sa senzora ugrađenih u cestu ili iznad ceste. Može se čak vidjeti i kakvo je stanje bilo kroz zadnjih pola sata.
  Čini mi se da je Google maps počeo prikazivati prometne informacije za nekoliko gradova u SAD-u taman negdje u vrijeme kada smo završavali taj projekt.

  • comment mastermachine

   Ovo je fora. nisam to nikad vidio … u to bi trebalo investirati lovu i imati vlastiti sistem u HR a ne koristiti Google servise …

 3. comment Kruno

  Evo sti kaze Vecernjak (http://www.vecernji.hr/zagreb/klikom-misa-doznajte-koje-ceste-zg-izbjeci-da-ne-zapnete-prometu-clanak-519886):

  “Na Googleovu blogu pojasnili su kako je usluga omogućena temeljem korištenja GPS-a. Hvataju se za signale koje odašilju pametni telefoni s uključenim lokacijskim postavkama i na temelju podataka o brzini kretanja koji pristižu s brojnih telefona s GPS-om, računaju kakvo je stanje u prometu. Na taj način sami korisnici Googleove usluge sudjeluju i u njezinu kreiranju, a što više vozača uključi GSP i lokacijske postavke na svojim pametnim telefonima, podaci koje Live road traffic šalje točniji su.”

  • comment mastermachine

   Nisam siguran da mi se to sviđa. Pazi ja kao korisnik nisam dao dozvolu da se moj GSP signal koristi za takve svrhe. Ili jesam? Pa je to zakopano negdje u pravilima korištenja. Također, na koji način se hvataju na te signale? Da li na taj način meni brže se prazni baterija? Hm … ostaje mi puno upitnka ako je to tako i iako ne sumnjam u praktičnost usluge, pitanje je te granice između toga što se može koristiti, a što ne. Činjenica je da ako sam pristao na to, na to sam pristao samom kupovinom telefona, a da li je moguće uopće kupiti Android za možda neku lovu dodatnu a da nitko ne koristi moje podatke? Otvaraju se mnoga pitanja a čini mi se da naše generacije sada, a pogotovo naša djeca će tek imati sa time prave borbe.

  • Live traffic skuplja podatke iz više izvora: od senzora u cestama, preko statističkih podataka do lociranja flota automobila s gps-om i pojedinih smartphoneova. Kako je u Zagrebu tih podataka još uvijek iznimno malo, ne vjerujem da će nam Google maps u skorije vrijeme pokazivati zadovoljavajuće podatke. Primjerice, trenutno je na rotoru kod Bundeka prometni zastoj iako se promet na svim cestama koje dolaze do rotora odvija bez problema. :)

   • comment mastermachine

    To i dalje ne daje odgovor na kontrolu privatnosti. U svijetu gdje je sve umreženo, tako je lako uzimati podatke, tako je lako umrežavati podatke i spajati ih, sama zaštita korisnika više nije crno bijela, sada to prelazi u sferu nijansi gdje bi korisnik trebao imati ako ništa drugo, barem osjećaj da ima neku kontrolu.

 4. comment Jerko Cilas

  Trebali bi svi oni (google, apple, nokia, microsoft…) udružiti snage i kada već skupljaju lokacije korisnika da to i obrađuju “u đuture” pa da rezultati gužve na cestama svima budu točniji.

 5. comment Rofellos

  Jeli treba što dodatno aktivirati za ovo pošto mi ne prikazuje ni na desktop ni na mobilnoj varijatni GMapsa?

  • comment mastermachine

   Možda gledaš kao i ja i onda shvatiš da se vidi na glavnim ulicama a ne na sporednim. Tako ima na av. Dubrava u Zagrebu ali nema na sporednim ulicama.

Linkovi na članak

 1. Aplikacija Zagreb Traffic Information: Obavijestite druge korisnike gdje je radar, a gdje zastoj | Netokracija