BICRO dodijelio 15 milijuna kuna pobjednicima petog kruga natječaja Proof of Concept

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Jučer je u hotelu Sheraton u sklopu konferencije „Internacionalizacija inovacija i poduzetništva“ održana i svečanost dodjele ponuda za 50 novih projekata iz petog kruga natječaja Proof of Concept (PoC). Riječ je o natječaju poslovno – inovacijske agencije Republike Hrvatske (BICRO) koja je inovativnim projektima namijenila sveukupan fond od 15 milijuna kuna.

Na dodjeli su prisustvovali i ministri Jovanović, Maras i Grčić

Na dodjeli su prisustvovali i ministri Jovanović, Maras i Grčić (slika: bicro.hr)

Jučer je u hotelu Sheraton u sklopu konferencije “Internacionalizacija inovacija i poduzetništva” održana i svečanost dodjele ponuda za 50 novih projekata iz petog kruga natječaja Proof of Concept (PoC). Riječ je o natječaju poslovno–inovacijske agencije Republike Hrvatske (BICRO) koja je inovativnim projektima namijenila sveukupan fond od 15 milijuna kuna.

Prijavu je poslalo 362 pretprijave, dok je njih 226 zadovoljilo uvjete za prezentiranje ispred BICRO evalucijakog odbora. Formirano je sveukupno 16 evaluacijskih odbora prema 8 tehnoloških područja, a u cijelom su procesu sudjelovala 44 poslovno tehničko-tehnološka evaluatora iz različitih tehnoloških područja te 3 poslovno-financijska evaluatora.

Među zanimljivim projektima iz područja ICT-a i tehnologija je i projekt tvrtke Rimac automobili d.o.o., a riječ je o razvoju nove vrste litij-ionskog baterijskog sustava koji bi trebao poboljšati domet električnih automobila, povećati efikasnost punjenja baterije te tako i ubrzati njeno punjenje.

Tvrtke Mono d.o.o. prijavila je projekt “Aplikativni okvir za razvoj web aplikacija u oblaku”, usmjeren na razvoj novog softverskog proizvoda kodnog imena “Mono Warp”, koji omogućava brz razvoj  dinamičnih web i mobilnih aplikacija u “oblaku”, neovisno o razvojnom jeziku i okruženju. Na taj način trebao bi se riješiti problem fragmentiranog tržišta razvojnih alata.

Citus d.o.o. potporu je tražio i dobio za C@N eMotion – modul za čitanje izraza lica i prepoznavanje emocija, čiji je cilj provjeriti je li moguće, korištenjem računala, u  realnom vremenu prepoznati izraz ljudskog lica i sa sigurnošću od barem 90% odrediti koju emociju taj izraz lica predstavlja. U tu svrhu koristit će 3D-senzor Microsoft Kinect te pokušati kroz Conference@Net Kinect softver implementirati adekvatne reakcije korisničkog sučelja na korisničke emocije. Zanimljivo je da je spomenuti softver prošlogodišnji Citusov projekt koji je financiran u četvrtom krugu PoC natječaja.

Nebeski d.o.o. razvija MemoAngel, web i mobilnu aplikaciju koja pomaže korisnicima da svoje uspomene u foto, video, audio ili tekstualnom obliku organiziraju na jednostavan način i podijele ih s članovima obitelji, prijateljima ili cijelim svijetom. Sufinanciranje bi trebalo pokriti istraživanje tržišta i predprodukcijska istraživanja.

Projektura j.d.o.o. dobila je sufinanciranje za projekt Remixer, platformu koja korisnicima omogućuje širenje njihove mreže poznanstva te upoznavanje novih potencijalnih poslovnih partnera konferencijama, stručnim skupovima, radionicama i sličnim događanjima. Remixer dohvaća podatke sa strukturiranih izvora poput LinkedIna i Facebooka te tako pronalazi ljude koji se još ne poznaju, ali imaju slična ili komplementarna znanja, vještine ili ciljeve. U daljnjem razvoju platforme planiraju poraditi na analizi nestrukturiranih podataka s cjelokupnog interneta.

Sve projekte od sveukupno 50 kojima je potvrđeno sufinanciranje  možete pronaći na stranicama BICRO-a, a ondje se nalazi i popis drugih pristiglih projekata koji su pozitivno ocijenjeni, ali se za njih nije našlo sredstava u gore spomenutih 15 milijuna kuna.