Začetnik Lean Startup metodologije

Eric Ries: Potrebna je promjena načina na koji nastaju nove tvrtke, ali i zakonodavstva

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Eric Ries, začetnik lean startup metodologije, u intervjuu s Filipom Stipančićem iz Lean Startup Croatia razgovarao je o decentralizaciji, edukaciji, boljkama digitalnog doba, i najvažnije – budućnosti razvoja startupa.

Foto: LinkedIn

Eric Ries većini će biti poznat kao začetnik Lean Startup metodologije, no osim toga on je CEO virtualne društvene mreže IMVU, investitor i edukator, bloger i autor jedne od najprodavanijih knjiga prema New York Timesu, od koje je i sve u vezi lean metodologije zapravo i počelo.

Knjiga The Lean Startup, koja je prevedena na više od 30 jezika, uključujući i hrvatski, bila je početni manifest, danas bi se mnogi složili – najpoznatije metodologije za razvoj poslovanja i proizvoda.

Kako je i prije par godina detaljno objasnio Miro Hegedić, Lean Startup temelji se na znanstvenom pristupu razvoju poslovanja i proizvoda u kojem glavnu ulogu imaju eksperimenti, tj. testiranje hipoteza. O tome kako je Ries došao do razvoja te metodologije i započeo svoju karijeru startup stručnjaka, imali smo priliku saznati u intervjuu koji je s njim vodio Filip Stipančić iz Lean Startup Croatia.

Filip se u razgovoru s Riesom osvrnuo na nekoliko ključnih tematika u vezi Lean Startup metodologije, ali i širih područja u kojima se lean pristup može primijeniti.

Između ostalog, Ries je komentirao proces decentralizacije te posljedice koje decentralizirani sustavi i ostali proizvodi novog umreženog doba donose. Osvrnuo se i na to kako se on svakodnevno nosi s pretpanošću informacijama te je za kraj podijelio i par savjeta za bolju poduzetničku inspiraciju. Dotakli su se i nekoliko pitanja o obrazovanju, a Ries je komentirao i kakvu buduću edukaciju želi za svoju djecu te što savjetuje mladima koja industrija će biti prekretnica razvoja u budućnosti.

Niže navodimo nekoliko ključnih stvari o tome kako je Ries ušao u svijet poduzetništva te o njegovim pretpostavkama za budućnost startup razvoja, a što je komentirao o ostalim temama možete čuti u priloženom videu.

Kako je najpoznatiji startup stručnjak krenuo u poduzetništvo?

Osim što je sa svojih 39 godina inovativan poslovni stručnjak, Eric Ries je prvenstveno poduzetnik, koji je svoj poslovni put započeo baš u vrijeme velikih promjena, na razmeđu stoljeća, kada su se otkrivale mogućnosti koje će donijeti digitalno umreženo doba.

Pošto sam vidio da se svi diljem svijeta okreću tome, poduzetnički duh me prvi put obuzeo upravo u to vrijeme. U početku nisam bio primjer dobrog poduzetnika i trebalo mi je mnogo vremena da to shvatim.

Ries u razgovoru navodi kako je bio na fakultetu kada se rasplinuo takozvani dot-com balon: poznato kao razdoblje oko 2000-ih koje je ostalo zapamćeno kao prekretnica povećane upotrebe i korištenja Interneta u različite komercijalne svrhe. Ističe da mu je prvi startup projekt na fakultetu propao kada se i dot-com balon raspao:

Nisam znao što ne znam. Mislio sam da biti poduzetnikom znači nešto slično kao što vidimo na filmovima. Kako je bitno samo uložiti puno truda, s prijateljima razvijati dobre ideje i tehnologije, i sve će biti u redu. Nažalost, potrebno je malo više od toga.

Iako je odgovore pokušao način u motivirajućem okruženju Silicijske doline, ni tamo nije dobio konkretnije savjete:

Zapravo sam shvatio da mnogo konvencionalnih startupovaca u poduzetničkoj zajednici također nisu znali što rade. Samo su imali malo više novca na raspolaganju.

U tim trenutcima, Ries je učio ono što je predočio godinama poslije u prvoj knjizi, koja je nastojala svima koji su se pitali ‘a kako sad‘, pokazati što znači imati održivu ideju.

Prije pokretanje bilo kakve startup ideje, analizirajte svoju viziju.

Iako Ries ističe kako misli da je najteža stvar u vezi poduzetništva upravo činjenica da trebaš osmisliti ideju koja će biti i vrijedna nekog pothvata, naglašava kako je vizija još uvijek primarni uvjet bilo čega u poduzetništvu:

Za mnoge startupe nije toliko problem da su u pitanju loše ideje, u nekom objektivnom smislu. Problem je u tome što nemaju nikakve mogućnosti da utječu na nešto s tom idejom. Bitno je razmišljati o tome ne na način: ‘što bi moglo poći po krivu‘, već što može proizaći na dobro iz svega toga – da li ova ideja ima mogućnost da učini neku značajnu promjenu?

Što Eric Ries govori o budućnosti startupa i društva?

Za Riesa postoje dvije mogućnosti razvoja startupa narednih pet do deset godina. U tome se za primjer poziva na svoju novu knjigu The Startup Way, u kojoj ističe postojanje vizije o novoj vrsti moderne tvrtke – one koju vode inovacije i želja da se iskoristi kreativni potencijal svih njezinih zaposlenika:

Mislim da bi svi trebali ozbiljno shvatiti ideju da će tvrtka nove generacija biti vođena inovacijom. To će biti tvrtka koja razmišlja dugoročno o budućim prospektima, spremna je napraviti ulaganja za budućnost i ne oslanja se previše na staru slavu. Tvrka koja je snalažljiva i brza u svojim pothvatima i nije birokratska, što joj na kraju omogućuje da svim svojim zaposlenicima pruža priliku za poduzetno razmišljanje i rad.

Postoji i drugi način na koji se treba sagledati razvoj startupa u budućnosti, a tiče se društva općenito. Ovdje Ries ističe kako posebnu pozornost treba usmjeriti na makro razinu svjetskog tržišta kapitala i poduzetničkog sustava.

Na jednak način, kao i o novoj generaciji moderne tvrtke, trebamo razmišljati i o razvoju ekosustava. Potrebna je promjena – načina na koji nastaju nove tvrtke, poduzetničke inicijative, ali i zakonodavstva koje to olakšava ili otežava.

To je i jedan od razloga zašto je Eric Ries novu knjigu nazvao Startup način:

Nije cilj samo naučiti što više pojedinaca kako biti što uspješniji u razvoju svojih ideja, već je stvar u promjeni načina razmišljanja koje mora prodrijeti svaki djelić našeg društva ako želimo graditi održivu, dugoročnu, ali i učinkovitiju poslovnu kulturu.