Istraživanje CROMediascope 2015

Hrvati konzumiraju TV jednako kao prije 3 godine, ali internet zauzima 1. mjesto!

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

100% ispitanika izjavilo je da tijekom tipičnog radnog tjedna konzumira sadržaj putem interneta. Televizija je na drugome mjestu, a slijede radio, novine i časopisi. Na internetu u prosjeku provedu čak 6,89 sati dnevno, a najčešće ga koriste putem laptopa ili stolnog računala. Riječ je o podatcima iz prvog dijela istraživanja CROMediascope koje je danas objavio IAB. 

cromediascope_1naslovna

Koliko točno vremena provode na razne aktivnosti vezane uz medije, u koje doba dana su najaktivniji s korištenjem interneta, gledanjem TV-a ili listanjem časopisa, koje uređaje, kada i koliko koriste, kako se ti podatci razlikuju po demografskim skupinama – sve to i još mnogo više sažeto je i u prvom dijelu istraživanja CROMediascope koje obuhvaća konzumaciju medija i navike korištenja te posebno i korištenje interneta u Hrvatskoj u 2015. godini.

cromediascope 2

Internet se u 3 godine popeo na prvo mjesto

Mediascope je istraživanje koje je u Hrvatskoj prvi put provedeno 2012. godine u suradni s IAB-om Europe, a pokrivalo je teme poput generalne konzumacije medija, multitaskinga medija, online kupovine, utjecaja online oglasa na korisnike i mnoge druge. Na temelju tog istraživanja napravljen je i CROMediascope, a iako nije napravljena direktna komparacija s rezultatima iz 2012., zbog izmjene dijela pitanja, prikaza rezultata i metodologije, Jan Jilek, direktor IAB-a Hrvatska, napominje kako će oni koji imaju prethodni izvještaj primijetiti da se internet s trećeg medija, nakon televizije i radija, u tri godine popeo na prvo mjesto po korištenju:

 

Televizija je i dan danas po vremenu koje su joj korisnici poklanjali na otprilike istoj razini na kojoj je bila i 2012 g., dok je internet danas na prvom mjestu – i to čak preko 2,5 puta ispred TV-a. Dakle, u zadnje tri godine, Hrvati su zaista zavoljeli internet i vjerujemo da će se taj trend nastaviti.

cromediascope 1

Iz izvješća je vidljivo kako je internet nezaobilazni komunikacijski kanal kojemu korisnici posvećuju daleko više vremena, stoga ih je sve teže dosegnuti na drugim kanalima, dodaje.

A ako se želite i sami u to uvjeriti, prvi dio istraživanja možete preuzeti na IAB-ovim stranicama, a uskoro se očekuju i iduća dva koja uključuju multitasking medija, aktivnosti na internetu, online kupovinu, utjecaj interneta i internetskog oglašavanja na izbor proizvoda ili usluge te korištenje mobilnih telefona i tehnologije.