Prednosti i zamke

Niske cijene (i temperature): Kako kupovati na Dalekom istoku – na AliExpressu?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Siječanj je, sniženja su, a osim u lokalne trgovine, oči mnogih uprte su dalje… U Daleki istok. Naime, u potrazi za što povoljnijim predmetima, bilo da je riječ o ‘gadgetima’, kozmetici ili odjevnim predmetima, mnogi se okreću kineskim web shopovima, a i kod nas je sve popularnija trgovina AliExpress. Kako proći tamo što bolje, ali i na što pripaziti, donosimo u vodiču.

aliexpress

Vani je hladno, prema napisima medija “ulovila” nas je polarna hladnoća, stoga možda nije pravi trenutak za obilazak trgovina, bez obzira na primamljiva sezonska sniženja. No, srećom, tu je internetska kupovina koja će nas riješiti briga kakve bi nam donijelo gledanje u izloge dok lutamo ledenim gradom.

Virtualni skok na Daleki istok

AliExpress s bogatstvom kategorija

AliExpress s bogatstvom kategorija

Internetska trgovina raste sve brže, sa sve bogatijom ponudom i cijenama koje će privući potrošače, a niz opcija za kupnju otvara nam kineski AliExpress, koji je sve češće na umu kupcima u Hrvatskoj i ostatku Europe, sa sve ozbiljnijim pariranjem rivalima poput eBaya.

AliExpress na jednom mjestu povezuje kineske trgovine s kupcima u svijetu, a naziv je dobio spojem pojmova koji će dočarati odakle je potekao i na što se oslanja u širenju svijetom. Ali će dati poveznicu s krovnom Alibaba Grupom, dok će Express asocirati na transport i brzinu. No, s obzirom na to da paketi ipak dolaze iz Kine, trebat će im nešto više vremena da dođu do nas.

Kako kupovati i pritom proći što bolje?

Mobiteli i dodaci za smještanje pod bor

Mobiteli i sve ostalo što vam treba za njih.

U razdoblju kada razmišljamo o kupnji i želimo na jednom mjestu pronaći što više, AliExpress će biti pri ruci s ponudom kategorija u kojima bismo mogli pronaći nešto za druge, a ako smo već ondje, možda i za sebe. Nakon što se registriramo i krenemo dalje, potraga kineskom virtualnom tržnicom pružit će nam priliku da najzanimljivije iz ponude uvrstimo na popis želja, smjestimo u potrošačku košaricu ili kupimo odmah.

Ako smo se odlučili za kupnju, kod svakog proizvoda moći ćemo odabrati dodatne specifikacije poput količine, boje ili veličine, a ovisno o ponudi uz pojedini proizvod, pri ruci nam može biti više opcija za isporuku, među kojima nam lokalne ili AliExpressova neće stvoriti veliki dodatni trošak, a često će biti i besplatne. Za bržu isporuku moći ćemo odabrati servise poput DHL-a ili EMS-a, ali pritom ćemo trebati biti spremni platiti više.

Kako je vrijeme sezonskih sniženja, naći ćemo ih i na AliExpressu. Od proteklog Crnog petka i početka blagdanske potrošačke groznice, u mobilnoj aplikaciji kineske internetske tržnice moći ćemo se natjecati za dolazak do virtualnih kovanica i osvajanje kupona za pristupačniju cijenu proizvoda koji nas zanima, što je još jedan magnet da se potrošač privuče AliExpressu upravo sada.

Ne treba smetnuti s uma…

AliExpress je okupljalište različitih kineskih trgovina među kojima nisu sve iste i neće sve biti na jednako dobrom glasu. Prije kupnje, bit ćemo sigurniji ako dobro proučimo kako izgleda ono što nam je zapelo za oko, što nam govore podaci u detaljima o proizvodu i što su o stvari koju kupujemo i njezinu prodavaču rekli drugi korisnici u svojim recenzijama.

O svakoj pojedinoj virtualnoj trgovini možemo doznati još više na njezinoj zasebnoj podstranici, a pritom bi nam posebno zanimljivi mogli biti ocjena i komentari kupaca, barem oni koji nisu na ruskoj ćirilici i dešifrirat ćemo ih lakše na licu mjesta.

Komentari na ruskoj ćirilici? Da, AliExpress je osobito popularan u Rusiji, ali njegova ponuda, pristupačne cijene i ugled koji je krovna Alibaba stekla učinili su ga privlačnim i drugdje, uključujući Hrvatsku.

Plaćanje i mehanizmi zaštite

Nakon što smo prošli sve ranije korake u kupnji i došli do plaćanja, završna etapa stići će s unosom podataka o kreditnoj ili debitnoj kartici kojom se koristimo. Pri ruci su i druge metode plaćanja, ali s obzirom na vlastiti sustav Alipay, AliExpress među opcijama nije imao plaćanje PayPalom – no, pri kraju studenog stigla je informacija da se i to mijenja, za sada bez detalja koliko brzo.

Kako bi se svi koji ondje kupujemo osjećali što sigurnije, AliExpress se oslanja na ‘escrow‘, princip zadržavanja novca sve dok kupac ne potvrdi da je primio proizvod. Tijek isporuke može se pratiti putem broja narudžbe na stranici servisa koji se brine o transferu ili klikom na praćenje na stranici s našim narudžbama, do koje dolazimo u padajućem izborniku uz naš profil.

Ipak, što ako negdje nešto zapne?

AliExpress specifikacije proizvoda

Prije kupnje – dobro je provjeriti detalje o proizvodu

Kineska trgovina s puno manjih različitih prodavaonica sve je popularnija, ali njezina raznolikost ponekad će nas dovesti do prodavača koji nisu dovoljno pouzdani. U slučaju da smo nezadovoljni kvalitetom proizvoda ili je isporuka kasnila, mogućnost djelomičnog ili punog povrata novca postoji ako kontaktiramo prodavača i uspijemo postići dogovor, a ako zađemo u slijepu ulicu, pred nama je nastavak borbe drugim sredstvima, s otvaranjem spora u kojem u priču ulazi AliExpress – koji odlučuje.

Oprez od prijevara i nenadanih troškova

AliExpress pregled proizvoda

Pogled na sliku približit će nam što kupujemo

Bacimo li oko na dosadašnja iskustva kupaca na AliExpressu u Hrvatskoj i našoj okolici, ali i drugdje, naići ćemo i na pozitivne ocjene i na reakcije sa sasvim drugačijim predznakom. Bilo kakvo negativno iskustvo može nas uvući u slanje prigovora i natezanje koje će oduzeti vrijeme i živce, a kako ne bismo upali u probleme, najbolji recept je dobro proučiti što kupujemo i od koga kupujemo prije narudžbe i plaćanja.

Uz bogatstvo ponude, AliExpress se u privlačenju potrošača oslanja i na to da neće donijeti značajni udar po džepu, djelomično zbog tvorničkih cijena u niz trgovina koje su u Kini prilično niske. Ipak, tu je i dio priče od kojega ne bježi ni AliExpressova ekipa sama – upozoravajući nas da pazimo što kupujemo kako ne bismo naišli na varalice. Ako na njih naletimo, pri ruci su prijave i pritužbe koje će pomoći da prijevare ne uzmu jači zamah.

AliExpress bi nas mogao osvojiti s niz svojih jakih strana i privući nas da se vraćamo barem za sitnice na koje nam neće sjesti PDV i carina. Ipak, oprez je dobrodošao. Želimo li novu godinu započeti s dobrim raspoloženjem, zadnje što nam treba je prosipanje žuči zbog toga što nas je netko nasamario nakon što nismo bili dovoljno pažljivi, zar ne?