Blekko je tražilica koja ništa ne taji

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Blekko je nova tražilica koja će vam osim naprednih mogućnosti pretraživanja dati ono što se Google i Bing nikad ne bi usudili – informacije o rangiranju web stranica. Tko je na prvom mjestu? Alati koje Blekko mogli bi biti vrlo korisni web profesionalcima, ali i dalje ostaje pitanje hoćemo li koristiti Blekko za pretraživanja?

Blekko ne namjerava rušiti Googlijata, već se nada da će preuzeti mali udio pretraživačkog tržišta svojim vrlo specifičnim pristupom. Hoće li u tome uspjeti?

Blekko je nova tražilica koja će vam osim naprednih mogućnosti pretraživanja dati ono što se Google i Bing nikad ne bi usudili – informacije o rangiranju web stranica. Tko je na prvom mjestu? Alati koje Blekko nudi mogli bi biti vrlo korisni web profesionalcima, ali i dalje ostaje pitanje hoćemo li koristiti Blekko za pretraživanja?

Blekko ne namjerava rušiti Googlijata, već se nada da će preuzeti mali udio pretraživačkog tržišta svojim vrlo specifičnim pristupom. Hoće li u tome uspjeti?

Kažu da je najbolje učiti na tuđim greškama, a ako je tako, onda je Blekko napravio prvi dobar korak. Oni koji su najavljivali skidanje Googlea s trona neslavno su završavali u prvom pokušaju. Sjećate li se Cuila ili Wikia Searcha? Starije tražilice su pak stagnirale i na kraju se gasile ili bile preuzete. Čak ni Yahoo više ne koristi vlastitu tehnologiju za pretraživanje.

Slashtag kao kontekst i preporuka

Najočitija novost koju Blekko nudi su slashtagovi. Radi se o vertikalnom pretraživanju internetskih stranica pri kojem se osnovnom pojmu za pretraživanje dodaje kontekst odnosno filter, primjerice: „laptop reviews /tech”. Blekko će vam tada ponuditi rezultate pretraživanja ograničene na tehnološke web stranice. Ako vas zanimaju blogovi, vašem pojmu za pretraživanje dodat ćete slashtag „/blogs“.

Slashtagovi su ponovno "in"

Osim predefiniranih slashtagova, svaki korisnik će imati priliku napraviti vlastite, što Blekku daje društveni karakter te mogućnost personalizacije. Moći ćete pregledavati slashtagove drugih korisnika, prijatelja, utjecajnih osoba te prema njihovim slashtagovima (preporukama) izvršavati pretraživanja. Slashtagove možete usporediti s listama na Twitteru ili tagovima na Deliciousu.

Blekko nudi i mogućnost API pretraživanja, tako da možete pretražiti sadržaje (slike, videa, webshop) s Amazona, Flickr-a, YouTubea, Twittera

Blekko nudi pretraživanje API sadržaja s popularnih web stranica i servisa.

Transparentnost rangiranja web stranica

No, to nije sve. Blekko namjerava učiniti nešto što je velikima nezamislivo: omogućiti potpunu transparentnost kod uvida u faktore koji utječu na rangiranje web stranica. Blekko će vam ponuditi i niz alata koji će pomoći da analizirate gdje i na kojim pozicijama se određene web stranice nalaze, tko ih linka, a tko kopira.

Sve što želite znati?

Blekko će očito zainteresirati mnoge marketingaše, ali i sve koje zanimaju rješenja za optimizaciju za tražilice. Uvid u linkove? Duplicirani sadržaj? Analiza konkurentnih web stranica? Blekko ih namjerava zadovoljiti putem alata, a ubuduće i oglašavanja.

Spam, spam, spam

Naravno, ova otvorenost odmah nameće pitanje… Što je sa spamom i hoće li ovakav otvoreni pristup utjecati na njegovo povećanje? U Blekkou smatraju da neće, odnosno da bi ovakvim pristupom mogli postići kontraefekt. Svakom korisniku nude mogućnost oblikovanja svojih pretraživanja. Ako vam neki rezultat upita predstavlja spam, može se izbaciti iz budućih pretraživanja. Hoće li to biti dovoljno da se spam svede na minimum?

Što se tiče kvalitete pretraživanja, mi ćemo biti manje oduševljeni nego korisnici iz SAD-a. Rezultati bi mogli biti kvalitetniji (u beta fazi ‘mogli’, a kasnije ‘trebali’, ako se ne poprave) onima koji surfaju mnogo stranih web stranica, kojima će vertikalna pretraživanja i alati više koristiti.

Kako do pozivnice?

Pošto je Blekko zasad još u beti, možete mu pristupiti samo uz pozivnicu. Ne brinite, imamo nekoliko pozivnica (Sve ste ih zgrabili!). Ukoliko želite pozivnicu, u komentarima recite da želite Blekko ili ih popratite na Twitteru.

Želite li slashtagati?