Black Trumpet Games

Nakon posla na posao: Iskusni developeri rade na indie projektu, puzzleru Getaway Garden

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Black Trumpet Games je indie studio iza kojeg stoje iskusni developeri, a pred njima je izlazak njihove prve igre Getaway Garden.

Kada mi se pred kraj prošle godine javio Nikola Kovač iz domaćeg indie studija Black Trumpet Games, nisam slutio kako će to biti prilično jedinstveno iskustvo i za Nikolu, njegov tim, ali i mene. Black Trumpet Games je, naime, prvi studio koji se Netokraciji javio za intervju i time prepoznao moja nastojanja da nastavim više pisati o domaćoj zajednici.

Vama kao čitatelju to ne znači ništa, ali ako ne mogu u tekstovima podijeliti poneko dobro iskustvo – čemu uopće pisati?

Black Trumpet Games se na ovogodišnjem InfoGameru predstavio svojom prvom igrom, a o tome tko su i što rade više mi je rekao Nikola Kovač koji čini jednu trećinu stalne postave BTG-a, zajedno s Majom Zdelar Kovač i Filipom Buzovom. Iako su indie studio, iza sebe imaju godine iskustva u game dev sektoru, budući da su i Nikola i Filip “preko dana” zaposlenici etabliranih domaćih studija.

O njihovim počecima Nikola kaže:

Filip i ja upoznali smo se dok je Filip još radio kao mladi programer u Exordiumu, pohvalio se kako je u slobodno vrijeme napravio jednu malu igru koja je greenlightana na Steamu, mislio sam da je to apsolutno fenomenalno, te mu predložio da tu njegovu igru dignemo na viši nivo. Bilo je zatim vrlo prirodno da se projektu pridruži i moja supruga Maja.

Nikola dodaje i kako je svjestan da su krenuli “grlom u jagode” i da je početni entuzijazam i euforiju uskoro zamijenila realnost i činjenica da je jedno igru napraviti, a potpuno druga stvar istu objaviti. Da ne pričamo o svim ostalim detaljima glamuroznog indie dev svijeta.

Igra bez pucanja i nasilja

Ime igre na kojoj BTG radi već neko vrijeme je Getaway Garden, a njezin koncept je prilično jednostavan:

Radi se o naoko jednostavnoj puzzle igri u kojoj upravljamo likom koji se zove Blue te rješavamo prostorne zagonetke smještene u snovitom i umirujućem vrtu. To je single player iskustvo, introspektivno i ugodno. Nema borbe, nasilja i pucanja.

Upravo nedostatak nasilja i pucanja je ono što ovaj naslov odvaja od podosta igara koje možete pronaći bilo gdje. Nikola kaže kako su namjerno nastojali razviti igru koja osim teških zagonetki ne uzrokuje nikakav stres igračima. Nikola kaže i kako mu je drago što je publika Reboot InfoGamera prepoznala ideju igre:

Posjetitelji koji su zaigrali Getaway Garden komentirali su kako ustvari vole igrati upravo nenasilne igre, ali da ih je naprosto teško pronaći dovoljno. Potražnja je dakle tu, a nama je svakako zabavno i ugodno ponuditi rješenje.

‘Negdje na sredini proizvodnje’

Getaway Garden je trenutno “debelo” u razvoju, a svakim tjednom bliži se izlasku na tržište. Naravno, kada developera pitate kada će igra van gotovo će uvijek slijediti malo kompleksniji odgovor:

Mi volimo razmišljati kako je Getaway garden negdje na sredini proizvodnog procesa. Porođajne muke konceptualiziranja fundamentalnih elemenata smo kako nam se čini riješili. Smjer je sada potpuno jasan i preostaje nam “samo” još izraditi sve što smo osmislili i osigurati da sve funkcionira kako je zamišljeno.

Onaj drugi dio koji BTG mora napraviti vrlo dobro je marketing, a Nikola kaže kako su još uvijek u potrazi za suradnicima koji bi “zagrizli” za igru kao i oni te dali sve od sebe u njezinoj promidžbi. Ipak, i bez marketinških stručnjaka Getaway Garden polako korača prema onom “Danu D”, odnosno datumu kada će igra biti dostupna svima.

Ključ je u pravilnom balansu

Nisam velik igrač puzzle igara jer jednostavno ne kontam, ali svaki put kada igram neku igru tog tipa divim se osobama koje razvijaju zagonetke i levele. Upravo zbog toga sam pitao Nikolu koliko je zapravo taj proces težak u Getaway Gardenu:

Zanimljivo nam je gledati kako različiti ljudi različito rješavaju zagonetke, to nas potiče da revidiramo neke zagonetke, ali i da kreiramo nove. Osobno se divim Filipu kako mu dobro ide. Mislim da je to zato što je u procesu kreiranja puzzleova otkrio svojevrsnu umjetničku vrijednost i iskreno se upustio u istraživanje tog “medija”. Lijepo je na licima igrača vidjeti da zaista uživaju.

Nikola kaže i kako je najveći izazov kod kreiranja nivoa i zagonetki njihov pravilan odnos i gradiranje težine. Jednostavno rečeno, to znači da nivoi trebaju biti postupno sve teži, a ne da se u primjerice trećem nivou krenete znojiti od frustracije.

Cjelovito iskustvo, ne samo puzzler

Sve to zvuči prilično dobro, ali koja je to stvar koja izdvaja Getaway Garden od ostalih puzzle igara koje se mogu pronaći gdje god pogledate? Nikola kaže kako je kod njih prednost to što je Getaway Garden projekt u potpunosti osmišljen kao jedinstveno iskustvo, a ne samo kao puzzle igra. Tu ulazi i glazba, atmosfera i svi ostali faktori koji čine Getaway Garden zanimljivim.

Koraci koji slijede u razvoju ove zanimljive igre su svakako dodavanje još nivoa do kraja proljeća ove godine, kako bi se igra razlikovala od prve early access verzije koja je bila dostupna za igranje na InfoGameru. Osim dotjerivanja Getaway Gardena i njegovog koračanja prema izlasku, iz BTG sam dobio i ekskluzivnu najavu čak dvije nove igre koje pripremaju:

Ozbiljno radimo paralelno na još jednoj igri. Za sada primarno za mobilne
platforme. Radi se o još jednom inovativnom, naoko jednostavnom, a meni pakleno teškom puzzleru kojeg je kreirao i trenutno brusi Toni Steyskal, daroviti programer koji mi preko dana sjedi iza leđa u Exordiumu, plan je art za tu igru raditi paralelno s Getaway Gardenom. Zatim, tu je jedan platformski runner-puzzler. Vrlo igriva i zarazna igra, koju je Filip postavio na noge i prije nego li smo se i upoznali, za koju mislimo da zavrjeđuje da ju se dosljedno završi.

Svakako se čini kako BTG ima ozbiljne planove za golicanje umova diljem svijeta, i u tome ih zaista podržavam. Za kraj mogu reći samo kako sam isprobao ranu verziju igre i dojmila me se, koliko god joj “poliranja” nedostajalo do pravog izlaska. Black Trumpet Gamesu želim mnogo sreće u radu i uspjeha u daljnjim projektima!