Facebook papa kolačiće

Facebook lansira konkurenta Googleu, oglašivačku mrežu Atlas?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Već bi idućeg tjedna Facebook mogao lansirati oglašivačku mrežu, koja bi mu pomogla u borbi protiv Googlea. Ime mreže bi trebalo biti Atlas, prema akviziciji Microsoftovog Atlasa, platforme koju oglašivači i agencije koriste kako bi planirali, upravljali, pratili i optimizirali kampanje u digitalnom marketingu.

facebook_video_ads_1

O mogućnosti da će Facebook pokrenuti oglašivačku mrežu, barem onu za mobilne uređaje, govori se već mjesecima, a sada je ponovne glasine pokrenuo The Wall Street Journal, iako ova društvena mreža još uvijek nije dala službeni komentar. No, pretpostavlja se da će mreža biti predstavljena kroz nekoliko dana te da će joj svrha biti poboljšavanje načina na koji marketingaši usmjeravaju i mjere oglase koje kupuju na raznim internetskim mrežama.

To je zapravo i unaprijeđena verzija Atlas Advertiser Suitea, kojega je Facebook kupio od Microsofta prošle godine, a omogućivat će oglašivačima da razumiju koji su korisnici vidjeli oglas te reagirali na njega, bez obzira na to je li on prikazan na Facebooku ili na nekim vanjskim stranicama i aplikacijama. Omogućavat će i alat za kupovinu oglasa uz „licitaciju“, a oglasi će pratiti Facebookove korisnike i izvan Facebooka.

Google, pazi se

Ovime gigantska društvena mreža jasno izaziva Google, koji je u drugom kvartalu ove godine od oglašavanja uprihodio 14,36 milijardi dolara. Facebook je u istom razdoblju imao prihode od 2,68 milijardi.

Facebook je u prednosti zbog demografskih podataka, ali informacija o tome na koje vrste sadržaja korisnici reagiraju unutar njegovih stranica. Ponašanje korisnika i praćenje performansi oglasa najčešće se prati uz pomoć notornih “kolačića”, koji ponekad mogu biti nepouzdani, a još uvijek ne rade najbolje na mobilnim uređajima. Facebook bi tomu mogao doskočiti povezujući korisnikovo ponašanje s njegovim profilom na ovoj društvenoj mreži, što se potom može pratiti na raznim uređajima. Primjerice, uz Atlas bi oglašivač mogao uočiti da je korisnik kupio kakav proizvod preko desktopa, ali da je oglas za njega prvotno vidio na mobilnom uređaju ili unutar kakve aplikacije.

Platforma bi trebala biti predstavljena na Advertising Weeku u New Yorku, a Facebookov glavni argument mogao bi biti da su “kolačići” zastarjela metoda za usmjeravanje i praćenje oglasa putem interneta. Navodi se da i Google radi na alternativi za kolačiće, iako ona još nije ponuđena marketingašima.

Samo nas zanima kako će na te novosti gledati Europska unija.