Budžeti za mobilno oglašavanje povećat će se 400 posto do 2016. – prilika za startupe!

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Procjenjuje se kako će se budžeti za mobilno oglašavanje povećati sa 8.4 milijarde dolara potrošenih u 2012. na gotovo 37 milijardi dolara u 2016. Najveći profiteri bi trebali biti uobičajeni divovi poput Googlea, Facebooka, Applea, Microsofta i Yahooa, no ovo je i velika prilika za ostale igrače da se dokažu i prisvoje što veći dio oglašivačkog kolač, poput slovenske Celtre!

Procjenjuje se kako će se budžeti za mobilno oglašavanje povećati sa 8.4 milijarde dolara potrošenih u 2012. na gotovo 37 milijardi dolara u 2016. Najveći profiteri bi trebali biti uobičajeni divovi poput Googlea, Facebooka, Applea, Microsofta i Yahooa, no ovo je i velika prilika za ostale igrače da se dokažu i prisvoje što veći dio oglašivačkog kolač!

Podaci koje je objavio eMarketer obuhvaćaju samo potrošnju na standardne oglase i oglase pri pretraživanju, ne i oglašavanje preko poruka. Neki od regionalnih igrača koji bi od ovog predviđanja mogli imati koristi su nagrađivana slovenska Celtra te hrvatski ClickAttack koji smo ekskluzivno predstavili na Netokraciji.

Rast potrošnje na oglašavanje u svijetu

Najveća regija je sjeverna Amerika koja je potrošila 47 posto od ukupno 8.4 milijardi dolara potrošenih na mobilno oglašavanje u 2012. Očekuje se da će taj udio porasti na 58 posto do 2016-te. Zapadna Europa bi također trebala zabilježiti povećanje svojeg udjela u globalnoj potrošnji na mobilno oglašavanje s 20 na 23 posto, dok će najveći pad u udjelu zabilježiti azijsko-pacifička regija koja bi do 2016. mogla pasti na samo 17 posto.

Ove se promjene očekuju zbog predviđanja kako će se prosječna potrošnja za oglašavanje po korisniku povećati s 30 dolara na 46 dolara do 2016. Usporedbe radi, Europa po korisniku na oglašavanje potroši 19 dolara, dok azijsko-pacifička zona tek 4 dolara. Nadamo se samo da će svi ti dolari potrošeni na oglašavanje neće značiti povećanje spama i ostalih iritirajućih marketinških taktika.