Gadgeterija – kako je nastao najveći hrvatski blog o gadgetima i tehnologiji

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Gadgeterija i njen osnivač, Boris Radošević, rijedak su primjer bloga koji već godinama, gotovo svakodnevno, objavljuje novi sadržaj. Od legendarnih Space Invadersa, preko Zagreb Audio Video Showa, sve do izrade Twitter listi, Boris se “muči” sa svim tehnološkim temama koje mu stanu na putu.

Samo za Netokraciju otkriti će nam zašto je pokrenuo blog, kako ga uspijeva pisati već 3 godine te kakve članke njegovi čitatelji zaista vole.

Gadgeterija

Gadgeterija

Gadgeterija i njen osnivač, Boris Radošević, rijedak su primjer bloga koji već godinama, gotovo svakodnevno, objavljuje novi sadržaj. Od legendarnih Space Invadersa, preko Zagreb Audio Video Showa, sve do izrade Twitter listi, Boris se “muči” sa svim tehnološkim temama koje mu stanu na putu. Samo za Netokraciju otkriti će nam zašto je pokrenuo blog, kako ga uspijeva pisati već 3 godine te kakve članke njegovi čitatelji zaista vole.

Prije nekoliko dana na Gadgeteriji je najavljen BlogMaraton, “suludi projekt” po riječima vodećeg hrvatskog tehnološkog blogera. U ponoć 27. studenoga Boris će krenuti s neprekidnim pisanjem članaka – i tako 24sata. No, upoznajmo brkatog blogera koji se krije iza Gadgeterije:

Gadgeterija, kako je pokrenuta, kojim povodom?

Hmm, tko će se više toga sjećati. U siječnju je Gadgeterija navršila tri godine, tako da me morate razumjeti. Gadgeterija je nastala kao moja verzija stranih tehnoloških blogova koji su se bavili istom tematikom. U to vrijeme na domaćim internetskim prostorim nije postojalo ništa slično. Htio sam čitateljima prenijeti dio svog oduševljenja gadgetima, gadgetolikim pojavama i raznim internetskim bizarnostima. Kako to bolje učiniti nego putem vlastitog bloga? Iako je blog krenuo prije tri godine, na žalost, ni danas nema prave konkurencije.

Održavati blog svakodnevno odnosno održavati kontinuitet, sigurno je izazov. Što te motivira?

Boris Radošević, osnivač Gadgeterije

Boris Radošević, osnivač Gadgeterije

Ne bih rekao da je izazov, nego više ludost. Motivira me sam čin pisanja i stvaranja nekakvog sadržaja te ostavljanja traga u virtualnom svijetu čime se taj krug i zatvara. Volim gadgete, zato i pišem, a pišem jer volim gadgete. Najviše me od svega ipak motivira to što se odlično zabavljam. Na Gadgeteriji mogu napisati/reći/izjaviti što god želim, s obzirom da se radi o mom malom osobnom komadiću interneta koji mi nitko ne može oduzeti.

S druge strane, Gadgeterija mi je takoðer i ispušni ventil koji mi pomaže da se oslobodim pritiska koji mi svakodnevno nameću političari, društvo, televizija itd. Netko će krenuti na Himalaju, a netko u teretanu, netko zagristi u alkohol, a netko u drogu. Ja blogam… i u tome uživam.

Što bi preporučio blogerima u njihovom radu?

Svakako bi pri početku pisanja bloga preporučio vlastitu domenu te samostalan hosting. Danas su sustavi za upravljanje sadržajima (CMS-ovi) toliko jednostavni za korištenje, da je to postalo smiješno. Ono čime sam se ja vodio pri nastanku i kasnijem razvoju Gadgeterije, bilo je stvaranje prepoznatljivog brenda. Gadgeterija je postala brend, a dokaz toga je stalan rast posjetitelja te značajan broj profesionalnih kontakata koje sam ostvario upravo zahvaljujući svom blogu.

Među više od 1700 članaka na Gadgeteriji, koji su ti najdraži? O čemu voliš pisati, a što najviše zanima tvoje čitatelje?

"Trash" video recenzije

"Trash" video recenzije

U posljednje vrijeme najviše me vesele moje “trash” video recenzije. Čitatelji ih vole, a mene zanima snimanje video recenzija u jednom komadu. Bez kasnijeg rezanja, montiranja, itd.

Što se tiče čitatelja, mislim da još ni sami nisu sazrijeli. To zaključujem po najčitanijim člancima svih vremena na Gadgeteriji. Većina su PR objave koje objavljujem neobrađene. Čini se da čitatelji čitaju ono što im se servira i onako kako im se servira, uz minimalno razmišljanje. Na Gadgeteriji ima krasnih autorskih članaka i analiza koje su po čitanosti daleko ispod ranije spomenutih “piaruša”. Moram doduše naglasiti da se u posljednjih nekoliko mjeseci taj trend mijenja na bolje.

Tko je tipičan čitatelj/ica Gadgeterije? Koriste li onaj… Twitter?

Komuniciram s čitateljima, tako da vidim da me prate zaista različiti profili ljudi. Gadgete vole razni ljudi. Iako je Gadgeterija vezana za usko ograničenu tematiku, ona je primjenjiva na širok krug ljudi kada pišem na jednosrtavan način. Nisam nikakav stručnjak za gadgete, računala, tehnologije i slične ICT ludosti. Najobičniji sam zaljubljenih u tehnologiju koji svoje oduševljenje želi podijeliti s “narodom”, zdravoseljačkim jezikom.

BlogMaraton. Zašto? Čemu? Kako?

Zanimljivi članci...

Zanimljivi članci...

Ne pitaj za BlogMaraton. Otkako sam ga najavio, ne spavam kako treba. Sanjam da mi je netko izbrisao Gadgeteriju, da kasnim na početak BlogMaratona, itd. Čini mi se da ni sam nisam svjestan što sam odlučio napraviti, no nema neke velike filozofije. Prošli vikend pala mi je ideja za 12-satni maraton. Kad je moja najdraža to čula, kao iz topa je izjavila: “12 sati, 12 sati? Budi prajer pa piši 24 sata…” BlogMaraton će stoga, nadam se, potrajati 24 sata. Čak je i baner s sisama njena ideja, ipak je ona najdraža ženica na svijetu.

Živiš li od bloganja? Gadgeterija je neprofitan projekt. Bi li je volio komercijalizirati?

Kako neprofitan? Pa ima reklama, barem onih malih Googleovih. Skupi se taman za pokrivanje troškova hostinga i domene. Ne želim zarađivati, i želim biti na kruhu i vodi! Iskreno, nisam previše razmišljao o komercijalizaciji Gadgeterije. Ne pada mi na pamet navlačiti oglašivaće za rukav, moliti nekoga da stavi oglase na Gadgeteriji. Ako se tako postavim, čini mi se da bih postao rob oglašivaćima i u neku ruku dopustio da oni stvaraju sadržaj. U svakom slučaju mislim da sve treba sjesti na svoje mjesto i da će se naći netko tko će htjeti staviti oglas. Što se mene tiče, neka stvari ostanu ovakve kakve jesu. Financijski trošak Gadgeterije gotovo da nije vrijedan spomena. Može li se zaraditi kao bloger? Mislim da može, ali kao što sam rekao ranije – uz određenu cijenu.

Dok se nadamo da će Boris pročitati Tomislavov članak o prodaji te traženju kupaca ukoliko krene u komercijalizaciju bloga, a vama preporučamo da popratite BlogMaraton. Želite li vidjeti hoće li Boris uspjeti odraditi 24 sata, pratite ga na Twitteru (ili jednostavno pratite hashtag #BlogMaraton putem Twitter pretraživanja), video prijenosu uživo te dakako – na Gadgeteriji!