Ministarstvo otvorenih podataka

Upoznajte finaliste koji će razvijati aplikacije za građane Zapadnog Balkana

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Među izabranim timovima koji će u veljači sudjelovati u bootcampu u Zagrebu dominira tema javnog prijevoza i poticanja biciklizma, ali tu je i aplikacija koja mjeri kvalitetu zraka.

Izabrani timovi dolaze iz Sarajeva, Podgorice, Đakova, Prištine i Pančeva.

Izabrani timovi dolaze iz Sarajeva, Podgorice, Đakova, Prištine i Pančeva.

Izabrano je 10 timova koji ulaze u finale tehnološkog izazova Ministarstvo otvorenih podataka i koji će u veljači sudjelovati u bootcampu u Zagrebu s ciljem razvoja aplikacija za inkluzivno upravljanje na području Zapadnog Balkana. O finalistima se odlučivalo javnim glasanjem te odlukom žirija, a izabrani timovi dolaze iz Sarajeva, Podgorice, Đakova, Prištine i Pančeva.

Ideje koje će se razvijati na novom izdanju natjecanja su sljedeće:

  1. Tim Belaj ba želi razviti aplikaciju putem koje će građani moći slikati primjere zloupotrebe i uništavanja javnoga prostora, poput zloupotrebe parkirnog prostora, te ih poslati vlastima, ali istodobno i učiniti javnima kako bi svi znali za probleme koji postoje.
  2. Dream Green Machine Team ima ideju za inkluzivnu platformu koja će po principu otvorenih podataka i real timea prikupljati sve dostupne izvore o zagađivačima zraka. Građani će putem aplikacije na pametnim telefonima moći pratiti kvalitetu zraka i slati pravno osnovane žalbe vlastima u slučajevima kršenja dozvoljenih razina zagađenja.
  3. Aplikaciju koja će u bilo koje vrijeme znati koji tramvaj kada dolazi, razvit će TramTeam. Aplikacija će sadržavati kartu grada i korisnicima naznačiti koja im je stanica najbliža.
  4. Tim Sarajevo Hawkeye se također usredotočio na problem javnog prijevoza u svome gradu.
  5. Bri team želi učiniti dostupnima informacije o stanju na cestama i vremenskim uvjetima za sve destinacije na Zapadnom Balkanom. Platforma/aplikacija koju će razviti će također sadržavati važne brojeve telefona za slučajeve nužde u svim državama.
  6. Iz Podgorice dolazi me koji želi potaknuti korištenje bicikla u glavnome gradu Crne Gore. Platforma Ciklograd bi se trebala pobrinuti za prikupljanje podataka o problemima s kojima se susreću biciklisti, predstaviti ih vlastima i predložiti rješenja.
  7. Balkans Inventors ima ideju za razvoj platforme koja će sadržavati navigaciju za najbližu ili izabranu destinaciju s obzirom na to traži li korisnik biciklističke staze, parkirna mjesta za bicikle, objekte koji dozvoljavaju ljubimce ili rasporede vlakova i gradskog prijevoza.
  8. Verbatim će raditi na web aplikaciji koja će analizirati javne projekte s ciljem uvida u razlike između povučenih sredstava i realizacije projekta. Također, građani će moći i sami predlagati projekte.
  9. Iza ideje za aplikaciju za poljoprivrednike putem koje ćete moći saznati koja je zemlja pogodne za uzgoj pšenice stoji InoCoders.
  10. Tim Tax busters želi stvoriti platformu s dvije glavne komponente: planiranje i realizacija javnih budžeta te otvoreni podaci po pitanju pravnog okvira za porezni sustav.

Svim natjecateljima želimo puno sreće u razvoju svojih ideja.

Za više informacija pogledajte službene stranice.