'GAMING' POČETNICA

Što vam treba da postanete ‘gejmer’ i (nakratko!) zaboravite na ostatak svijeta?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Upuštate se u svijet igara, spremni ste zaboraviti okolinu na nekoliko mjeseci dok vas ne prođe prva groznica i naučite kako biti funkcionirajući “gamer”… No, dosadašnji domet vam je bio Tetris? Krenimo onda ispočetka i otkrijmo što i kako igraju današnji “klinci”.

Spremni?

Spremni?

1. Konfiguracija za ‘gaming’

Započnimo s osnovama: treba vam nešto prikladno preko čega ćete igre “vrtjeti”, a ako se niste odlučili za jednu stranu u ratovima konzola, već želite titulu PC gamera i sindrom karpalnog tunela umjesto deformacije palca, trebat ćete i dobru konfiguraciju. Pritom naglašavam “PC” dio sintagme, jer, budimo realni, na Macu ćete malo toga odigrati.

Termin je PC gejmer, ne Mac gejmer.

Termin je PC gejmer, ne Mac gejmer.

Treba vam za početak dobra grafička kartica, procesor, dovoljno memorije, a ni solidan miš i monitor nisu na odmet. No, što znači “dobra”, što znači “dovoljno”? Da se ne bismo upuštali u tu vječnu internetsku raspravu, uputit ćemo vas na jedan vrlo zgodan domaći startup Assemblio. On će generirati optimalan sklop komponenti za vaš budžet – samo odaberite opciju “računalo za igre”, unesite iznos koji ste spremni izdvojiti (da, minimalno 2000 kuna!), prilagodite pomalo konfiguraciju i provjerite što vam servis preporučuje. Ujedno možete pronaći i trgovinu u kojoj je konfiguracija dostupna, u tren oka!

2. Dobra veza

Kada započinjete svoju gaming epohu života, treba vam čvrst oslonac u drugoj osobi netko na koga se možete osloniti i koja će vam dati podršku dok ne skinete sa sebe stigmu n00ba i ne naviknete se na učestalo spominjanje vaše majke.

Šalim se, te probleme riješite sami, a ono što vam zbilja treba je dobra povezanost s internetom. Koliko je ona bitna kaže anketa prema kojoj bi jedan od pet gamera radije imao brz internet nego grijanje u stanu.

Lag. Izbacit će vas iz takta svaki put.

Lag. Izbacit će vas iz takta svaki put.

Osim što vam treba za preuzimanje igara i nadogradnji (s legalnih platformi, pirati jedni!), bez brzog interneta svaki pokušaj online igranja je nemoguća misija. Preuzimanje brzine od 10 mbps naviše s dobrom responzivnošću (tj. malim “pingom”) smanjit će notorni lag u igri i poštedjeti vam živce, a brže je u ovom slučaju i bolje.

3. Steam. Steam?

S više od 3500 igara koje možete kupiti, od velikih uspješnica do indie noviteta, Steam je centralno mjesto na kojem ćete peglati karticu, pogotovo kada vas zanesu obožavani i zloglasni Steamovi popusti.

Ali barem će vam knjižnica s igrama biti puna!

Ali barem će vam knjižnica s igrama biti puna!

Naravno, možete se igrati devedesetih i kupovati svoje igre s pravih umjesto virtualnih polica, no mislim da svi već znamo da disk danas ne znači mnogo ako niste strastveni kolekcionar kutija ili DVD-ima ne tjerate golubove s balkona.

Osim toga, Steam je zajednica od nekih sto milijuna igrača, a s onima koji su vam najbliži odnedavno možete i dijeliti svoju kolekciju igara preko ove platforme.

4. Twitch

Twitch je najveća video platforma specijalizirana za prijenos igara i e-sportova uživo, a mjesečno okuplja 60 milijuna posjetitelja. Gameri na njoj mogu prenositi svoju igru, gledati tuđe i pritom voditi konverzaciju u chatu.

Ovakav pristup igranju uvelike je promijenio način na koje se igre percipiraju i prate, jer one više nisu statični jednosmjerni snimci na nekom kanalu, već imaju i društvenu komponentu i omogućavaju interakciju gledatelja.

Twitchev marketingaš svojevremeno je izjavio kako smatra da će u budućnosti igranje i prijenos uživo biti nerazdvojni pojmovi, a developeri igara već sad u kreiranju igara paze na to jesu li one zanimljive i za gledatelje, ne samo igrače. Usput budi rečeno, Twitch je omogućio i grupno igranje Pokemona preko komentara.

Uz to, od listopada ova platforma omogućava da gledate kako developeri razvijaju igre, dopuštajući tako igračima, entuzijastima i znatiželjnima da prate igre od trenutka kada su one samo kod u oku njihovog programera.

 5. Leži vam leet?

Ok, ovo zadnje vam možda i nije esencijalno.

OK, ovo zadnje vam možda i nije esencijalno.

Također poznat i kao 1337 ili l33t; ovaj se internetski sleng koristi različite kombinacije ASCII znakova kojima zamjenjuje latinična slova, a apsolutno ga morate naučiti želite li se pridružiti gaming zajednici.

0|<, /\/\0ZD4 1 |\|3 /\/\0R473, |\|3(373 |\|4 |\|j3/\/\U p15471 353j3, 4L1 |\|154/\/\ 94 /\/\09L4 |\|3 d0D471 |\|4 p0P15!

(Ako ste pomislili da smo ovdje slučajno zaspali na tipkovnici, možda bi bilo bolje da odustanete od ‘gejminga’ jer još ima nade za vas!) :)

bnet

Članak donosi B.net koji je na svemogućoj misiji donošenja najbržeg interneta u vaše domove do 20 Mibt/s. I postojeći i budući B.net korisnici ostvaruju brojne pogodnosti, pogledajte koje!