Facebook predstavio nove grupe i fotografije u strahu od vlastite popularnosti?

Facebook je predstavio nove grupe s više mogućnosti, kvalitetnije fotografije u većoj rezoluciji te bolju kontrolu nad postojećim aplikacijama. Mark Zuckerberg, direktor Facebooka, izjavio je kako se kontrola informacija više od pitanja privatnosti. Nove grupe podsjećaju na Google Wave te nude mnogo više mogućnosti. Što nude nove grupe, u kolikoj rezoluciji možete stavljati fotografije te... boji li se Facebook vlastite popularnosti?

Facebook je predstavio nove grupe s više mogućnosti, kvalitetnije fotografije u većoj rezoluciji te bolju kontrolu nad postojećim aplikacijama. Mark Zuckerberg, direktor Facebooka, izjavio je kako se kontrola informacija više od pitanja privatnosti.

Nove grupe podsjećaju na Google Wave te nude mnogo više mogućnosti. Što nude nove grupe, u kolikoj rezoluciji možete stavljati fotografije te… boji li se Facebook vlastite popularnosti?

Predstavljanje ovih novosti poklopilo se s izlaskom filma The Social Network koji je vrlo kritičan prema osnivačima Facebooka, posebice Marku Zuckerbergu kojeg prikazuje kao geeka koji je napravio sada najveću društvenu mrežu kako bi tražio cure.

Zuckerberga i upravu Facebooka brine da će mnogi gledatelji zaboraviti kako se radi o fikciji, a ne dokumentarcu. Zuckerberg je prilikom otvaranja The Social Networka u SAD-u donirao 100 milijuna dolara javnim školama u Newarku, a Facebook odjednom predstavlja niz mogućnosti u pravi trenutak.

Veće fotografije i jednostavnije tagiranje

Do 2048 piksela... (Preuzeto s Facebookovog bloga)

Dosad ste na Facebook mogli stavljati fotografije do 720 piksela širine ili visine. Htjeli ste više? Sad možete popuniti 2048 piksela najduljeg ruba. Nove fotografije veće rezolucije moći ćete gledati kroz ažuriranu navigaciju koja vam omogućava da brže pregledavate.

Sigurno obožavate kad vas prijatelji tagiraju na Facebooku. Sad će to moći još jednostavnije s obzirom da je olakšano tagiranje većeg broja ljudi.

Više fotografija. Veće fotografije. Znamo tko je na njima. Zašto imam osjećaj da će neki požaliti Facebookove novitete?

Nove grupe i liste koje nitko ne koristi

Korisnicima Facebooka od noćas je dostupna nova aplikacija – grupe. No, ne bilo kakve, već grupe koje možete otvoriti i pozvati samo odabrane prijatelje. Daljnje širenje grupe ovisi isključivo o ljudima unutar grupe. Što nude nove grupe:

 • Grupu možete koristiti kao intranet i otvoriti je za svoju tvrtku, grupu prijatelja itd.;
 • Među odabranim prijateljima možete razmjenjivati postove, linkove, fotografije, događaje, filmiće i – dokumente;
 • Ažuriraju se po principu najnovije na vrh;
 • Suscribe ispod svakog posta olakšava vam praćenje pojedine rasprave;
 • Možete urediti obavijesti tj. notifications;
 • Grupu možete zatvoriti ili je ostaviti otvorenu za nove članove.

Nove grupe neće utjecati na postojanje starih, ali stare grupe nećete moći pretvoriti u nove. Zasad nema nikakvih ograničenja u broju fejsbukaša koje možete pozvati u grupe.

Mashableova Brenna Ehrlich tvrdi kako su nove grupe zapravo način da Facebook održi ekskluzivnost. Facebook se razvio upravo kroz ograničenja. Prvo je bio dostupan samo studentima Harvarda pa studentima SAD-a i tek na samom kraju cijelom svijetu.

Zasićenost Facebookom?

Zuckerberg je na Facebookovom blogu napisao kako su se odlučili na nove grupe kako korisnici ne bi morali organizirati svoje prijatelje. To su već probali s listama koje rijetki koriste. Nove grupe ne samo da su način da mnoge organizacijske alate zamijenite Facebookom, već način da najveća društvena mreža na svijetu bolje shvati vaše odnose s prijateljima.

Facebook ima preko 500 milijuna korisnika i mnogi se boje kako je postao prepopularan. Facebook ne želi dosaditi svojim korisnicima, tako da bi grupe mogle biti idealan način da ponovno imate osjećaj nečeg čega ste vi samo član – unutar Facebooka.

Što mislite o novim grupama i većim fotografijama? Jeste li ih već isprobali?

ponuda

Komentari

 1. Stipe Dumančić

  Stipe Dumančić

  08. 10. 2010. u 12:38 am Odgovori

  Grupe nisam isprobavao, ali upload fotki ne radi meni i još par ljudi s kojima sa razgovarao.
  Kasnije budem prokomentirao…. kad bude bilo vidljivih rezultata.

  Jel još kome ne radi upload?

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Sponzorirano

Provjerili smo je li se nova Pauza.hr dobro ispekla. Evo što smo otkrili!

Pauza.hr u 2019. ulazi s potpunim redizajnom. Zašto smo toliko čekali na novi web i aplikaciju te jesu li uspjeli napraviti dobar posao na kraju? Tražimo odgovore za vas.

Startupi i poslovanje

Znate priču o akceleratorskom programu koji je trebao uložiti u 10 startupa, a na kraju nije ni u jedan?

Kakva čast, kakav ponos, kakvo veselje, opisat će tako Dario Trbović svoj prvi veći susret sa startup svijetom prije četiri godine, kada je njegov projekt Pippion pobijedio na Akceleratorskom poduzetničkom kampu u Osijeku. Njegove su današnje asocijacije na taj događaj potpuno drugačije - neuspjeh, razočarenje, prijevara, gorak okus, teška lekcija, da nabrojim samo neke od njih.

Društvene mreže

Je li 2018. bila dovoljna da shvatimo kako je došao kraj vladavini Facebooka?

Facebook će jedva čekati da 2018. završi, ali pitanje je koliko su ovi skandali trajno utjecali na sliku koju u javnosti ima?

Što ste propustili

Startupi i poslovanje

Mikropoduzetnici, dijeli se 15 stipendija po 15.000 kuna vrijednog savjetodavnog programa

Otvorene su prijave za Zalet, program potpore pokrenut kako bi odgovorio na potrebe mikropoduzetnika koji su tek počeli raditi ili su se našli u fazi stagnacije.

Internet marketing

Oglašavanje mobilnih aplikacija u 2019.: Veći troškovi, veći budžeti, veći broj instalacija

Mobilno oglašavanje u SAD-u već je veće od televizije, a postoji tek 11 godina. No, što nas na tom polju čeka u 2019., godini u kojoj se očekuje veće i lakše korištenje aplikacija, zahvaljujući sve boljim mobilnim uređajima, ali i mrežama?

Internet marketing

Koliku je prašinu Gillette zapravo digao spornim videom? Imamo podatke

Suprostavljene reakcije na Gilletteov video The Best Men Can Be, objavljen 13. siječnja, ne prestaju. Dok ga jedni hvale, drugi su pogođeni njegovim sadržajem te reagiraju vrlo glasno i vrlo negativno. No, koliki doseg imaju te reakcije te jesu li one ipak više pozitivne ili negativne, doznali smo uz Mediatoolkit.

Intervju

Kako su FOI-jevci u 24 sata kreirali aplikaciju koja osobama oštećenog sluha olakšava video pozive?

U razgovoru s voditeljem tima otkrivamo kako je spoj društveno odgovorne ideje i video tehnologije studente s varaždinskog FOI-ja doveo do pobjede na HACK IT DAYZ-u!

Startupi i poslovanje

Wolt (i UberEats koji će u Hrvatsku doći za njim) imaju bolji CX od većine hrvatskih restorana

Finski Wolt novi je igrač na tržištu dostave Zagreba, ali donosi li nam on prednosti zbog kojih bismo se trebali odreći drugih servisa?

Startupi i poslovanje

DaiBau, uz investiciju od 700.000 eura, želi pomoći svima u regiji koji muku muče s majstorima

Pronaći dobrog majstora zna biti Sizifov posao, a Daibau, u Hrvatskoj poznat kao eMajstor, uz investiciju fondova South Central Ventures i Vito ONE, želi biti vodeće rješenje.