Douglas Crockford: Uvijek pišite dobar kod, makar ga koristili samo jednom!

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Nakon što su drugu konferenciju The Geek Gathering otvorili osječki dogradonačelnik Vladimir Ham i direktor tvrtke Mono Denis Sušac, prvo predavanje održao je Douglas Crockford. Riječ je o slavnom programeru, koji danas radi u PayPalu, a koji je najpoznatiji po svom angažmanu oko programskog jezika JavaScript te popularizaciji JSON-a. Upravo je o tim temama govorio na svom predavanju, točnije, o boljim dijelovima programskog jezika, što se može povezati i s njegovom istoimenom knjigom – JavaScript: The Good Parts.

Douglas Crockford poznat je po svom angažmanu oko JavaScripta.

Douglas Crockford smatra da se trebaju koristiti samo “dobre opcije” programskog jezika.

Nakon što su drugu konferenciju The Geek Gathering otvorili osječki dogradonačelnik Vladimir Ham i direktor tvrtke Mono Denis Sušac, prvo predavanje održao je Douglas Crockford. Riječ je o slavnom programeru, koji danas radi u PayPalu, a koji je najpoznatiji po svom angažmanu oko programskog jezika JavaScript te popularizaciji JSON-a. Upravo je o tim temama govorio na svom predavanju, točnije, o boljim dijelovima programskog jezika, što se može povezati i s njegovom istoimenom knjigom – JavaScript: The Good Parts.

Pomalo je bilo iznenađujuće što je predavanje počeo s pričom o autoru knjiga koje su ipak drugačije od onih o programiranju. Antoine de Saint-Exupéry najpoznatiji je po svom djelu Mali princ, no Crockford se ovdje referirao na njegovo drugo poznato djelo, Zemlja ljudi, odnosno na citat:

Savršenstvo se ne postiže kada više nemamo što za dodati, nego kada više nema ničega što bi se moglo oduzeti.

Crockford je to usporedio s programiranjem, odnosno, programskim jezicima. Kako kaže, ako je određena opcija ponekad korisna, a ponekad opasna, i ako u isto vrijeme postoji bolja opcija, uvijek treba koristiti bolje rješenje.

Nismo plaćeni da koristimo svaku opciju u jeziku. Plaćeni smo da pišemo programe koji rade dobro i koji ne sadrže greške. Dobar jezik za programiranje trebao bi učiti vas. Osobno sam napravio svaku grešku s JavaScriptom koju sam mogao. Uključujući i prvu, najvažniju – mislio sam da ne moram učiti jezik prije korištenja.

The Geek Gathering Douglas Crockford (2)

Argumenti protiv korištenja isključivo dobrih dijelova jezika uglavnom su ovi:

  • To je samo stvar mišljenja.
  • Svaka opcija je u biti alat.
  • Imam pravo koristiti svaku opciju.
  • Želim se slobodno izražavati.
  • Trebam smanjiti tipkanje.
  • Vrijeđa me kada netko kaže da ću napraviti grešku ako koristim opasne opcije.
  • Opasne opcije su tu s razlogom.

Ali ih Crockford većinom smatra besmislenima. Posebice posljednju tvrdnju, jer ako je nešto tamo ne mora se nužno i koristiti. Kako kaže, i sam JavaScript sam ima puno takozvanih Foot Guns, opcija koje vas mogu lako “upucati u stopalo”. Pojedini programeri smatraju da ne mogu pogriješiti, da mogu koristiti sve opcije, a Crockford kaže da se to većinom vidi kod mlađih programera. To je programiranje koje se vodi “opasnošću” i nije se mudro “igrati” na taj način. Uvijek treba imati na umu koliko je vremena potrebno da se nešto iskodira te koliko je vremena potrebno da kod dobro radi – ako je prva faza dobro odrađena, druga ne mora trajati niti sekundu.

Uvijek izdvojite vrijeme da napišete dobar kod, makar ga koristili samo jednom.

The Geek Gathering Douglas Crockford (3)

Crockford je najavio i kako stiže nova verzija JavaScripta, a izdvojio je i neke njene “dobre strane” (Proper Tail Calls, Splat, Module, Let, Destructuring, WeakMap). Istodobno, priznao je kako je ponovno razmislio o nekim stvarima koje je ranije smatrao dobrima, a i najavio kako će u jednom trenutku neki drugi program zamijeniti JavaScript.

Siguran sam da će biti zamijenjen. Znam to jer bi u suprotnom JavaScript bio posljednji programski jezik. A to bi bilo vrlo tužno.

No, ono što će predstavljati problem pri usvajanju novog jezika su sami programeri, jer su emocionalni i iracionalni, kaže Crockford. Teoretizirao je i o tome kakav će taj novi jezik biti, ističući i greške koje trenutno rješenje ima, poput činjenice da Binary Floating Point stvara određene probleme pri zbrajanju decimalnih brojeva. Nada se da će se zbrajanje raditi na način koji on predlaže – kako kaže, ne mora uvjeriti sve da koriste njegovo rješenje, nego samo jednu osobu, onu koja će osmisliti idući program. :)

douglas1

Odgovornost za profesionalne programere iznimno je važna, istaknuo je na kraju. Oni su odgovorni:

  • Ljudima. Sirotim osobama koje će koristiti njihov softver. Programer treba željeti da im život bude olakšan, ne otežan.
  • Timu. Kod se mora lako razumjeti, lako održavati, bez zamki.
  • Menadžmentu. Oni i plaćaju za njega.

I zadnji Crockfordov savjet za programere – ne pravite bugove! :)