CARNet razvija E-imenik za škole kao web aplikaciju za tablet računala

Prije 3 godine · Ivan Brezak Brkan · Web aplikacije · 1 komentar

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:

Novi imenik (Preuzeto s Dnevnika)

CARNet razvija web aplikaciju E-imenik koja bi trebala zamijeniti papirnate imenike u hrvatskim školama, otkrio je Dnevnik.hr. Profesori će umjesto starih imenika nositi tablete, a u natječaju su se odlučili za Motorolu Xoom što su potvrdili za REP.hr. U razgovoru za Netokraciju, ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić potvrdio je kako se radi o web, a ne Android aplikaciji, kako ne bi ovisili o određenoj platformi.

Imenik 2.0

Stanić je za Netokaciju potvrdio kako je E-imenik izrađen u PHP-u i kako na njenom razvoju radi troje ljudi od 3. mjeseca, a kako će aplikacija uskoro biti spremna za testiranje te korištenje u 9. mjesecu kad počinje školska godina. E-imenik isprva će se testirati u tri škole koje je odabralo Ministarstvo znanosti: Požešku gimnaziju, Zadarsku medicinsku školu i 15. gimnaziju u Zagrebu. Samo da projekt ne završi kao E-matica, aplikacija koja mnogim profesorima stvara velike probleme.

Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža:

Pratite li Netokraciju?

 1. Pratite netokraciju svakodnevno kako bi bili u toku s internetskom industrijom i kulturom
 2. Ne želite da vam promaknu trendovi u internetskom marketingu i poslovanju
 3. Želite upoznati najnovije regionalne startupe i investitore koji su ih prepoznali
 4. Ne želite propustiti detaljne analize, reportaže i informacije s bitnih internetskih događanja
 5. Želite znati da što se "događa na internetu", da o tome znate sve!
 • Emailom budite uvijek u toku (i nemojte ništa propustiti - 100% privatno i nikad vas nećemo spamirati)

 • Pratite naš RSS kanal Pratite u Google readeru
 • Pratite nas na Google Plus Dodajte nas u svoje krugove

Jedan komentar

 1. Svaka čast Carnetu na trudu, ali mislim da na ovaj način kao država nikad nećemo dalje.

  Prva stvar, ovaj posao trebao je biti dodjeljen Hrvatskim tvrtkama, a ne državnoj instituciji. CARNet bi trebao biti krovna organizacija, a ne zapošljavati programere i raditi sve “in house”. Na taj način bi se razvijalo poduzetništvo i smanjivala korupcija. CARNet bi trebao donositi standarde, “hostati” osjetljive privatne podatke učenika i organizirati natječaje na kojima bi dodjeljivao projekte privatnicima.

  Druga stvar, naletio sam na komentar od gospodina Vladimira Škopljanaca koji tvrdi da je takav sustav već razvio, ali ga u Hrvatskoj nitko nije prihvatio (a nudio ga je besplatno). U Srbiji su prihvaili i imenik koji je taj Hrvatski poduzetnik napravio za Srbiju nalazi se na http://www.skolskidnevnik.rs.

  Treća stvar, za ovakve stvari treba strategija. Zašto ulagati u Motorole Xoom kad još uvijek nemamo računalo u svakoj učionici. Onda bolje kupiti svakome profesoru laptop na kojem bi mogao raditi puno više stvari nego što ih može na Xoomu. Kupovati Xoom samo za ovu aplikaciju je “trčanje pred rudu”.

  To je bilo par mojih opažanja…