Kviz

Nemojte biti (web)majstor za sve, razvijajte duboke digitalne vještine!

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Nećete vjerovati, ali nekad je postojalo zanimanje za nekoga tko je bio sve ikad na Internetu. Eh, kao što danas ne morate biti taj famozni ‘webmaster’, zašto biste morali znati sve digitalno pomalo? Digitalna dubina temelj je budućnosti vaše digitalne karijere, a mi smo vam pripremili kviz da otkrijete koju digitalnu vještinu prvo probati.

Digitalna karijera kviz

Za mene je digitalno odrastanje krenulo registracijom na Webmajstori.net, gdje su me (ironično) naučili da webmasteri, web majstori, zapravo ne postoje. Dok je nekad sve ‘digitalno’ mogla obavljati samo jedna osoba, razvojem digitalne ekonomije došlo je do  potrebe za specijalizacijom i podjelom (digitalnog) posla kakvu je francuski sociolog Emile Durkheim primijetio još u (nedigitalnom) u 19. stoljeću prateći prijelaz predindustrijskih u industrijska, visokospecijalizirana, društva.

Neki su svoju webmajstorsku karijeru počinjali radeći web stranicu za školu, neki za roditeljsku tvrtku, a neki poput mene – za klan (da, klan – ne “esport organizaciju”) u prastarim skriptama za upravljanje sadržajem poput phpNukea i CutePHP-a. Bili smo majstori rada nama poznatog weba, koji se sastajao od hostinga, naših skripti, iframeova i naravno – chatboxa. Ne pitajte.

No, više nismo bili webmasteri, majstori od svega; bili smo dizajneri, programeri… a ja sam htio biti kao Shaun Inman! U to doba je Shaun bio najbliže digitalnom renesansnom čovjeku, kao samostalni pokretač, dizajner i programer analitičke aplikacije Mint te čitača Fever.

Shaun nije trebao nikoga. Znao je programirati, dizajneri, pisati tekst za web…

Nemojte sve pomalo i površno, već dubinski i interdisciplinarno!

Danas mi se čini da mnogi digitalci žele biti kao Shaun. Na Facebooku tako sve češće viđam upite o tome da li primjerice Algebrin digitalni studij, Svi na webova Digitalna akademija ili naše SmartNinja edukacije pokrivaju “sve”, misleći time na što širi dijapazon digitalnog znanja.

Svakako dobro pitanje kad bilo da započinjete svoju digitalnu karijeru ili se u nju prekvalificirate pa ne znate što vas najviše zanima ili vam najbolje ide. Upravo smo zbog toga u 2017. i organizirali 5 konferencija širom Hrvatske kako bismo preko 1000 budućih digitalaca upoznali s potencijalima njihove karijere.

No, kao što sam shvatio kao mladi, nadobudni web majstor: Neće biti dovoljno da znate pomalo od svake digitalne vještine kako biste uspjeli, već ćete neke od tih vještina morati produbiti. LinkedInove vještine, koje možete vidjeti i kod mnogih ambasadora Netokracijinog projekta #DigitalnaKarijera poput Roberta Petkovića, Ide Pandur ili Marka Mišulića, najbolje opisuju da – iako imamo cijeli spektar digitalnih vještina, u nekima jednostavno imamo ‘dublje’ znanje:

Digitalna dubina, za razliku od površnosti, od vas traži i rad. Iako sam po prirodi optimist, ne mogu se ne zapitati isto što se zapitala Elle Dvornik, prigodno za dan rada:

Žele li tako i mladi digitalni napredovati temeljem površne širine svog digitalnog iskustva, nespremni se zaista uhvatiti Google Analyticsa ili WordPressa?

Srećom, tržište digitalnog rada traži digitalni… rad

Prije samo nekoliko godina mnogim je tvrtkama zaista bilo dovoljno da imaju takve majstore, ‘webmajstore’ koji su se bavili svime pomalo; od održavanja web stranice do prvih proto-digitalnih strategija ili analiza digitalnih korisnika.

Danas se većina ‘webmajstora’ razvila u digitalne stratege ili marketingaše, dok su najuspješnije tvrtke shvatile da moraju imati cijeli niz digitalnih specijalista čija će komplementarna znanja dovesti do prave digitalne transformacije.

Uvijek se sjetim razgovora koje sam vodio o razgovorima za poslove u digitalnim odjelima Agrokorovih tvrtki koje je vodio tadašnji direktor odjela digitalnog marketinga Ivan Kovačević – ne samo s njime, nego i onima koji su na njima bili.

Ivanu i njegovim kolegama jednostavno nije bila dovoljna digitalna površnost i mnogi koji su mislili da “znaju” primjerice Google Analytics, shvatili su da trebaju ući u dodatnu dubinu. Webmajstori jednostavno nisu bili dovoljni, jer je u relativno tradicionalnim industrijama tražilo kvalitetno, specijalističko, ali i interdisciplinarno digitalno iskustvo. Prolazili su samo ljudi koji su zaista zasukali svoje očito pikselizirane rukave i – pogodili ste – ušli u digitalne dubine.

Koja je tvoja digitalna vještija? Riješi kviz!

Kako bi ti bilo lakše ući u dubinu digitalnih vještina, pripremili smo jedinstven kviz za koji će ti trebati samo desetak minuta da riješiš:


Quiz Maker – powered by Riddle

Da, znam da ima 36 pitanja, ali što smo rekli – dubinski, ne površno! Nagrada za temeljitost će vam biti prilika da sudjelujete na jednoj od 10 jedinstvenih #DigitalnaKarijera radionica u Zagrebu, Zadru i Osijeku.

Najlakše je svaštariti u digitalnom s obzirom na spektar tehnologija, platformi, alata, znanja i mogućnosti, no tu površnost prepustite susjedovom malom koji “zna s računalima” i direktoru koji misli da “to može sam”. Neka samo misle da znaju, dok vi spajate ključna digitalna iskustva s znanjem iz komplementarnim područja u jedinstveni osobni arsenal digitalnih vještina.