Spoileri stižu

Curenje Game of Thronesa zapravo dokazuje koliko mrzimo kulturu ‘spoilera’

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Hoćete li večeras gledati Igru prijestolja? Naravno da ne, jer ste kao pravi ljubitelj zmajeva i incesta već prošli tjedan skinuli novu epizodu pretposljednje sezone te popularne serije koja je na internet procurila čak tjedan dana prije službene objave na HBO-u. Ne zato što ste škrti, već zato da – izbjegnete spoilere!

Za razliku od Netflixa koji je uveo model objave svih epizoda serije odjednom, HBO-ov Game of Thrones jedan je od posljednjih primjera serije koja oko sebe stvara društveni efekt iščekivanja i komentiranja. Dok smo se u doba Losta tek navikavali na internetsko komentiranje najpopularnijih primjeraka (premijerna epizoda ove sezone je na torrentima preuzeta preko 90 milijuna puta) popularne kulture, danas imamo cijeli niz podcastova, recenzenata i YouTube emisija koji nam ispunjavaju vrijeme između epizoda.

Jedna će sezona Game of Thronesa, čije se epizode objavljuju tjedno, rezultirati još desecima takvih popratnih komada sadržaja poput 5 najboljih Game of Thrones podcastova po izboru Vulturea te tisućama objava na društvenim mrežama.

Tjedni ritam daje nam prostora da dišemo, teoretiziramo – i uživamo

Među tisućama tih objava i podcastova sigurno su najbrojnije teorije o tome što će se dogoditi u sljedećoj epizodi, tko će zajahati kojeg od [SPOILER ALERT] preostala 2 zmaja te konačno – zasjesti na Željezno prijestolje.

Ne znam za vas, ali upravo komentiranje s prijateljima te silne teorije su me i privukle gledanju serije koja me u mnogobrojnim trenucima okrutnosti pomalo otjerala od sebe. Možda, da nisam vidio intrigantne teorije o Branovoj budućnosti i Jonovom podrijetlu, ne bih se ni vratio posljednjim sezonama?

…a onda procuri jedna… pa druga epizoda

Iako se ne radi o prvom primjeru curenja epizoda Igre prijestolja, prvo curenje ove sezone nam je stiglo u obliku hakiranja jedne skupine koja je htjela ucijeniti HBO, a čiji su članovi u međuvremenu uhićeni. Posljednja je nekoliko dana prije službene objave kao greška HBO Španjolska, koji je epizodu objavio prerano.

Kako ih brine da i kraj sezone ne procuri, HBO je pojačao osiguranje.

Naravno, nije trebalo dugo da S07E06 završi na svim torrentima lijepe naše.

I priznajmo si – pogledali smo!

Ne skidamo zato što smo škrti, već zato što izbjegavamo spoilere

No, brzina kojom ste svi stisnuli na “Download torrent” čim se pojavila nova epizoda Game of Thronesa ne govori samo da se ne možemo pričekati 4 (četiri) dana kako bi pogledati čak ni pretposljednju epizodu jedne serije, već koliko nas plaše – spoileri!

Priznajmo si: Da si ne bismo uništili iznenađenje tijekom gledanja omiljene serije spremni smo i na manju kvalitetu slike i nešto lošiji zvuk. Ne mora biti HD, ne mora ni biti prijevod na hrvatski, klik prije nego nam netko otkrije ključan detalj radnje…

Spoiler kultura koje se bojimo više od šuma na društvenim mrežama

U svom članku o kraju kulture spoilera, Sean Freidlin navodi kako mu je drago što su se neke od njegovih omiljenih serija, poput Losta, Mad Mena, Breaking Bada, The West Winga i Sopranosa, pojavile daleko prije nego što je fenomen njihove internetske analize bio aktualan, a danas bismo mogli reći i – problematičan.

Spoileri prvih sezona nisu bili problem Igri prijestolja, jer su se odvijale prateći radnje knjiga G. R. R. Martina, s većim ili malim razlikama (koje su fanovi knjiga prihvatili u većoj ili manjoj mjeri). Upravo je kraj pete sezone bio trenutak kad je serija pretekla Martinovo pero, kao početak doba nesigurnosti za sve fanove.

Facebook, Twitter, 9gag, Reddit i svako drugo internetsko odredište su nam potom po kraju svake epizode preplavili – spoileri, otkrivajući ključne detalje svijeta Westerosa. Debata oko spoilera se često svodi na to je li uredu otkrivati detalje ključne za radnju, a opet s druge strane sprečavati ljubitelje serije da to izraze putem društvenih mreža?

U tu raspravu neću ulaziti, premda je istraživanje, koje su 2011. proveli UCSD-ovi Nicholas Christenfeld i Jonathan Leavitt, pokazalo kako možemo i više uživati u pričama nakon što nam netko otkrije njihove detalje.

Spoiler: Nadam se da će spriječiti curenje

Kakvo god bilo vaše mišljenje o pravilima ponašanja što se tiče otkrivanja detalja radnje, svi se možemo složiti – da mrzimo spoilere kad nama otkriju neki detalj, kao što sam ja možda gore vama učinio, a vi ste pogledali unatoč upozorenju da slijedi spoiler. Što god neko istraživanje reklo, priznanja putem društvenih mreža pokazuju da ne želimo ni riskirati da nam netko upropasti (trenutno) omiljenu seriju.

Usporedimo li Game of Thrones i bilo koju od Netflixovih serija, poput prošlog tjedna predstavljenih Defendersa, jasno je da spoilera i teoretiziranja za Game of Thrones ima daleko više. Ne samo zato što je serija dublja i ima intrigantniju radnju, već i zato tih tjedan dana između epizoda daje prostor nama – fanovima – da stvorimo cijeli mali svijet teorija i ideja. Defendersi i svaka druga serija koja se objavljuje odjednom, to jednostavno ne dopušta.

Ironično mi je stoga da želim da HBO spriječi buduća curenja Igre prijestolja ne zato što će spriječiti spoilere, već upravo suprotno – jer će nam svima dati prostora da teoretiziramo moguće spoilere i veselimo se sljedećoj epizodi. Možda je to najbliže pisanju fan fictiona (kojeg G. R. R. Martin inače nimalo ne voli) što ćemo ikada doći.