10 bitnih promjena EU regulativa za sigurniju trgovinu – na internetu i izvan njega

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Od prošlog petka diljem Europske unije vrijedi nova direktiva vezana uz zaštitu potrošača, koja bi trebala staviti jači naglasak na prava kupaca pri kupovini unutar Unije, zaštititi ih od različitih internetskih prijevara i dodatnih troškova, ali i stvoriti reguliranu i ravnopravnu okolinu za trgovce koje su dosad morile različite državne regulative.

Nove regulative trebale bi potaknuti razvoj e-trgovine unutar Unije

Nove regulative trebale bi potaknuti razvoj e-trgovine unutar Europske unije.

Od prošlog petka diljem Europske unije vrijedi nova direktiva vezana uz zaštitu potrošača, koja bi trebala staviti jači naglasak na prava kupaca pri kupovini unutar Unije, zaštititi ih od različitih internetskih prijevara i dodatnih troškova, ali i stvoriti reguliranu i ravnopravnu okolinu za trgovce koje su dosad morile različite državne regulative.

Pogledajmo kojih je to deset bitnih promjena uvršteno u novu direktivu:

1. Zbogom skrivenim naknadama i troškovima na internetu 

Nova regulativa štiti potrošače od prijevara gdje se neki sadržaj prividno nudi besplatno, ali se naknadno naplaćuje. Od sad će korisnici morati potvrditi da su svjesni kako traženi sadržaj plaćaju i kako žele nastaviti s kupovinom.

2. Veća transparentnost cijena

Prodavači će morati jasno prikazati sveukupnu cijenu nekog proizvoda ili usluge, bez skrivenih dodatnih troškova, a ako to ne bude slučaj, sve troškove veće od navedene cijene kupac neće biti dužan platiti.

3. Zabrana već označenih polja na formularima

Pri online kupnji često popunjavamo obrasce na kojima je dio polja prethodno označen, a najčešće je riječ o dodatnim uslugama. Ako kupujemo avionsku kartu, prethodno će označeno biti i kako želimo dodatne usluge poput putnog osiguranja. Prema novoj regulativi, ovakvo će navođenje biti zabranjeno, a potrošači će sami birati opcije, umjesto ih eliminirati.

4. 14 dana za povrat robe

Kupci po novome mogu napraviti povrat kupljene robe ili raskinuti ugovor o kupnji unutar 14 umjesto 7 dana. Uz to, nudi se dodatna zaštita u slučaju nedovoljne informiranosti – ako kupcu nisu bile dostupne sve informacije, taj se period može produžiti na godinu dana. Kupci će se moći povući i s online aukcija, primjerice na eBayu, a period u kojem možete odustati od neke kupnje ili vratiti robu počinje od trenutka kad je dobijete, ne od trenutka kad sklopite ugovor o kupnji. 

5. Veća prava na povrat sredstava

Prodavači će povrat novca morati napraviti unutar 14 dana od povrata rode ili raskida ugovora, što uključuje i troškove slanja, a također će i snositi odgovornost za bilo kakvu štetu koja nastane pri transportu, dok roba ne dođe do kupca.

6. Ujednačeni obrazac za raskidanje kupnje

Kupci će na raspolaganju imati model obrasca koji mogu i ne moraju koristiti kada žele raskinuti neki ugovor o kupnji, neovisno o tome gdje je kupnja ugovorena.

7. Eliminiranje naknada za korištenje kreditnih kartica i posebnih brojeva

Trgovci više neće moći kupcima nametnuti dodatne naknade zbog plaćanja karticama, barem ne više no što ih same košta omogućavanje te usluge. Posebni telefonski “hotline” brojevi također neće moći naplaćivati više od cijene poziva koju određuje operater.

8. Jasnije informacije vezane uz povrat dobara

Ako prodavači žele da kupac sam snosi troškove povrata robe, to moraju jasno naznačiti prije same prodaje, inače će ih plaćati sami. Pritom moraju i dati barem procjenu maksimalnih troškova povrata, pogotovo kad je riječ o većim proizvodima, poput namještaja, kako bi kupci mogli donijeti informiranu odluku od koga će i po kojim uvjetima kupiti.

9. Veća zaštita kupaca digitalnih proizvoda

Informacije o digitalnim proizvodima također će morati biti jasnije te uključivati detalje vezane uz kompatibilnost s hardverskim i softverskim komponentama te sve tehničke mjere zaštite poput ograničavanja stvaranja dodatnih kopija. I kupnja digitalnih dobara moći će se razvrgnuti, ali samo do onog trenutka kad počne preuzimanje sadržaja. 

10. Zajednička pravila za lakše trgovanje diljem Europe

Za prodaju na daljinu (telefonsku, poštom ili online) vrijedit će ista pravila diljem Unije, kako bi se osigurala ravnopravnost trgovaca i smanjili troškovi transakcije. Također će se izdati i standardizirani obrasci koji bi trebali olakšati poslovanje i pomoći trgovcima da se prilagode novim pravilima.

Što kažete novosti?