Intervju s Evom Bošković

Kako je hrvatska vlogerica nakon putovanja po svijetu otvorila online školu stranih jezika

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Da se iz digitalnih vještina stečenih hobijem mogu razviti zanimljivi projekti, pokazuje lifestyle vlogerica Eva Bošković koja je nakon putovanja po svijetu odlučila iskoristiti svoj utjecaj i pokrenuti online školu stranih jezika, Eryia.

Eva Bošković je lifestyle vlogerica, na društvenim mrežama poznatama pod imenom Eva Bosh.

Eva Bošković je lifestyle vlogerica, na društvenim mrežama poznata pod imenom Eva Bosh, koja se odlučila pokrenuti vlastitu online školu stranih jezika.

Eryia je nova online škola stranih jezika, prva s područja Slavonije. Iako je otvorena tek prije pola godine, škola već ima polaznike s različitih strana svijeta – iz Hrvatske, Austrije, Njemačke, Škotske, Kine i Australije. Za taj je uspjeh zaslužno digitalno iskustvo osnivačice Eve Bošković iz mjesta Bistrinci blizu Osijeka, koja već nekoliko godina vloga pod imenom Eva Bosh.

Video blogom se počela baviti iz zabave, kaže. Snimila je popriličan broj tutorijala na temu ljepote i stila, no njezina kamera najčešće snima iskustva s putovanja.

Provela sam puno vremena gledajući videe na YouTube platformi i shvatila da bi bilo super da i ja podijelim svoja iskustva s ljudima online. Kad sam počela putovati na neka malo egzotičnija mjesta to je bila i super stvar da pokažem obitelji i prijateljima gdje sam i kako provodim vrijeme pa su najčešće teme o kojima snimam videe upravo putovanja.

Od vloga i putovanja do posla iz snova

Evina putovanja su počela nakon što je godinu dana radila u državnoj školi i shvatila da ne želi ostati zarobljena “u okovima mjesta” u kojemu je živjela. Mnogi su je, kaže, pitali zar ju nije strah putovati sama.

Jedna od mojih najvećih prednosti je bila ta što sam znala strani jezik tako da ni u jednom trenu nisam imala barijeru koja bi me spriječila da proživim sva ta iskustva punim plućima i odem bilo kamo bez straha. Samouka sam što se tiče snimanja i editiranja videa, sve što sam o tome naučila morala sam istražiti sama, a najjednostavniji način je bio dobri stari Google.

Eva je dopustila da je vloganje odvede na svakakva mjesta, a među ostalima i na tajlandske plaže.

Naposljetku je zahvaljujući putovanjima otkrila i svoj posao iz snovaonline edukacije koje su joj kao magistri engleskog i njemačkog jezika dopuštale mobilnost i slobodu koje je priželjkivala. Također, na putovanjima je shvatila da je mnogim ljudima, usprkos volji, nedostupno učenje stranih jezika, te koji pristup polaznicima najviše odgovara kada je u pitanju učenje putem interneta. Stoga je Evin sljedeći korak bio – pokretanje vlastitog posla.

Kod kuće ste, a istovremeno u učionici – onoj virtualnoj

Za razliku od tradicionalnih škola i učionica, cilj Eryije je omogućiti učenje s bilo kojeg mjesta na kojemu se polaznik nalazi i bez dodatnog trošenja vremena (ili novaca) na prijevoz. Mjesto održavanja je virtualna učionica u kojoj možete upoznati ljude širom svijeta i upravo je to Evi jedna od najdražih povlastica u poslu.

Taj dio bezgranične suradnje mi je možda i najdraži jer daje polaznicima mogućnosti upoznati ljude odsvuda, a da se ne maknu iz svojih kuća, što nas zapravo vraća na onu iskonsku definiciju world wide weba.

Tečajevi se održavaju uživo, odnosno u stvarnome vremenu i okruženju s predavačem. Za pristup učionici nije potreban nikakav softver, već se sve odvija u internetskom pregledniku. Također, podrška pri učenju dostupna je 5 dana u tjednu, a za samostalan rad na adresu polaznika stižu tiskani udžbenici koji su uračunati u cijenu paketa. Dakle, nema dodatnih plaćanja, ističe moja sugovornica.

Iskustva u online edukaciji stekla je financirajući svoja putovanja diljem svijeta koja je ažurno snimala i objavljivala na YouTubeu.

Eva je iskustva u online edukaciji stekla financirajući svoja putovanja, a sada naučeno primjenjuje u organizaciji vlastitih tečaja iz engleskog i njemačkog jezika.

U ponudi su tečajevi engleskog i njemačkog jezika koji se plaćaju direktnim transferom na račun škole, nakon potpisivanja ugovora o poduci. Moguće je birati između grupnih tečajeva općeg stranog jezika, tečajeva poslovnog jezika, priprema za polaganje IELTS, TOEFL i DSD ispita te individualnih tečajeva.

Još je jedna od prednosti Eryije brzina prolaska gradiva, što je idealno za one koji žele naučiti jezik zbog posla ili odlaska u inozemstvo. Osim toga, Eva je željela kreirati tečajeve koje će polaznici sami moći prilagođavati svom rasporedu, kako bi imali slobodu u organizaciji vlastitog vremena kakva je i njoj nekada trebala.

Iskoristite iskustva s društvenih mreža za svoje ideje

Trenutno je u tijeku drugi krug prijava na tečajeve, a o tome kako je prošao prvi krug dovoljno govori činjenica da je Evino radno vrijeme bilo ispunjeno prije isteka prijava, stoga su morali zaustaviti oglašavanje. Eryia je stoga dobar primjer kako spojem vještina “digitalnog” hobija i profesije mogu nastati zanimljivi projekti, neovisno o tome o kojem je području riječ. Nadamo se da će ova priča nadahnuti i druge ljubitelje društvenih mreža da iskoriste ono što su naučili kroz vrijeme i trud uložen u hobi za razvoj vlastitih ideja.