Google u Francuskoj proglašen krivim za “zločin” besplatnih karata

Prije 2 godine · Nikola Krajačić · SEO i tražilice · 8 komentara

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:

Francuzi ne vole besplatno

Google bi u Francuskoj trebao platiti nešto više od 680 tisuća dolara kazne jer svoje Google Mapse daje – besplatno, odlučio je tako trgovački sud. Naime, sud smatra kako Google zlorabi svoju poziciju kao pružatelj karata i davanje tih karata besplatno ide na štetu kartašima koji tu uslugu naplaćuju.

Kako prenosi Search Engine Land, Bottin Cartographes je tvrtka koja tuži Google i koja bi mogla postati bogatija za 660 tisuća dolara (oko pola milijuna eura) koje Google mora isplatiti na ime štete nanešene Bottinu i kamate, uz malih 15 tisuća eura kazne.

Googleov glasnogovornik u Francuskoj izjavio je kako još uvijek pročavaju svoje opcije i odluku suda te je naglasio kako su besplatne, kvalitetne karte dobre i za korisnike interneta i internetske stranice.

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:

Pratite li Netokraciju?

 1. Pratite netokraciju svakodnevno kako bi bili u toku s internetskom industrijom i kulturom
 2. Ne želite da vam promaknu trendovi u internetskom marketingu i poslovanju
 3. Želite upoznati najnovije regionalne startupe i investitore koji su ih prepoznali
 4. Ne želite propustiti detaljne analize, reportaže i informacije s bitnih internetskih događanja
 5. Želite znati da što se "događa na internetu", da o tome znate sve!
 • Emailom budite uvijek u toku (i nemojte ništa propustiti - 100% privatno i nikad vas nećemo spamirati)

 • Pratite naš RSS kanal Pratite u Google readeru
 • Pratite nas na Google Plus Dodajte nas u svoje krugove

8 komentara

 1. comment Marina

  Super, sad mi prevodioci možemo da tužimo Gugl jer nudi besplatno Google Translate (a znamo dobro kakav je njegov “kvalitet”) i time ide na štetu nama koji tu uslugu naplaćujemo! :)

 2. Guglove karte jesu besplatne ali daleko bilo da su kvalitetne. Dobro je da ih je neko malo pričepio.

 3. Zbolja gluposti, taj case bi onda bio presedan za svakakva tužakanja. Pravnici ih mogu tužiti jer Google Search može iskopati neke podatke koji bi pravnicima trebalo danima da istraže, BlackBerry koji naplaćuje uslugu (preko operatera) za email ih može tužiti jer je Gmail besplatan, itd…

  • Upravo to… to onda vrijedi za svaki free servis koji dobije konkurenciju koja naplaćuje…?? Želja vlasnika je da naplaćuje i živi od toga ili ne naplaćuje, pa “trži” taj web servis za npr. “svoju promociju”… drugom riječju: bye bye free web servisi!

 4. Što će onda napraviti Openstreetmapu koji nudi ne samo besplatno pregledavanje karata, nego i besplatno preuzimanje podataka? Linčovat?

 5. znači u teoriji ja ne smijem nacrtati kartu i onda davati to drugima besplatno, jer eto neko želi biti malo pohlepan i na tome sebi uzimati pare i još me može tužiti zbog toga… hahaha… eto nam ga EU :D

 6. Google nije nacrtao pamu nego je kupio satelitske snimke.

  Naravno, teško je odrediti granicu između korektnog poslovanja i nelojalne konkurencije. Nažalost, Google i korektno nije baš lako poistovetiti.

Linkovi na članak

 1. Carob King » Blog Archive » Facebook novinski komentari 26