Aviokarte.hr: Kako je poznati ‘gerilski’ brend izvukao maksimum iz online (Facebook) poslovanja

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Aviokarte.hr su trenutno najveći online sustav za online kupovinu aviokarata, stvaran u Hrvatskoj. Svoje online poslovanje su proširili u regiji pa su tako u Sloveniji s brendom Letalske.si i Srbiji Aviokarte.org. Prema broju Facebook fanova dominiraju u svome području poslovanja, koje obuhvaća aviopromet i turističke usluge. Tjednima su prema servisu hr.socialnumbers.com u top 10 najbrže rastućih fan stranica u Hrvatskoj. Upravo su putem Facebooka ‘samoaktualizirali’ svoje poslovanje i izvukli maksimum iz svojeg online poslovanja.

Marija Renić iz Aviokarte.hr za Netokraciju je ukratko pojasnila proces, ideju i izvedbu njihove online društvene strategije, te otkrila koji su im planovi u budućnosti.

Aviokarte @ Facebook

Aviokarte.hr su trenutno najveći sustav za online kupovinu aviokarata, stvaran u Hrvatskoj. Svoje online poslovanje su proširili u regiji pa su tako u Sloveniji s brendom Letalske.si i Srbiji Aviokarte.org. Prema broju Facebook fanova dominiraju u svome području poslovanja, koje obuhvaća aviopromet i turističke usluge. Tjednima su prema servisu hr.socialnumbers.com u top 10 najbrže rastućih fan stranica u Hrvatskoj. Upravo su putem Facebooka ‘samoaktualizirali’ svoje poslovanje i izvukli maksimum iz svojeg online poslovanja.

Marija Renić iz Aviokarte.hr za Netokraciju je ukratko pojasnila proces, ideju i izvedbu njihove online društvene strategije, te otkrila koji su im planovi u budućnosti.

Po čemu su Aviokarte drugačije?

Jednom kupljenom kartom na onlineu ostvaraje se mogućnost online prijave za let i odabira sjedala u zrakoplovu. Za razliku od online pretraživača na stranicama aviokompanija, koje nude opcije svojih letova unutar udruženja kojem pripadaju (npr. Star Alliance, Skyteam, OneWorld…), pretraživanjem putem Aviokarte.hr dobiti ćete najpovoljniju opciju prema trenutnoj raspoloživosti svih aviokompanija.

Netokracija otkriva: Pokrenuti uspješan internetski projekt ili jednostavno isplativu kampanju nešto je što ćete naučiti tek iz (uspješne) prakse drugih netokrata. Netokracija vam danas predstavlja novu seriju članaka, studija slučaja u razvoju projekata u internetskom poslovanju, startupima i marketingu! Počinje s izuzetno uspješnim Aviokartama, a mogli bi nastaviti s vama – ukoliko mislite da imate primjer za sljedeću studiju slučaja, javite nam se na info@netokracija.com!

Aviokarte po Socialnumbersima.

Kako smo gradili svoj Facebook put?

  • Poklanjamo – Jednom mjesečno na fan pageu Aviokarte.hr dijelimo dvije aviokarte za neku atraktivnu destinaciju. Kada su putovanja u pitanju svi rado pozivaju svoje prijatelje na sudjelovanje. U posljednjem nagradnom natjecanju poklonili smo dvije karte za Lisabon i proširili zajendu za 30 tisuća fanova. Naši dobitnici do sada su bili u Chicagu, New York-u, Dubrovniku… U pripremi je Bangkok – budite u toku.
  • Zapošljavamo – 8 zaposlenika kod nas se zaposlilo putem natječaja na Facebooku. To je bio jedini kanal na kojemu je natječaj objavljen. Odlučili smo se našim fanovima prvima ponuditi priliku za rad u našem teamu. Model se pokazao vrlo efikasnim, jer u tvrtku dolaze novi djelatnici koji su o avioprometu već dobro informirani.
  •  Informiramo i educiramo o avioprometu – Razvili smo Moje aviokarte blog na kojemu se putnici mogu informirati o svim promjenama i pitanjima vezanim za aviopromet i avioindustriju. Na istom mjestu mogu se pročitati novosti i zanimljivosti iz avio svijeta.
  • Tražimo saveznike – Pratimo trendove  i udružujemo se. Crno jaje nam je bilo jedan od saveznika, kada smo molili fanove da ga razotkriju prije nego se ono samo otkrije, u teaser kampanji. U jednom trenutku svi su željeli znati ili pogoditi tko se krije iza Crnog jaja. Trajalo je danima, a situacija je eskalirala kada se Crno jaje pojavilo u komentarima na stranicama Aviokarte.hr. Počelo je provocirati i licitirati iznos koji smo ponudili za njegovo razotkrivanje. Crno jaje nas je u jednom trenutku zamolilo da mu ispunimo želju i prevezemo njegove klince na letu, i sigurno smo ih prevezli doma. Nakon toga nam je oprostilo što smo raspisali potjernicu za njegovim identitetom.

Tražili smo Crno jaje – živo ili na Internetu!

  • Dodajemo vrijednost – Svojim putnicima poklanjamo gratis transfer do zračne luke Pleso. Time želimo svima olakšati organizaciju prijevoza do zračne luke. Kako putnici trebaju biti u zračnoj luci biti sat i pol prije leta, a vremena leta često puta nisu zgodna da molite nekoga za prijevoz, ova pogodnost uvelike olakšava. Također poklanjamo ulaznice za predstave kazališta ZKM uz kupljenu međunarodnu aviokartu.
  • Komuniciramo – Odgovaramo na sva pitanja koja putnike često muče, jer aviopromet zna često biti vrlo kompliciran. Naši agenti u prodaji spremni su od 8 do 22 sati odgovarati na sva pitanja, bilo putem Facebooka, chata ili Skypea.
  • InoviramoBooking i Hot ponude  prilagodili smo Facebooku. Pretraživanje letova moguće je na zasebnom tabu. Prilagođeno je Facebook korisnicima kako bi mogli pretraživati cijene i letove, a da ne moraju pritom odlaziti s najpopularnije društvene mreže.

Rezervacija karata – kroz Facebook.

Što namjeravamo dalje?

  • Povezivanje na temelju afiniteta – htjeli bi povezati sve naše dobitnike u nagradnim natjecanjima, jer imaju dvije zajedničke osobine – sreća i dio su našeg communitya
  • Uključivanje – Htjeli bi sve naše fanove pozvati na aktivno predlaganje i  sudjelovanje u projektima koje ćemo financirati. Po sistemu Imaš super ideju – javi se, mi ćemo pomoći!