Sretan vam bio!

Community manageri, cijenite li se dovoljno? Ovo je vaš dan!

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Četvrti je ponedjeljak u siječnju – znate li što se obilježava na ovaj dan? Community Manager Appreciation Day iliti dan kada cijenimo community managere. Ako se i sami bavite ovim poslom, želimo da se danas zapitate – cijenite li dovoljno sami sebe? Danas ćemo vam pomoći da si barem malo ugodite – zaslužili ste!

Možda "recikliramo" prošlogodišnji vizual, ali to ne znači da vas manje cijenimo. :) Uostalom danas je tema - koliko cijenite sami sebe?

Možda “recikliramo” prošlogodišnji vizual, ali to ne znači da vas manje cijenimo. :) Uostalom danas je tema – koliko cijenite sami sebe?

Podsjetimo, Community Manager Appreciation Day obilježava se od 2010. godine, kada je Jeremiah Owyang pozvao svoje čitatelje da se na trenutak zaustave, prepoznaju i cijene trud koji CM-ovi diljem svijeta ulažu kako bi gradili online zajednice i poboljšavali korisničko iskustvo. Ako se sami ne bavite ovim poslom, vjerojatno se ipak svakodnevno na društvenim mrežama susrećete i komunicirate s osobama čije pravo ime nikad nećete saznati – jer se njihova lica skrivaju iza brendova, tvrtki, proizvoda. Možda ćete odmahnuti rukom i još jednom reći da su to samo dosadnjakovići koji cijeli dan “vise na Facebooku” te da je to “izmišljeno zanimanje”, ali uloga community managera itekako je kompleksna i bitna, jer najčešće upravo ta jedna osoba obavlja ulogu PR-ovca, internetskog marketingaša, analitičara, kreatora sadržaja koji aktivira posjetitelje, agenta službe za korisnike, kriznog komunikatora, prodavača, psihologa

Izdvojite vrijeme za sebe!

No, na stranu sada što drugi misle o vama, community manageri, danas je važnije da se sami cijenite. Jer sami najbolje znate da vaš posao nije ni lagan ni lagodan. Iako je ponedjeljak i iako ste vjerojatno od jutra pretrpani poslom, danas ipak malo usporite i izdvojite neko vrijeme za sebe. Prošle smo godine savjetovali vaše suradnike kako mogu pokazati da vas cijene, a ove ćemo savjetovati vas. Odmaknite se malo od svoje užurbane svakodnevnice i priključite se globalnoj zajednici CM-ova koji od jutra organiziraju live chatove i Hangoutse.

Naime, na stranici Community Manager Appreciation Day od 6 ujutro po ovdašnjem vremenu održavaju se Hangoutsi sa CM-ovima nekih zvučnih tvrtki koje možete pratiti uživo ili koje možete i naknadno pogledati. Tako je već održan panel o izgradnji CM tima, koji je organizirala Jennifer Sable Lopez, Director of Community u Mozu. Nakon toga je održan panel o studijama slučaja, odnosno o tome zbog čega se u njima uvijek prikazuju pozitivni primjeri – možemo li nešto naučiti i od neuspjeha? Uslijedila je rasprava o ambasadorima i evangelistima brendova, a potom razgovor o upoznavanju zajednice i nastojanjima da ona ne bude samo ciljana publika, nego da se aktivira i uključuje. U ovom trenutku nastavlja se priča o zajednicišto je to uopće i kako njome upravljati?

Do kraja dana očekuje vas još zanimljivih rasprava, stoga izdvojite danas malo vremena i virtualno se družite s ljudima koji vas možda najbolje razumiju – drugim community managerima. Osim putem web stranice i Hangoutsa, u rasprave se možete uključiti, naravno, i putem društvenih mreža uz hashtag #CMAD.

Nagradite se!

Instagram tetovaza

I ako vas već nitko drugi neće nagraditi za vaš trud, učinite to sami. Priuštite si neku društveno-mrežnu poslasticu. Trebate prijedloge?

  • Idemo od klasike – Like i Dislike žigovi putem kojih možete kolegama uživo dati svoje mišljenje o njihovom radu. :)
  • I vi poludite kad se Twitter ponaša šašavo? Naručite svoju Fail Whale ogrlicu.
  • Obožavate pinati? Pribodite si jedan Pinterest jastuk.
  • Instagram vam je ipak najdraži? Tetovirajte si omiljene slike, barem privremeno.
  • Bili ste jako, jako dobri? Poludite i pretplatite se na pakete čiji sadržaj odabiru zanimljive osobe iz tehnološkog svijeta, poput osnivača velikih internetskih zajednica Reddita ili Digga. Ili Billa Nyea, The Science Guya, štogod vam odgovara.

Na kraju, potapšajte se po leđima jer radite dobar posao. Potom se pripremite za uzbudljivu godinu tvitanja, komentiranja, instagramanja, vajnanja, administriranja, ažuriranja, kreiranja, brisanja, analiziranja, izvještavanja, revidiranja, korigiranja…

I zadržite zdrav razum – barem do idućeg Dana community managera! :)