Kome biste povjerili svoj Facebook profil nakon smrti?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

U posljednje vrijeme sve je više društvenih mreža za preminule, no najveći “Facebook za mrtve” je i dalje Facebook, s više od 30 milijuna profila preminulih korisnika, prema posljednjim podatcima. Do sada nije bilo moguće odabrati osobu koja će “preuzeti” vaš profil nakon smrti, ali ova društvena mreža osmislila je i tu opciju.

Mia, ja biram tebe za svog 'posthumnog' CM-a. Čuvaj mi Klout score.

Mia, ja biram tebe za svog ‘posthumnog’ CM-a. Čuvaj mi Klout score.

Prema proračunima Randalla Munroea s XKCD-a, poživi li Facebook do 2060. na ovoj će društvenoj mreži biti više profila preminulih nego živućih korisnika pa je ovaj potez bio logičan.

Do sada je jedna od opcija bilo je pretvaranje profila preminulih u “memorijalne” profile u koje se više ne može logirati, brišu se kontakti, a digitalni pokojnik neće se pojavljivati na oglasima i među “ljudima koje biste mogli znati”. No kako bi se taj proces pojednostavio, Facebook je uveo i jedan novitet: Legacy contact.

Kako postoje kontakti u slučaju nezgode, tako će se uskoro moći odabrati osoba od povjerenja kojoj ćete prepustiti dužnost i čast da barata vašim profilom nakon vaše smrti, kao osobni posthumni community manager.

Jednom kada se Facebooku dostavi odgovarajuć dokaz da niste među živima, ovlasti nad vašim profilom pripast će osobi koju ste za to posebno odabrali u svojim postavkama.

‘U naslijeđe ti ostavljam Facebook profil i…’

Facebook kontakt smrt

Vaš digitalni nasljednik moći će napisati post koji će stajati na vrhu stranice kao vaša eulogija, obavijest o pogrebu ili koja druga tematska objava, prihvatiti nove prijatelje koji imaju potrebu dodati vaš komemorijalni profil među osobe koje “poznaju” na Facebooku te promijeniti naslovnu sliku i sliku profila.

Ako to želite, svom “nasljedniku” možete dati i ovlasti da sve vaše slike postove i informacije s profila arhivira i preuzme na računalo.

S druge strane, ta se ista osoba neće moći ulogirati u profil pod vašim imenom, čitati vam privatne poruke ili ih slati u vaše ime. Ako želite da se vaš Facebook profil ipak u potpunosti pobriše nakon što odete na neke druge ravnice, to društvenoj mreži morate posebno javiti.

Usluga za sada postaje dostupna u SAD-u, a uskoro će se proširiti i na druge zemlje.