Kako su Airbnb, GoDaddy, Twilio (i Twitter) ustali protiv rasizma i nasilja u Virginiji

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

SAD još uvijek potresaju događaji iz Virginije, gdje se, u Charlotesvilleu, tijekom vikenda održao prosvjed bijelih nacionalista, kao i protuprosvjed, kada je poginulo troje ljudi te ozlijeđeno 19. Da se protiv rasizma treba i može boriti na tehnološkoj razini, pokazuju zadnje vijesti koje stižu od Airbnba, Twilija i GoDaddyja, dok je Twitter, kao i uvijek u ovakvim situacijama, bio glavni izvor vijesti. Je li došlo vrijeme da tehnologija ili davatelji tehnoloških usluga prestanu biti neutralni i zauzmu stav?

Tehnologijom protiv rasizma, govora mržnje, nasilja? Dok većina tehnoloških tvrtki nije otvoreno reagirala na događanja u Virginiji, gdje je ovog vikenda organizirano okupljanje pod nazivom “Ujedinimo desnicu”, kako bi se prosvjedovalo protiv uklanjanja kipa Roberta E. Leeja, a ujedno su organizirani i protuprosvjedi, nekolicina njih ipak jest, i to vrlo odrješito. Prvi je to učinio Airbnb, još uoči samog okupljanja, a najnovija vijest stiže od davatelja domena, GoDaddyja, koji planira suspendirati domenu Daily Stormer, američku neonacističku stranicu koja se smatra dijelom alt-right pokreta.

GoDaddy: Na našim domenama nema mjesta za poticanje na nasilje

Naime, nakon što je na stranici objavljen poprilično degutantan članak o Heather Heyer, 32-godišnjakinji koja je poginula nakon što se automobil zaletio među protuprosvjednike, registar domena GoDaddy dao je vlasnicima stranice 24 sata da nađu drugog davatelja usluga jer su prekršili njihove uvjete korištenja. Naime, članku je ismijavan izgled preminule aktivistice, činjenica da nema djecu te mnogi drugi detalji iz njenog života, a GoDaddy je putem Twittera poslao upozorenje:

Glasnogovornik registra izjavio je za TechCrunch:

Obavijestili smo Daily Stormer da imaju 24 sata za pronalazak novog davatelja usluga jer su prekršili naše uvjete korištenja. Ako ništa ne poduzmu po tom pitanju u iduća 24 sata, otkazat ćemo im uslugu. Kako njihov posljednji članak dolazi u jeku nasilnih događaja, vjerujemo da bi mogao potaknuti dodatno nasilje, što krši uvjete korištenja naše usluge.

To je bilo prije nekoliko sati, tako da je stranica još uvijek dostupna, ali od tada se na njoj pojavio i članak da ju je preuzeo Anonymous, iako se čini da iza svega stoji netko drugi, moguće i sam Daily Stormer.

Twitter šuti, ali ne i tviteraši

Iako sam Twitter kao tvrtka nije osudio posljednja događanja niti poduzeo neki poseban čin protiv širenja govora mržnje na svojoj platformi, ne može se poreći njegov utjecaj na događanja. Kao i uvijek u izvanrednim situacijama, upravo je on bio izvor relevantnih i aktualnih vijesti s lica mjesta te nudio dobru sliku onoga što se tamo događa, a mnogi politički čelnici, uključujući i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, odabrali su upravo ovu društvenu mrežu ne bi li dali svoje mišljenje o događanjima (a upravo je vrlo neutralan Trumpov tvit dodatno razljutio javnost).

Ubrzo se ovom društvenom mrežom proširio i aktivizam – tako je nekoliko osoba okupljenih pod profilom @YesYoureRacist odlučio identificirati identitete osoba koje su se okupile na desničarskim prosvjedima, među njima i Petera Cvjetanovića, mladića hrvatskog porijekla, čije je ljutito lice obasjano bakljama u kratkom roku postalo jedan od simbola ludila neonacističkog okupljanja u Virginiji.

Twilio: Putem naše platforme nećete širiti govor mržnje

Od ostalih tehnoloških tvrtki treba istaknuti i Twilio, komunikacijsku platformu koja nudi API za SMS, chat i glasovne usluge koje se mogu integrirati u postojeće aplikacije. Naime, CEO Twilija Jeff Lawson naglasio je da će dodati izričitu zabranu govora mržnje u uvjete korištenja svojih usluga, što bi moglo itekako utjecati na klijente ove tvrtke kao što su Netflix, Twitch, Uber i mnogi drugi.

Airbnb: A putem naše – nećete rezervirati smještaj

No, upravo je jedan od Twilijevih klijenata, Airbnb, možda napravio i najkonkretniju radnju, spomenutu ranije u tekstu – i prije prosvjeda onemogućio je nekima od korisnika rezervaciju smještaja u Charlottesvilleu zbog kršenja uvjeta korištenja. Naime, nakon što je tvrtka doznala za planove neonacista koji su se, gle čuda, organizirali putem Daily Storma, onemogućila je određenim korisnicima korištenje usluge.

Kako piše Slate, takve odluke nisu lake za tvrtke poput Airbnba – no svakako su primjer kako tehnološke platforme mogu donijeti sud o tome što je prihvatljivo ponašanje, a što nije, umjesto da se samo odmiču od kontroverzi.

S obzirom na događanja i u Hrvatskoj, ne možemo se ne zapitati hoće li Airbnb, Booking, Uber, BlaBlaCar, a možda čak i neke regionalne ili lokalne tehnološke tvrtke, zauzeti čvršći stav oko okupljanja kakvih ekstremnih skupina ili zadržati mišljenje da je tehnologija neutralna te da je samo riječ o alatu – bilo da se putem njihovih usluga provodi komunikacija i širenje ekstremnih ideja te govora mržnje, organizira prijevoz ili – rezervira smještaj.