Combisov Java koordinator

Damir Kipčić: Budućnost Jave nije ugrožena, na vidiku nema zamjene za nju

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Nove generacije sve teže prihvaćaju tradicionalne korporativne strukture, no IT industrija tome se brzo prilagođava. Tako je najveća prednost Combisa Neostartup u kojem timovi funkcioniraju poput startupa, a upravo su poticajna okolina i osjećaj pripadnosti važni za osobni i profesionalni razvoj, smatra Damir Kipčić iz Combisa koji traži nove članove Java tima.

Povodom FER-ovog sajma poslova, ovih nekoliko dana se bavimo specijalom Tech Talent 2017. koji podržavaju Zlatni pokrovitelji Novathon #WithPBZ, digitalna platforma Njuškalo uz razvojnu agenciju Trikoder. Kao pokrovitelji projekta uključili su se Hrvatski Telekom kao pratitelj ključnih STEM tema te vodeći integrator informatičkih tehnologija Combis koji upravo sada traži nove članove u timu koji se bave Java tehnologijama, a koje koordinira Damir Kipčić.

Damir Kipčić je završio računarstvo na FER-u u generaciji kad je ETF postao FER. Prvih desetak godina karijere proveo je u financijskoj industriji, a iako i danas prati fintech, nakon zasićenja je odlučio proširiti okvire i tako završio u Combisu,tvrtke koja cilja da postane najjači sistem integrator u regiji. Njegova ključna odgovornost je realizacija projekata kojima se bavi Combisov tim Java developera.

Trenutačno paralelno radimo na razvoju oko deset što većih što manjih projekata, dok ih je još bar toliko u pripremnoj fazi. Moj glavni zadatak na poslu je upravo ono što me i najviše motivira za rad – kada vidim da je projekt na kojem smo radili u produkciji, da korisnik ostvaruje svoje poslovne ideje i razvoj kroz naše rješenje.

A jedan od zanimljivih projekata kojim se u posljednje vrijeme bave je razvoj platforme za mobilne hotelske aplikacije.

Ovo rješenje obuhvaća hrpu zanimljivih tehnologija (Elasticsearch, Liquibase, Jhipster, Spring Boot, Websockets, Asterisk, Gatling.io, AngularJS, Ionic, GitlabCi) koje su nam sve zajedno omogućile razvoje jedne izrazito moderne i efikasne platforme. Također, nakon uspjeha našeg vlastitog big data rješenja – Huskyja u telekom industriji, trenutno radimo na njegovoj primjeni u financijskoj i drugim industrijama. Općenito gledajući, u prvi plan stavljamo razvoj i poticanje inovativnosti, konstantno pratimo razvoj novih tehnologija i eksperimentiramo s njima.

“Java neće izumrijeti”

Damir se zainteresirao za Javu još za vrijeme studiranja, kada je Java postavila prve temelje otvorenog programiranja koje je neovisno o platformama, objašnjava.

Ono što me kasnije ponovno privuklo Javi je njena široka primjena u razvoju poslovnih sustava i ogromna količina dostupnog otvorenog koda za razne namjene.

Prema statistici Stack Overflowa najpopularniji programski jezik je JavaScript, dok je Java na 3. mjestu, o čemu smo nedavno izvještavali s DUMP Daysa u Splitu. Ipak, Damir smatra da Javina budućnost nije ugrožena i da trenutno nema toga što bi je u bližoj budućnosti moglo zamijeniti.

JavaScript i razvojne cjeline (frameworks) bazirane na njemu su jednostavni programski jezici koji se uglavnom koriste za realizaciju sučelja web aplikacija. Java je, s druge strane, programski jezik u kojem se uglavnom razvija back-end funkcionalnost i poslovna logika. U Combisu njegujemo tradiciju full-stack developera koji sami mogu postaviti i realizirati arhitekturu cijelog sustava – od fronta preko backa do baze.

“IT-jevci su u zavidnoj poziciji na tržištu rada”

Damir radi u struci čija popularnost sve više raste i u kojoj nema straha od toga da neće biti posla. Dapače, IT-jevci su zauzeli odličnu poziciju na tržištu rada i to je trend koji će se zadržati u bliskoj budućnosti, smatra bivši FER-ovac.

Nove generacije sve teže prihvaćaju tradicionalne korporativne strukture, a jedan od načina na koje se Combis želi tome prilagoditi je NeoStartup. Najveća prednost tog poslovnog modela je što mladi koji žele razvijati i lansirati svoja tehnološka rješenja na tržište, funkcioniraju poput svakog drugog startupa u smislu timova i suradnje, ali kad “zagusti” ili im zatreba savjet – leđa im čuva Combis, naglašava Damir.

Naravno, od mladih koji dolaze se očekuje da pokazuju interes za napredak tehnologije, ali i osobni razvoj i učenje, no istovremeno, tu su i povlastice i naglasak na dobroj atmosferi, što u nekim drugim industrijama ne dolazi do izražaja.

Rekao bih da se u Combisu jako mnogo pozornosti pridaje dobroj atmosferi među zaposlenicima. Osim modernog radnog prostora u koji smo se smjestili, pomno smo uredili svoj prostor za odmor – Zen room – u kojem se svatko može doći “ispucati” na vreći za boks, veslanjem na ergometru ili igrajući stolni tenis, stolni nogomet ili PlayStation. Imamo mnogo inicijativa, a sve su one pod zajedničkim nazivnikom – high tech i interesantan posao.

Ako i ti voliš Javu i želiš raditi na projektima s Java tehnologijama, imamo super vijest za tebe – Combis traži Junior Java developera. A prije no što se prijaviš, imaj na umu da svoj potencijalni budući tim možeš upoznati već danas, na JobFairu!